Αρχική / -Ροή Ειδήσεων / Ανεβαίνει η ακροδεξιά στην Αυστρία -32% δίνει νέα δημοσκόπηση

Ανεβαίνει η ακροδεξιά στην Αυστρία -32% δίνει νέα δημοσκόπηση

Κατά δύο μονάδες, στο 32%, έχει αυξήσει μέσα σε ένα μήνα το ποσοστό του το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, το μεγαλύτερο κόμμα της αυστριακής αντιπολίτευσης, διευρύνοντας το προβάδισμα που διατηρεί ήδη εδώ και μήνες στις δημοσκοπήσεις.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του εβδομαδιαίου πολιτικο-οικονομικού περιοδικού «Προφίλ» τα δύο συγκυβερνώντα σήμερα στην Αυστρία κόμματα, το Σοσιαλδημοκρατικό και το συντηρητικό Λαϊκό, ακολουθούν με ποσοστά που υπολείπονται αρκετά εκείνου των Ελευθέρων, με το Λαϊκό Κόμμα να βρίσκεται στο 24% και οι Σοσιαλδημοκράτες στο 23%, ενώ ακολουθούν οι Πράσινοι με ποσοστό 12% και το κόμμα ΝΕΟΣ με 8%.

Στο ερώτημα προτίμησης, σε περίπτωση απευθείας εκλογής καγκελάριου, ο αρχηγός των Ελευθέρων, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, προηγείται με ποσοστό 22% που είναι βελτιωμένο κατά τρεις μονάδες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα στην αντίστοιχη δημοσκόπηση του «Προφίλ».

Ακολουθούν ο σημερινός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, με 17% και ο αντικαγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος, Ράινχολντ Μιτερλένερ με 15%, ενώ η αρχηγός των Πράσινων, Εύα Γκλαβίσνιγκ, εμφανίζεται με ποσοστό 6% και ο αρχηγός του ΝΕΟΣ, Ματίας Στρολτς, με 5%.

Επανειλημμένα τους τελευταίους μήνες, το Κόμμα των Ελευθέρων προηγείται στις δημοσκοπήσεις, και αυτό, όπως σημειώνουν οι πολιτικοί αναλυτές, χωρίς ο αρχηγός του, ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε — ο οποίος θεωρείται η σκληρότερη εκδοχή του διαβόητου πρώην ηγέτη των Ελευθέρων, του Γεργκ Χάιντερ — να έχει καταβάλει ιδιαίτερες προσπάθειες.

Από μόνες τους, οι πρόσφατες εξελίξεις, ειδικότερα οι τεράστιες προσφυγικές ροές με τη μεγάλη αύξηση των αιτήσεων χορήγησης ασύλου στην Αυστρία, που το 2015 ανήλθαν σε 90.000, όπως επίσης η άνοδος της ανεργίας — που τελευταία έχει ξεπεράσει τις 400.000 έστω και αν η χώρα έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας στην ΕΕ — ευνοούν εξαιρετικά το Κόμμα των Ελευθέρων.

Εκμεταλλευόμενοι στο έπακρο αυτά τα ζητήματα — και ιδιαίτερα το Προσφυγικό — οι Ελεύθεροι σημείωσαν εντυπωσιακές επιτυχίες στις πρόσφατες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στο ομόσπονδο κρατίδιο της Άνω Αυστρίας, όπου διπλασίασαν τη δύναμή τους φτάνοντας ποσοστό πάνω από το 30%, όπως και στο δήμο και στο ομόσπονδο κρατίδιο της Βιέννης, όπου άγγιξαν το 30%.

Δείτε ακόμα

Check Also

Η νέα λίστα που ισχύει από σήμερα για το «καλάθι του νοικοκυριού» ανά σούπερ μάρκετ

Νέες λίστες ανακοίνωσαν τα σούπερ μάρκετ σήμερα, Τετάρτη 23 Νοεμβρίου, στο Υπουργείο Ανάπτυξης όσον αφορά …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *