Αρχική / -Ροή Ειδήσεων / Και μισθοί-συντάξεις στον “κόφτη” δαπανών

Και μισθοί-συντάξεις στον “κόφτη” δαπανών

Με προεδρικό διάταγμα και όχι με νόμο, προτείνει η ελληνική κυβέρνηση να γίνεται η περικοπή δαπανών στην περίπτωση αποκλίσεων από τους δημοσιονομικούς στόχους του ελληνικού προγράμματος, σύμφωνα με την νέα ελληνική πρόταση, που κατέθεσε ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Ε. Τσακαλώτος στο Eurogroup.

Κάθε 30 Απριλίου, ο Υπουργός Οικονομικών θα καταρτίζει μια έκθεση πεπραγμένων από την οποία θα φαίνεται αν υπάρχει δημοσιονομική παρέκκλιση. Αν υπάρχει, τότε θα εκδίδεται προεδρικό διάταγμα με το οποίο θα αποφασίζεται η λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων, από μια λίστα κωδικών του προϋπολογισμού.

Σε αυτή τη λίστα υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις, τις οποίες ο Ε. Τσακαλώτος περιγράφει στο προσχέδιο της πρότασής του προς τους θεσμούς. Στη λίστα των εξαιρέσεων δεν υπάρχουν οι μισθοί του δημοσίου και συνταξιοδοτική δαπάνη.

Την πρόταση θα αναλάβουν να βελτιώσουν οικονομοτεχνικά οι θεσμοί και στο επίπεδο του euro working group, το οποίο ενδέχεται να συνεδριάσει την ερχόμενη Πέμπτη. Ο στόχος είναι μια συνολική συμφωνία ως το τέλος του μήνα, κάτι το οποίο προβλέπει και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σε σχέση με το δημόσιο χρέος, το eurogroup αποφάσισε τις ακόλουθες γενικές κατευθυντήριες αρχές για τα πιθανά μέτρα του πρόσθετου χρέους:

(i) τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην αγορά ομολόγων
(ii) την εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής
(iii) την παροχή κινήτρων για τη διαδικασία προσαρμογής της χώρας, ακόμη και μετά τη λήξη του προγράμματος και
(iv) την ευελιξία να προλάβει τις επιπτώσεις από τις διακυμάνσεις του ΑΕΠ και των επιτοκίων στο μέλλον.

Δείτε ακόμα

Check Also

Έρχονται δάνεια έως 50.000 ευρώ στις μικρές επιχειρήσειςμε εγγύηση του Δημοσίου 90%

Για τη δέσμη μέτρων που αφορούν τις μικρές επιχειρήσεις μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *