Αρχική / -Ροή Ειδήσεων / Ο κίνδυνος διάλυσης της ΕΕ είναι αληθινός λέει ο Τουσκ

Ο κίνδυνος διάλυσης της ΕΕ είναι αληθινός λέει ο Τουσκ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε από το Βουκουρέστι ότι ο κίνδυνος ρήξης της ΕΕ είναι «αληθινός» και κάλεσε τα κράτη μέλη της να «ακούσουν τα επιχειρήματα και των άλλων» ώστε να αποτραπεί το επαπειλούμενο Brexit, η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ένωση.

«Ο κίνδυνος διάλυσης είναι αληθινός, διότι η διαδικασία (σ.σ. του διαλόγου Λονδίνου-Βρυξελλών) είναι ουσιαστικά πολύ εύθραυστη. Πρέπει να τη χειριστούμε με φροντίδα, διότι ότι σπάει δεν μπορεί να επισκευαστεί», είπε ο Τουσκ μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Πρόκειται για μια κρίσιμη στιγμή. Πρέπει να αρχίσουμε να ακούμε περισσότερο τα επιχειρήματα της άλλης πλευράς απ’ ότι τα δικά μας», υπογράμμισε ο Τουσκ, εκτιμώντας πάντως ότι είναι φυσικό το γεγονός πως η στάση κάθε πλευράς γίνεται πιο σκληρή, καθώς «ο χρόνος πιέζει».

Ο Τουσκ, ο οποίος κάνει περιοδεία σε πρωτεύουσες κρατών μελών της ΕΕ για να προασπίσει τη συμβιβαστική πρότασή του για να αποφευχθεί η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου, προσπαθεί να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους ηγέτες, ειδικά εκείνους που ανησυχούν περισσότερο για την πρόθεση του Βρετανού Πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον να επιβάλει περιορισμούς στη χορήγηση επιδομάτων σε μετανάστες από άλλα ευρωπαϊκά κράτη που εργάζονται στη χώρα του.

«Διακυβεύεται το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης», διεμήνυσε ο Ντόναλντ Τουσκ, αλλά πρόσθεσε πως «δεν θα συμβιβαστούμε στις θεμελιώδεις ελευθερίες και αξίες» της Ευρώπης, και «σε αυτό το πνεύμα συνέταξα την πρότασή μου».

Στο μεταξύ, μια δημοσκόπηση της ComRes που διενεργήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου ITV News καταγράφει ότι το ποσοστό των Βρετανών που τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ συρρικνώθηκε συγκρινόμενο με αυτό όσων θέλουν την αποχώρησή της και η διαφορά μειώθηκε στις οκτώ μονάδες σε σύγκριση με τον περασμένο μήνα.

Το 49% των Βρετανών ανέφερε ότι θα ψήφιζε υπέρ της παραμονής στηνΕυρωπαϊκή Ένωση, ενώ το 41% απάντησε ότι θα ψήφιζε υπέρ του Brexit εάν το δημοψήφισμα διεξαγόταν σήμερα. Τα ποσοστά που είχαν καταγραφεί στην αντίστοιχη έρευνα του Ιανουαρίου ήταν 54% και 36% αντίστοιχα.

Ο Πρωθυπουργός Κάμερον ελπίζει να επιτευχθεί συμφωνία για την προώθηση μεταρρυθμίσεων στην ΕΕ αυτή την εβδομάδα και το δημοψήφισμα να διεξαχθεί τον Ιούνιο.

Δείτε ακόμα

Check Also

Έφυγε από την ζωή ο παγκοσμίου φήμης συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου

Ο παγκοσμίου φήμης συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου απεβίωσε σε ηλικία 79 ετών και την είδηση επιβεβαίωσε, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *