Αρχική / ΔΗΜΟΦΙΛΗ / Κυρ. Μητσοτάκης: “Ναι στη μείωση επικουρικών συντάξεων”

Κυρ. Μητσοτάκης: “Ναι στη μείωση επικουρικών συντάξεων”

ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

«Προφανώς, οι κινητοποιήσεις των αγροτών δεν έχουν αυτήν τη στιγμή κομματικό χρώμα. Και πρέπει να σας πω και ότι εγώ, ρηττά, ενθάρρυνα συναδέλφους βουλευτές να μην συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν μιλάμε με τους αγρότες, αλλά να μη δοθεί η εντύπωση ότι πάμε εμείς ως Νέα Δημοκρατία να επαναλάβουμε τα σφάλματα του παρελθόντος»

Ερώτηση: Είχατε τέτοιες εισηγήσεις;

«Όχι. Πρέπει να σας πω ότι δεν είχα τέτοιες εισηγήσεις από κανέναν γιατί καταλαβαίνουν και οι συνάδελφοι ότι η εποχή του λαϊκισμού, η εποχή της λογικής ότι καβαλάμε ένα κύμα αγανάκτησης και στη συνέχεια πρέπει να το διαχειριστούμε όταν έρθουμε στην κυβέρνηση, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.»

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Ερώτηση: Λέτε και ναι σε μείωση επικουρικών, δηλαδή σε μείωση συντάξεων.

«Δεν το έκρυψα, δεν το έκρυψα. Γι’ αυτό σας λέω ότι εγώ μιλάω με τη γλώσσα της αλήθειας, και θέλω αύριο να πράττω και το έργο της αλήθειας»

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Ερώτηση: Στο δημόσιο χρειάζονται απολύσεις;

Μητσοτάκης: Απολύσεις στο δημόσιο δεν χρειάζονται με την έννοια της δραστικής συρρίκνωσης του μεγέθους του δημοσίου. Αν γίνουν απολύσεις στο δημόσιο θα πρέπει να γίνουν μόνο ως συνέχιση της μεγάλης προσπάθειας που είχα ξεκινήσει εγώ για την τελική εκδίκαση πειθαρχικών υποθέσεων, για πλαστά δικαιολογητικά. Να δοθεί δηλαδή μια αίσθηση ότι υπάρχει μια τάξη στο δημόσιο και δεν υπάρχουν διάφοροι που μπήκαν από την πίσω πόρτα, οι οποίοι δεν θα άξιζαν ποτέ να είναι στο δημόσιο. Υπάρχει όμως ένα τεράστιο ζήτημα ανακατανομής του προσωπικού στο δημόσιο, το οποίο θα πρέπει σε πρώτη φάση να γίνεται προαιρετικά. Αν αυτό δεν μπορεί να καταστεί εφικτό θα πρέπει ενδεχομένως αυτή η κινητικότητα να έχει και υποχρεωτικά χαρακτηριστικά. Αλλά το πιο σημαντικό χρειάζεται αξιολόγηση στο δημόσιο και πρέπει οι άξιοι, καλοί, κυρίως νέοι δημόσιοι υπάλληλοι να αισθάνονται ότι αν αποδώσουν θα έχουν μια καλύτερη προοπτική καριέρας από αυτή την οποία έχουν με το υφιστάμενο σύστημα. Σήμερα προχωράνε όλοι με την ίδια ταχύτητα.

Ερώτηση: Άρση της μονιμότητας θα βοηθούσε σε αυτή την κατάσταση; Γιατί κάποια στιγμή το είχατε υπαινιχθεί.

Μητσοτάκης: Ναι…δεν νομίζω ότι είναι το πιο καθοριστικό σε μια συνταγματική αναθεώρηση σήμερα η άρση της μονιμότητας. Μπορεί…να σας πω την δικιά μου εμπειρία, δυστυχώς όταν εγώ εισήγαγα την έννοια της αξιολόγησης στο δημόσιο και επιμένω ότι έκανα πάρα πολύ καλά, η έννοια της αξιολόγησης συνδέθηκε με τις απολύσεις. Ίσως δεν έκανα και εγώ πολύ καλά την δουλειά μου να εξηγήσω ότι οι δύο έννοιες δεν συνδεόντουσαν, διότι εγώ είχα εξασφαλίσει ότι δεν θα γινόντουσαν άλλες απολύσεις από το 2015 και μετά. Εγώ επιμένω πολύ περισσότερο στην αξιολόγηση η οποία θα πρέπει να επιβραβεύει τους καλούς και ταυτόχρονα να συνετίζει τους λιγότερο καλούς, όχι όμως με την δαμόκλειο σπάθη να επικρέμεται πάνω από το κεφάλι του δημοσίου υπαλλήλου.

ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΝΤ

Ερώτηση: Έχετε διαγνώσει κι εσείς έναν παραλογισμό του ΔΝΤ έτσι δεν είναι; Και κάποιες εμμονές;

«Βεβαίως, εγώ το ξέρω πάρα πολύ καλά.»

Ερώτηση: Ταυτίζεστε με το ΔΝΤ όπως σας κατηγόρησε ο κος Τσίπρας; Εσείς θέλετε το ΔΝΤ στο πρόγραμμα;

«Εγώ έχω διαφωνήσει πάρα πολύ σκληρά, προσωπικά, με τον κ. Τόμσεν και με το ΔΝΤ και πράγματι το ΔΝΤ έχει πάρα πολλές εμμονές. Οι απολύσεις, ο ποσοτικός στόχος των απολύσεων ήταν μια εμμονή του ΔΝΤ.»

ΔΕΝ ΒΙΑΖΟΜΑΙ ΝΑ ΓΙΝΩ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

Ερώτηση: Εσείς βιάζεστε να κυβερνήσετε;

«Κε Παπαχελά, εγώ δεν βιάζομαι να γίνω πρωθυπουργός, αλλά βιάζομαι πάρα πολύ να αλλάξω τη ΝΔ. Βιάζομαι για να μπορέσω να κάνω ένα συνέδριο το οποίο θα αλλάξει τις δομές της ΝΔ και θα την κάνει ένα σύγχρονο κόμμα. Και βιάζομαι η ΝΔ και πάλι να επικοινωνήσει με παραδοσιακά κοινά με τα οποία είχε ένα διάλογο και με τα οποία σήμερα δεν επικοινωνεί. Επομένως, στο ζήτημα αυτό η άποψή μου είναι ξεκάθαρη. Εγώ δεν ζητώ εκλογές, είμαι απολύτως σαφής σε αυτό. Θα ήταν και οξύμωρο, εξάλλου, να ζητώ εκλογές, τρεις μήνες μετά από εθνικές εκλογές»

Ερώτηση: Παρόλα αυτά, το βλέπετε πιθανό σενάριο;

«Δεν το βλέπω πολύ πιθανό το σενάριο αυτό, όχι. Από την άλλη πρέπει να σας πω ότι υπάρχει μία μεγάλη αναταραχή σίγουρα και στη Βουλή, προφανώς και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Σύριζα, και για να απαντήσω και να προκαταβάλλω και το επόμενο ερώτημά σας, τι θα συμβεί αν ο Σύριζα απολέσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία-»

ΟΧΙ ΣΕ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Ερώτηση: Θα βάλετε περηφάνως πλάτη, όπως μας είπατε βάλατε περηφάνως το καλοκαίρι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

«Δεν θα βάλουμε πλάτη σε μία οικουμενική κυβέρνηση.»

ΓΙΑ ΣΑΜΑΡΑ-ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

«Οι κύκλοι κλείνουν και εγώ ήμουν υπουργός του κ. Σαμαρά, παρά τις όποιες ιστορικές διαφωνίες μπορεί να υπήρχαν. Και υπηρέτησα στην κυβέρνηση του. Και αυτό όφειλα να κάνω. Και πιστεύω ότι ήμουν και ένας καλός υπουργός και για τον κ. Σαμαρά, θα το ξαναπώ δημόσια, παρά τα όποια σφάλματα του , παρέδωσε την Ελλάδα καλύτερη χώρα, από ότι την παρέδωσε…παρέδωσε την χώρα σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ότι την παρέλαβε και αυτό δεν είναι κάτι που μπορούμε να πούμε για πολλούς, από τους πρωθυπουργούς της κρίσης. Από εκεί και πέρα όλα τα πράγματα κάποια στιγμή και όλοι οι κύκλοι πρέπει να φτάνουν σε ένα τέλος.

Ερώτηση: Δήλωσε παρών προχθές μέσω της Καθημερινής ο κ. Σαμαράς. Μήπως εσείς ξέρετε τι σημαίνει αυτό το παρών; Μήπως το έχετε συζητήσει;

Μητσοτάκης: «Ο κ. Σαμαράς είναι τέως πρωθυπουργός, είναι βουλευτής.

Ερώτηση: Του επιφυλάσσετε κάποιο ρόλο στο κόμμα; Εννοώ πέραν του πρώην πρωθυπουργού;

Μητσοτάκης: Ε, δεν θα του αναθέσω κάποια γραμματεία. Βεβαίως και συνομιλώ μαζί του, όπως συνομιλώ και με τον κ. Καραμανλή. Και βεβαίως και είναι ένας πολύτιμος σύμβουλος.

Ερώτηση: Ο κ. Καραμανλής;

Μητσοτάκης: Ότι ισχύει για τον κ. Σαμαρά ισχύει και για τον κ. Καραμανλή. Έχω μια πολύ καλή προσωπική σχέση και με τους δύο. Παρά τα όσα μπορεί να λέγονται ή να γράφονται. Θα αναζητώ την συμβουλή της, την στήριξη τους. Αλλά νομίζω ότι ο ρόλος ενός τέως πρωθυπουργού είναι καθορισμένος από την ίδια την ιστορικής τους διαδρομή.

Δείτε ακόμα

Check Also

Ξεκινούν οι πληρωμές για το επίδομα θέρμανσης

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσουν οι πληρωμές για το επιδομα θέρμανσης που φέτος διευρύνθηκε …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *