Αρχική / ΔΗΜΟΦΙΛΗ / Κατρούγκαλος: Δεν διαπραγματευόμαστε μείωση κύριων συντάξεων

Κατρούγκαλος: Δεν διαπραγματευόμαστε μείωση κύριων συντάξεων

Δεν θα κόψουμε κύριες συντάξεις, δεν το διαπραγματευόμαστε, διαβεβαίωσε εκ νέου ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, λίγες ώρες πριν την συνάντησή του με το κουαρτέτο το πρωί της Τρίτης. Οσο για τις αντιδράσεις των αγροτών επεσήμανε πως «με 10 ευρώ παραπάνω το μήνα, δεν θα καταστραφεί κανένας αγρότης».

Προσέθεσε δε ότι η κυβέρνηση ξεκινά τη διαπραγμάτευση με αίτημα να μην περικοπούν ούτε οι επικουρικές συντάξεις.

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Στον Ενικό» του Νίκου Χατζηνικολάου, ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι «η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή» ενώ εξέφρασε την απορία του για τις διαρροές από την πλευρά του ΔΝΤ σύμφωνα με τις οποίες ζητούν νέες περικοπές στις συντάξεις.

Διευκρίνισε ότι δεν έχει επίσημη πληροφόρηση για τη θέση του ΔΝΤ και το ενδεχόμενο να προταθούν από το Ταμείο περικοπές στις κύριες συντάξεις ενώ υποστήριξε πως οι Ευρωπαίοι, σε γενικές γραμμές, αποδέχονται την πρότασή μας. «Οι ευρωπαίοι εταίροι αποδέχονται την αρχιτεκτονική της πρότασης της κυβέρνησης, αλλά το Ταμείο έχει μία συντηρητική λογική» είπε με έμφαση.

Ο υπουργός Εργασίας είπε ακόμη ότι η αναλογιστική μελέτη για το ασφαλιστικό είναι έτοιμη αλλά δεν έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς τα ποσοστά αναπλήρωσης. Οπως τόνισε εξάλλου, τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων θα καλυφθούν τελικά από τον προϋπολογισμό.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις των αγροτών, υπεραμύνθηκε του σχεδίου του για το ασφαλιστικό, λέγοντας πως «10 ευρώ το μήνα παραπάνω, δεν θα καταστρέψουν κανέναν αγρότη». Υποστήριξε ακόμη πως το ασφαλιστικό «δεν το πήραμε μεταφρασμένο από τους θεσμούς, το γράψαμε με τα χεράκια μας».

Ο Γ. Κατρούγκαλος δήλωσε ακόμη ότι ο ίδιος επέσπευσε το ραντεβού με το κουαρτέτο και ζήτησε να ορισθεί νωρίτερα, για τις 11 το πρωί της Τρίτης.

Παραδέχθηκε εξάλλου ότι «ο αρχικός μας σχεδιασμός για το ασφαλιστικό δεν ευοδώθηκε από τις εξελίξεις. Βασιζόταν ότι θα μπορούσαμε να έχουμε κάποια μορφή χρηματοδότησης από την ΕΕ»

Επέρριψε τις ευθύνες για την σημερινή κατάσταση στις προηγούμενες κυβερνήσεις λέγοντας: «Μας κληρονόμησαν ένα στρεβλό σύστημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατέστρεψε το ασφαλιστικό. Τα αδιέξοδα τα κληρονομήσαμε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις».

Αναφερόμενος στη συμφωνία του καλοκαιριού ο κ. Κατρούγκαλος είπε: «Τον Ιούλιο κάναμε ένα αναγκαστικό συμβιβασμό. Θέλουμε να μοιράσουμε την μικρότερη συνταξιοδοτική πίτα δικαιότερα, τόνισε».

Υποστήριξε δε ότι «το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό συνάδει με βασικές αρχές της αριστεράς: Ισότητα και δικαιοσύνη».

«Το νέο σύστημα βασίζεται σε δύο πολύ απλές αρχές. Ίδιοι κανόνες για όλους για τις εισφορές. 20% του πραγματικού μας εισοδήματος θα δίνουμε για να χρηματοδοτούμε την κύρια σύνταξη. Και αντίστοιχα όμοιοι κανόνες για την απονομή των συντάξεων» εξήγησε ο υπουργός.

Δείτε ακόμα

Check Also

Τουρισμός για όλους: Πάνω από 35.000 αιτήσεις μέσα σε 3 ώρες στο vouchers.gov.gr – Πώς θα κάνετε αίτηση

Σε λειτουργία τέθηκε μέσω του vouchers.gov.gr, το νέο πλήρως αναβαθμισμένο πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» που …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *