Αρχική / ΔΗΜΟΦΙΛΗ / Κατρούγκαλος: Καμία επικουρική μικρού ή μεσαίου συνταξιούχου δεν θα μειωθεί –

Κατρούγκαλος: Καμία επικουρική μικρού ή μεσαίου συνταξιούχου δεν θα μειωθεί –

«Σχεδόν σε όλα τα θέματα της πρότασής μας για το ασφαλιστικό υπήρξε συμφωνία και σημαντική προσέγγιση με τους δανειστές και αν υπήρχε ο απαιτούμενος χρόνος τότε θα είχαμε καταλήξει σε συμφωνία» τόνισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη.

Ο υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι πλέον θα ισχύουν οι ίδιοι κανόνες για τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, για μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους.

Όπως τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος τα βασικά σημεία για το νέο ασφαλιστικό που διαψεύδουν τις όποιες μέχρι τώρα «ανακριβείς και ψευδείς πληροφορίες»- όπως τις χαρακτήρισε- είναι τα εξής:

Α) Θα υπάρχει απόλυτη προστασία των κύριων συντάξεων ακόμη και μετά το 2018

Β) Η εθνική σύνταξη έχει εξασφαλισθεί στα 384 ευρώ και όχι σε χαμηλότερα ύψη όπως ακουγόταν μέχρι τώρα

Γ) Καμία επικουρική μικρού ή μεσαίου συνταξιούχου  δεν θα μειωθεί. Για να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα ΕΤΕΑ περιλαμβάνεται τρίπτυχο μέτρων: περιορισμένων μειώσεων στις επικουρικές (το 10% των υφιστάμενων συνταξιούχων), χρήση αποθεματικών και δυνατότητα χρήσης λελογισμένης αύξησης των εισφορών. Το μίγμα είναι υπό συζήτηση.

Δ) Ανακρίβειες το ότι θα κοπεί το ΕΚΑΣ για να κλείσει η συμφωνία καθώς όπως είπε ο κ. Κατρούγκαλος η σταδιακή κατάργησή του έχει ψηφιστεί από την κυβέρνηση αλλά και τις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – Ποτάμι.

Όπως τόνισε ο υπουργός Εργασίας «υπολογίζουμε πως το 80% του πληθυσμού των αυτοαπασχολούμενων θα έχουν χαμηλότερες εισφορές σε σχέση με το παρελθόν», ενώ πρόσθεσε πως για το 80% των μισθωτών οι νέες συντάξεις θα είναι υψηλότερες από τις σημερινές. Ο κ. Κατρούγκαλος πρόσθεσε δε, πως το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΝΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

   
Συντάξιμος Μισθός

Έτη Ασφάλισης

Σημερινή Σύνταξη ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

Σύνταξη με τη μεταρρύθμιση

700

20

490

495

36

575

632

42

676

711

   

1000

20

537

543

36

725

738

42

831

852

   

1500

20

600

622

36

1.033

915

42

1.161

1.085

   

 

Δείτε ακόμα

Check Also

Power Pass: Διευκρινίσεις για τον σωστό υπολογισμό της επιδότησης και για τις αιτήσεις των φοιτητών

Διευκρινίσεις για το πώς μπορεί να διαπιστώσει κανείς ότι έχει γίνει σωστός υπολογισμός στην αναδρομική …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *