Αρχική / -Ροή Ειδήσεων / ΔΝΤ: Το ελληνικό χρέος είναι εξαιρετικά μη βιώσιμο – Βλέπει έλλειμμα και φέτος

ΔΝΤ: Το ελληνικό χρέος είναι εξαιρετικά μη βιώσιμο – Βλέπει έλλειμμα και φέτος

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θέλει οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας να δώσουν στην ελληνική κυβέρνηση μια σημαντική ελάφρυνση του χρέους το οποίο φαίνεται «εξαιρετικά μη βιώσιμο», σύμφωνα με προσχέδιο μνημονίου του ΔΝΤ (MFEP) που είναι σε γνώση του Reuters.

«Παρά την γενναιόδωρη και με ευνοϊκούς όρους χρηματοδότηση από τον επίσημο τομέα και τα περαιτέρω μεταρρυθμιστικά σχέδια, η δυναμική του χρέους προβλέπεται να παραμείνει εξαιρετικά μη βιώσιμη» σημειώνεται στο προσχέδιο. «Για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του χρέους, εκτός από τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, θα είναι απαραίτητη αποφασιστική δράση από τους Ευρωπαίους εταίρους μας για να παραχωρηθεί περαιτέρω ελάφρυνση χρέους» επισημαίνεται.

Το ΔΝΤ προβλέπει στο μνημόνιο ότι η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές έλλειμμα 0,5% φέτος, πλεόνασμα 0,25% το 2017 και πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% το 2018.

Στο κείμενο σημειώνεται ότι τα στοιχεία αυτά αντανακλούν μεταρρυθμιστική κόπωση μετά από πέντε χρόνια προσαρμογών και τις κοινωνικές πιέσεις στην Ελλάδα λόγω της υψηλής ανεργίας.

Η μέση ανάπτυξη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,25% μακροπρόθεσμα, με βάση τις προβλέψεις που περιλαμβάνονται στο κείμενο, χαμηλότερη από ότι αναμενόταν προηγουμένως.

Οι στόχοι, οι οποίοι χαρακτηρίζονται «φιλόδοξοι, αλλά ρεαλιστικοί», θα μπορούσαν να συνοδευτούν από την εφαρμογή μέτρων που θα εξοικονομούσαν 2,5% του ΑΕΠ ως το 2018, μεταξύ των οποίων και μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, στο φόρο εισοδήματος, στο ΦΠΑ και στο μισθολόγιο του δημοσίου.

Οι μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού που αναφέρονται στο προσχέδιο του μνημονίου περιλαμβάνουν την σταδιακή κατάργηση το ΕΚΑΣ, την φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών με βάση το πραγματικό τους εισόδημα, τον επαναυπολογισμό των συντάξεων και την εισαγωγή εθνικής σύνταξης 345 ευρώ τον μήνα μετά από 15 χρόνια καταβολής εισφορών και 384 ευρώ μετά από 20 έτη.

Για να αντιμετωπίσει την δημιουργία επιπλέον ελλειμμάτων στα ασφαλιστικά ταμεία, η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει μέτρα αξίας επιπλέον 0,5% του ΑΕΠ χωρίς να επιβάλλει περικοπές στις κύριες συντάξεις, υποστηρίζει το ΔΝΤ.

Όσον αφορά το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να τροποποίηση την υφιστάμενη νομοθεσία για να επιτρέψει την πώληση μη εξυπηρετούμενων και εξυπηρετούμενων τραπεζικών δανείων από μη τραπεζικές οντότητες «άμεσα και ελεύθερα», σημειώνεται στο προσχέδιο.

Η νομοθεσία για αυτά τα μέτρα πρέπει να περάσει πριν από το 2017 και να εφαρμοστεί σταδιακά, προσθέτει το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του μνημονίου η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να υποβάλλει συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2016.

Δείτε ακόμα

Check Also

Διευρύνονται οι δικαιούχοι επιδότησης ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου – Δείτε ποιους αφορά

Τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, προβλέπει τη …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *