Αρχική / ΔΗΜΟΦΙΛΗ / Η Μέρκελ «δίνει» στον Τσίπρα το ασφαλιστικό για να την σώσει από το προσφυγικό

Η Μέρκελ «δίνει» στον Τσίπρα το ασφαλιστικό για να την σώσει από το προσφυγικό

Μια μυστική συμφωνία Κορυφής αποκαλύπτει το Bloomberg, το οποίο αναφέρει ότι το Βερολίνο είναι έτοιμο να παράσχει στήριξη στη διαπραγμάτευση και να δείξει ευελιξία στις μνημονιακές υποχρεώσεις της Ελλάδας, σε αντάλλαγμα με το τεράστιο προσφυγικό βάρος που έχει αναλάβει η χώρα μας.

Υπό τις σθεναρές πιέσεις που δέχεται η Άνγκελα Μέρκελστο εσωτερικό της Γερμανίας και του κόμματός της, φέρεται να έχει συμφωνήσει με το έλληνα Πρωθυπουργό, να μην τεθούν εμπόδια στην αξιολόγηση και συγκεκριμένα στο ασφαλιστικό, προκειμένου η Αθήνα να συνεχίσει να επιτελεί τη δύσκολη δουλειά με τουςχιλιάδες εγκλωβισμένους πρόσφυγες στην επικράτειά της. Η στενή σχέση που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των δύο ηγετών, επιβεβαιώθηκε και από τη στήριξη που παρείχε στη γερμανίδα Καγκελάριο ο κ. Τσίπρας, στη συνέντευξή του στον Ενικό και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Το Βερολίνο, σύμφωνα με το δημοσίευμα που επικαλείται Γερμανό αξιωματούχο, εμφανίζεται πρόθυμο να αφήσει περιθώρια ελιγμών στο ασφαλιστικό, δείχνοντας ότι θα επιδείξει ευελιξία στη διαμάχη της Ελλάδας με τους πιστωτές της.

Παρά το γεονός ότι η Γερμανία απαιτούσε μέχρι πρότινος περικοπές στις συντάξεις, τώρα θα ήταν ικανοποιημένη με έναν συνδυασμό μέτρων που διασφαλίζει την βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού της συστήματος, μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο αξιωματούχο που ζήτησε να μην κατονομαστεί γιατί οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται κάτω από μυστικότητα.

Το ΔΝΤ έχει διαμηνύσει πως το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας είναι μη βιώσιμο και χρειάζονται περαιτέρω περικοπές. Στον αντίποδα, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ, χτες τόνισε πως η χώρα του δεν θα σταθεί απέναντι σε μία «λογική λύση» που διασφαλίζει την βιωσιμότητα του προϋπολογισμού της Ελλάδας.

Παρότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει αναγνωρίσει πως το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο, η κυβέρνησή του έχει προτείνει εναλλακτικές, περιλαμβανομένης της αύξησης των εισφορών για τους υψηλόμισθους εργαζόμενους, τους υπαλλήλους και τους αγρότες.

Το ΔΝΤ από την πλευρά του βρίσκεται σε συνομιλίες ώστε να συμμετάσχει μαζί με την ΕΚΤ και την Κομισιόν στη χρηματοδότηση του τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα. Μία από τις βασικές απαιτήσεις του Βερολίνου – σχολιάζει το Bloomberg- είναι η συμμετοχή του Ταμείου στο πακέτο διάσωσης.

Επισήμως, η κυβέρνηση της Μέρκελ διαμηνύει πως δεν υπάρχει καμία σύνδεση μεταξύ του μνημονίου και τη βοήθεια προς τον Τσίπρα για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών. Ωστόσο ακόμα και το χαμήλωμα του πήχη των απαιτήσεων θα μπορούσε να βοηθήσει. Με τα κράτη του Βαλκανικού Διαδρόμου να μπλοκάρουν τις διαδρομές που ακολουθούν οι πρόσφυγες από την Ελλάδα, η Μέρκελ προειδοποίησε ότι θα προκληθεί χάος σε μία χώρα που αντιμετωπίζει ήδη πολλά προβλήματα.

Πάντως, το σχέδιο βρίσκει εμπόδια στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος θέλει τον οικονομικό θάνατο της Ελλάδας και τονπολιτικό θάνατο της Άνγκελα Μέρκελ…

Δείτε ακόμα

Check Also

Η αστυνομική μας ταυτότητα, για όλες τις χρήσεις, στο κινητό μας

Όπως τόνισε στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Πρωινοί Τύποι» ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *