Αρχική / ΔΗΜΟΦΙΛΗ / Γρίπη: Ποιοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο και για ποιους είναι επικίνδυνο

Γρίπη: Ποιοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο και για ποιους είναι επικίνδυνο

Η γρίπη είναι διαφορετική από το κοινό κρυολόγημα αφού τα συμπτώματα και οι επιπλοκές της είναι πολύ πιο σοβαρές.

Η γρίπη εισβάλει αιφνίδια με συμπτώματα όπως πυρετός, κεφαλαλγία, μυαλγίες, αρθραλγίες, κακουχία, ρινική συμφόρηση, βήχα. Το κοινό κρυολόγημα έχει ηπιότερη εισβολή με χαμηλή έως μέτρια πυρετική κίνηση, βήχα και ρινική καταρροή.

Και μπορει ένα απλό κρυολόγημα να μην αποτελεί αξιόλογο πρόβλημα, παρά μόνο μια ολιγοήμερη ενόχληση, αλλά η εποχική γρίπη δεν είναι το ίδιο.

Η γρίπη είναι μία πολύ μεταδοτική ασθένεια του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης. Οι ιοί της γρίπης μολύνουν την αναπνευστική οδό(μύτη, ρινοφάρυγγα, πνεύμονες) των ανθρώπων και των ζώων.

Σημαντικό μέρος των ασθενών από γρίπη αλλά και των θανάτων από τον ιό μπορούν να προληφθούν με τον ετήσιο εμβολισμό έναντι της γρίπης

Οι παρακάτω ομάδες πληθυσμού πρέπει να εμβολιάζονται

Όλα τα υγιή παιδιά πάνω από 6 μηνών. Με την επέκταση του εμβολιασμού δημιουργείται ένα “τείχος ανοσίας” στα παιδιά σχολικής ηλικίας, τα οποία αποτελούν δεξαμενή του ιού, που θα εμποδίσει τη μετάδοση του ιού στο σπίτι και στην κοινότητα.
Όταν τα αποθέματα του εμβολίου είναι περιορισμένα(όταν δεν υπάρχει επάρκεια των εμβολίων) ο εμβολιασμός εστιάζεται στις εξής ομάδες πληθυσμού:

Βρέφη από 6 μηνών έως παιδιά 4 ετών
Ενήλικες 50 ετών και πάνω.
Οι πάσχοντες από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και άσθμα, καρδιαγγειακά προβλήματα (εκτός της υπέρτασης), νεφρικές, ηπατικές, νευρολογικές, αιματολογικές, ή μεταβολικές παθήσεις (κυρίως τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη)
Ασθενείς με ανοσοκαταστολή λόγω λήψης φαρμάκων ή πάσχοντες από AIDS
Οι έγκυες ή όσες πρόκειται να εγκυμονούν κατά τη διάρκεια των μηνών (Νοέμβριο- Μάρτιο) που παρατηρείται έξαρση της γρίπης
Από 6 μηνών έως 18 ετών που λαμβάνουν χρόνια θεραπεία με ασπιρίνη εφόσον έχουν αυξημένο κίνδυνο για σύνδρομο REY μετά από γρίπη
Οι επαγγελματίες υγείας ή/και όσοι φροντίζουν χρονίως πάσχοντες ασθενείς
‘Οσοι φροντίζουν ή έχουν επαφές με παιδιά μικρότερα των πέντε ετών. Δώστε μεγαλύτερη έμφαση σε εκείνους που φροντίζουν βρέφη μικρότερα των 6 μηνών, τα οποία δεν επιτρέπεται να εμβολιαστούν.
Παχύσαρκοι με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) πάνω από 40. Υπολογίστε ΕΔΩ τον δικό σας ΔΜΣ με το εργαλείο του Iatropedia.gr
Όλοι όσοι παρέχουν σημαντικές υπηρεσίες στην κοινότητα(π.χ αστυνομικοί, πυροσβέστες εργαζόμενοι σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης)
Σε ποιες περιπτώσεις ΔΕΝ πρέπει να γίνεται το εμβόλιο της γρίπης

Άτομα που παρουσίασαν κάποια στιγμή σοβαρή αλλεργική αντίδραση στο αυγό. Άτομα με ήπια αντίδραση στο αυγό μπορούν να εμβολιαστούν έχοντας ενημερώσει προηγουμένως τον γιατρό τους, ο οποίος θα λάβει πρόσθετα μέτρα.
Άτομα που παρουσίασαν αλλεργία σε προηγούμενο εμβολιασμό γρίπης.
Άτομα με ιστορικό από το σύνδρομο Guillain – Barre (παροδική σοβαρή παραλυτική ασθένεια) που μπορεί να παρουσιαστεί μετά από το εμβόλιο της γρίπης. Πρέπει να ενημερώνεται ο γιατρός που διενεργεί τον εμβολιασμό για να αποφασίσει αν θα το κάνει ή όχι.
Άτομα που έχουν πυρετό πρέπει να αναβάλουν τον εμβολιασμό για όσο ασθενούν. Παρόλα αυτά μπορείτε να κάνετε το εμβόλιο αν παρουσιάσετε ήπια λοίμωξη του αναπνευστικού χωρίς πυρετό.

Δείτε ακόμα

Check Also

«Κλείδωσε» και ανακοινώνεται μέσα στην εβδομάδα ο νέος κατώτατος μισθός! Όσα αποκάλυψε ο Χατζηδάκης

«Θα είναι μια σημαντική αύξηση στον κατώτατο μισθό» προανήγγειλε ο υπουργός εργασίας Κωστής Χατζηδάκης για …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *