Αρχική / -Ροή Ειδήσεων / ΔΝΤ: Σύννεφα πάνω από την ελληνική οικονομία -Σε ύφεση και το 2016, ανάκαμψη από το 2017

ΔΝΤ: Σύννεφα πάνω από την ελληνική οικονομία -Σε ύφεση και το 2016, ανάκαμψη από το 2017

Η ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε ύφεση το 2016, ενώ η ανάκαμψη θα ξεκινήσει από το 2017, εκτιμά το ΔΝΤ στις εαρινές προβλέψεις του.

Πιο συγκεκριμένα, το Ταμείο αναφέρει εκτιμά πως το ΑΕΠ στην Ελλάδα υποχώρησε κατά 0,2% το 2015 και προβλέπει ότι η ύφεση θα ανέλθει στο 0,6% του ΑΕΠ το 2016. Σε ό,τι αφορά το 2017, προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,7%. Το ΔΝΤ αναμένει πως από αποπληθωρισμό 1,1% το 2015, το 2016 οι τιμές θα σταθεροποιηθούν (0% πληθωρισμός) και το 2017 θα αυξηθεί κατά 0,6%.

Τα στοιχεία του 2015 για την Ελλάδα είναι προκαταρκτικά, καθώς δεν είναι διαθέσιμες αυτή τη στιγμή οι τελικές δημοσιονομικές προβολές, καθώς δεν έχουν καταλήξει οι διαπραγματεύσεις για τους δημοσιονομικούς στόχους στο νέο πρόγραμμα, όπως τονίζεται στην Εκθεση, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Μορίς Ομπσφελντ.

Μεγαλύτερη στήριξη για το προσφυγικό

Παρουσιάζοντας την Εκθεση, ο Ομπσφελντ πρότεινε μεγαλύτερη ευελικία και οικονομική στήριξη στην Ελλάδα για το προσφυγικό, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό, αλλά και παγκόσμιο πρόβλημα.

Αναφερόμενος στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων για την αξιολόγηση, ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου ανέφερε ότι η ομάδα του ΔΝΤ είχε εποικοδομητικές συζητήσεις στην Αθήνα, οι οποίες διακόπηκαν εξαιτίας των εργασιών της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ.

Σε σχέση με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είπε πως «στόχος είναι ένα πρόγραμμα τα νούμερα του οποίου θα βγαίνουν». Ερωτηθείς ειδικά για το χρέος είπε πως δεν γνωρίζει πόση ελάφρυνση χρέους απαιτείται, ωστόσο αρκέσθηκε να επισημάνει πως θα πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και το χρέος προκειμένου η Ελλάδα να αποκτήσει βιώσιμα οικονομικά.

Οι εκτιμήσεις για την παγκόσμια οικονομία

Σε ό,τι αφορά την παγκόσμια οικονομία, το ΔΝΤ προχώρησε σε επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεών του, προβλέποντας αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ 3,2% για εφέτος και 3,5% για το 2017, όταν τον περασμένο Ιανουάριο εκτιμούσε ανάπτυξη 3,4% το 2016 και 3,6% το 2017.

Ακόμη, το Ταμείο διαβλέπει κινδύνους και απειλές για την παγκόσμια οικονομία, οι οποίες συνδέονται με το ξέσπασμα μιας νέας χρηματοοικονομικής αναταραχής, λόγω κλονισμού της εμπιστοσύνης προς το σύστημα.

Στις πιθανές αιτίες που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μία νέα κρίση συγκαταλέγονται, επίσης, η παράταση της περιόδου χαμηλών τιμών ενέργειας, που μπορούν να αποσταθεροποιήσουν περισσότερο τις προοπτικές για τις πετρελαιοεξαγωγικές χώρες, η απότομη κάμψη της ανάπτυξης στην Κίνα που θα έχει ισχυρές παρενέργειες στο διεθνές εμπόριο, τις τιμές των εμπορευμάτων και την εμπιστοσύνη και θα φρενάρει περαιτέρω την παγκόσμια οικονομία.

Τέλος, το ΔΝΤ εκφράζει την ανησυχία του για μη οικονομικούς παράγοντες, όπως είναι οι γεωπολιτικές συγκρούσεις, οι πολιτικές διαφωνίες, η τρομοκρατία, οι προσφυγικές ροές, ακόμα και ενδεχόμενες παγκόσμιες επιδημίες.

Δείτε ακόμα

Check Also

Έφυγε από την ζωή ο παγκοσμίου φήμης συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου

Ο παγκοσμίου φήμης συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου απεβίωσε σε ηλικία 79 ετών και την είδηση επιβεβαίωσε, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *