Αρχική / Uncategorized / Ρέντσι: Ανγκελα και Φρανσουά τα λένε και εγώ τα μαθαίνω από τον Τύπο

Ρέντσι: Ανγκελα και Φρανσουά τα λένε και εγώ τα μαθαίνω από τον Τύπο

Τη δυσαρέσκειά του για το «ντουέτο» Γερμανίας-Γαλλίας που αφήνει στο περιθώριο την Ιταλία, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι ενώ προειδοποίησε για τον κίνδυνο να μείνουν μόνο ερείπια από τον πολιτισμό της Ευρώπης, σαν και εκείνα των Μάγια.

«Μαζί με την Ανγκελα Μέρκελ βλέπουμε τον κίνδυνο η Ευρώπη να χάσει τον εαυτό της και να μείνουν μόνο ερείπια, σαν και εκείνα του πολιτισμού των Μάγια» δήλωσε ο Ματέο Ρέντσι σε συνέντευξή του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύει στην ηλεκτρονική της έκδοση η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

Ο Ματέο Ρέντσι αναφέρεται με σαφήνεια σε σημεία διαφωνίας με το Βερολίνο και εξηγεί: «Ενα από τα σημεία διαφωνίας είναι η συμπεριφορά της Γερμανίας, η οποία ξεκινά κάθε συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης με μια διμερή συνάντηση με τους Γάλλους. Θα ήμουν ευγνώμων αν η Ανγκελα και ο Φρανσουά (Ολάντ) ήταν σε θέση να λύσουν όλα τα προβλήματα, αλλά συνήθως αυτό δεν συμβαίνει».

«Αν κάποιος, για παράδειγμα, αναζητά μια ευρωπαϊκή στρατηγική για να λύσει το πρόβλημα των προσφύγων, δεν είναι αρκετό η Ανγκελα να τηλεφωνεί στον Φρανσουά και στην συνέχεια στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και εγώ να τα μαθαίνω όλα μετά, από τον Τύπο» αναφέρει ο Ρέντσι.

Ο ιταλός πρωθυπουργός πρόκειται να μεταβεί την Παρασκευή στο Βερολίνο όπου και θα συναντηθεί με την καγκελάριο.

«Αν θέλουμε να σώσουμε την Ευρώπη, πρέπει να σώσουμε και τον πολιτισμό μας», πρόσθεσε ο ιταλός πρωθυπουργός, σύμφωνα με τον οποίο «όταν μιλάμε για Ευρώπη δεν μπορούμε να δίνουμε κεντρική θέση στην ιδεολογία του 0,1% ή 0,2% του ελλείμματος, αλλά χρειάζεται να δοθεί έμφαση στην κληρονομιά και στο κοινό μας μέλλον».

Σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες, ο ιταλός πρωθυπουργός τονίζει ότι «πρέπει να ελεγχθούν καλύτερα τα ευρωπαϊκά σύνορα», αλλά η λήψη της απόφασης σχετικά με το ποιος θα πρέπει να μείνει και ποιος πρέπει να επαναπατρισθεί «δεν μπορεί να αποτελεί αρμοδιότητα της κάθε χώρας μεμονωμένα, αλλά να λαμβάνεται εξ ονόματος και για λογαριασμό της Ευρώπης».

Οπως τονίζει η εφημερίδα Corriere della Sera στην προδημοσίευσή της, ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης παραδέχεται ότι στο παρελθόν η Ρώμη δεν προχώρησε στην καταγραφή όλων των μεταναστών, δηλώνοντας, όμως, αμέσως μετά, ότι «στο μεταξύ η Ιταλία άνοιξε τα hotspot στην Σικελία και ετοιμάζεται να ανοίξει ένα άλλο σε βορειοανατολική περιφέρεια της χώρας».

«Χρειάζεται ένα ευρωπαϊκό σχέδιο με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, και όχι βιαστικές αποφάσεις», συμπληρώνει ο επικεφαλής του ιταλικού κεντροαριστερού κόμματος.

Δείτε ακόμα

Check Also

Είμαι μια γάτα Αγκύρας…

Από τους «πραγματικούς» δημοσιογράφους της παλιάς γενιάς και δάσκαλος της δημοσιογραφίας με χιλιάδες χιλιόμετρα που …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *