Αρχική / Uncategorized / Η Ουάσινγκτον φοβάται γενικευμένο πόλεμο

Η Ουάσινγκτον φοβάται γενικευμένο πόλεμο

Η κατάσταση στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία χαρακτηρίζεται πλέον εκρηκτική και στην Ουάσιγκτον εκφράζουν φόβους για γενικευμένο πόλεμο με τη συμμετοχή των συμμάχων τους στην περιοχή, μία εξέλιξη που θα εξυπηρετήσει απόλυτα τους τζιχαντιστές του ISIS.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επικοινωνήσει με την τουρκική κυβέρνηση και τους ηγέτες των Κούρδων της Συρίας και έχουν απαιτήσει άμεση αποκλιμάκωση, καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι έχουν ατονήσει οι επιθέσεις εναντίον του κοινού τους εχθρού, που είναι ο ISIS.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο αντιπρόεδρος Τζόζεφ Μπάιντεν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου για να συζητήσει μαζί του την επιδείνωση των συνθηκών ασφάλειας και της ανθρωπιστικής κατάστασης στη βόρεια Συρία.

Ο κ. Μπάιντεν υπογράμμισε στον Τούρκο πρωθυπουργό ότι είναι επιτακτική ανάγκη η αποκλιμάκωση στην περιοχή, αναφέρει η ανακοίνωση.

Επίσης ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος σημείωσε τις προσπάθειες των ΗΠΑ για την αποθάρρυνση των κουρδικών δυνάμεων να εκμεταλλευτούν τις σημερινές συνθήκες για να αδράξουν επιπλέον έδαφος κοντά στα τουρκικά σύνορα, και κάλεσε την Τουρκία να δείξει αμοιβαία αυτοσυγκράτηση σταματώντας τις επιθέσεις από δυνάμεις πυροβολικού στην περιοχή.

Οι δύο ηγέτες δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν, τονίζοντας την ανάγκη για την προστασία των εκτοπισμένων και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού στη βορειοδυτική Συρία και να εξασφαλίσουν ότι θα παραμείνουν ανοικτές οι δίοδοι για ανθρωπιστική βοήθεια στο Χαλέπι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο αντιπρόεδρος εξέφρασε στήριξη για τον αγώνα της Τουρκίας κατά της τρομοκρατίας του ΡΚΚ και οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν τον κοινό στόχο τους να νικήσουν τον ISIL και να εργαστούν προς την κατεύθυνση μιας παύση των εχθροπραξιών, όπως συμφωνήθηκε στο Μόναχο.

Είχαν προηγηθεί και προσπάθειες αξιωματούχων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου να σταματήσουν τις εχθροπραξίες χωρίς επιτυχία.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι δήλωσε τα εξής:

«Πιέσαμε τους Κούρδους της Συρίας και τις άλλες δυνάμεις που συνδέονται με το PYD (το κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης) να μην επωφεληθούν από την σύγχυση για να καταλάβουν νέα εδάφη. Είδαμε επίσης πληροφορίες αναφορικά με πυρά πυροβολικού από την τουρκική πλευρά των συνόρων και προτρέψαμε την Τουρκία να τα σταματήσει».

Οι Τούρκοι είναι εξοργισμένοι με τη στάση της Αμερικής, που θεωρεί συμμάχους της τους Κούρδους της Συρίας, αντίθετα από την “Αγκυρα που τους χαρακτηρίζει τρομοκράτες. Την περασμένη εβδομάδα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ουσία κάλυψε τους Κούρδους της Συρίας, παραδεχόμενος ότι είναι σύμμαχοι της Αμερικής στον πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών.

Δείτε ακόμα

Check Also

Μάρθα Καραγιάννη: Η κατάσταση της υγείας της μετά το χειρουργείο

Ευχάριστα είναι τα νέα για τη Μάρθα Καραγιάννη, η οποία υπεβλήθη χθες σε επέμβαση για …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *