Αρχική / -Ροή Ειδήσεων / Ελληνική Δερματολογική Εταιρεία: Δωρεάν εξετάσεις 9-13 Μαΐου

Ελληνική Δερματολογική Εταιρεία: Δωρεάν εξετάσεις 9-13 Μαΐου

Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τις βλαβερές συνέπειες του ήλιου στον οργανισμό, πραγματοποιεί για μία ακόμη χρονιά η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας με τίτλο, Από την ομορφιά μιας ελιάς… στον κίνδυνο του καρκίνου του δέρματος», γιατροί μέλη της εταιρείας, από τις 9 έως και τις 13 Μαΐου, θα πραγματοποιούν Δωρεάν εξέτασεις του δέρματος, για τυχόν ύποπτες βλάβες.

Όσοι επιθυμούν μπορούν να καλούν στον τηλεφωνικό αριθμό 215 215 8523, από κάθε περιοχή της χώρας, και να μαθαίνουν σε ποιους δερματολόγους μπορούν να απευθυνθούν.

Οι εξετάσεις θα γίνονται  στα ιδιωτικά ιατρεία των συμμετεχόντων δερματολόγων και στα εξωτερικά ιατρεία των Δερματολογικών Τμημάτων Νοσοκομείων που έχουν δηλώσει συμμετοχή.

Όπως  τόνισε σε συνέντευξη τύπου, ο Καθηγητής Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας, Δημήτρης Ρηγόπουλος, «ο προληπτικός έλεγχος τόσο για το μελάνωμα, όσο και για τους μη μελανωματικούς καρκίνους και η έγκαιρη διάγνωσή τους είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για τη μείωση της επίπτωσης του μελανώματος και των σχετιζόμενων με αυτό θανάτων.

Ένα Εθνικό Πρόγραμμα για τη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος θα μείωνε αισθητά τη σχετική δαπάνη των Κρατικών Συστημάτων Υγείας.

Σημαντικότερο όλων είναι βέβαια το γεγονός ότι η διάγνωση στα πρώιμα στάδια των καρκίνων του δέρματος, αλλά και των προκαρκινικών δερματικών βλαβών, είναι εύκολο να γίνει με μια απλή κλινική εξέταση, και μπορεί πραγματικά να οδηγήσει σε μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας».

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής Καθηγητής Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αλέξανδρος Κατούλης, επεσήμανε ότι  η συχνότητα εμφάνισης των δερματικών καρκίνων συνεχίζει να αυξάνεται.

Κάθε χρόνο καταγράφονται, παγκοσμίως, περισσότερες από 2 εκατομμύρια περιπτώσεις δερματικών καρκίνων, από τις οποίες οι 130.000 περιπτώσεις αφορούν στο μελάνωμα. Η πιθανότητα να αναπτύξει ο μέσος Έλληνας μελάνωμα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του είναι αρκετά υψηλή.

Οι καρκίνοι του δέρματος αναλογούν στο ένα τρίτο του συνόλου των διαγνωσμένων καρκίνων, διεθνώς, ενώ ο αριθμός των θανάτων ετησίως που οφείλονται σε καρκίνο του δέρματος φτάνει τις 66.000.

Το μελάνωμα, η επιθετικότερη μορφή του καρκίνου του δέρματος, προσβάλλει σχεδόν εξίσου άνδρες και γυναίκες. Οι περιοχές που εμφανίζεται κατ’ εξοχήν το μελάνωμα στις γυναίκες είναι τα πόδια, ενώ στους άνδρες ο κορμός.

Ωστόσο, η θνησιμότητα των ανδρών από μελάνωμα εμφανίζεται μεγαλύτερη εκείνης των γυναικών, ίσως γιατί οι άνδρες συχνά συμβουλεύονται το δερματολόγο τους καθυστερημένα όταν το μελάνωμα είναι σε προχωρημένο στάδιο.

Σε σύγκριση με άλλες μορφές καρκίνου, το μελάνωμα εμφανίζεται περισσότερο σε νεαρά άτομα και άτομα μέσης ηλικίας.

Παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη μελανώματος αποτελούν τα ηλιακά εγκαύματα κατά την παιδική ή εφηβική ηλικία, το οικογενειακό ή ατομικό ιστορικό μελανώματος, ο μεγάλος αριθμός ελιών, η παρουσία συγκεκριμένων μορφών σπίλων, το χρώμα των μαλλιών, των ματιών και του δέρματος (ανοιχτό χρώμα) κ.α.

Επίσης, από τα μελανώματα, σε ποσοστό 20-30% εμφανίζονται σε προϋπάρχουσα ελιά που αλλάζει, ενώ τα υπόλοιπα εμφανίζονται σαν καινούργια βλάβη.

Η φετινή εκστρατεία πραγματοποιείται με την υποστήριξη των Δερματολογικών Εργαστηρίων Avène και της LEO Pharma, Hellas.

Δείτε ακόμα

Check Also

Ξεκινούν οι πληρωμές για το επίδομα θέρμανσης

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσουν οι πληρωμές για το επιδομα θέρμανσης που φέτος διευρύνθηκε …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *