Αρχική / -Ροή Ειδήσεων / Στο πόδι η Ρόδος για το σχέδιο δράσης του ΝΑΤΟ -Επιστολή στον Δραγασάκη

Στο πόδι η Ρόδος για το σχέδιο δράσης του ΝΑΤΟ -Επιστολή στον Δραγασάκη

Ενημέρωση και συμμετοχή στον κυβερνητικό σχεδιασμό για τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, ζητούν ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος και ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος.

Πιο συγκεκριμένα, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμαρχος Ρόδου με κοινή επιστολή που απευθύνουν στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και κοινοποιούν στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, στον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και στους βουλευτές Δωδεκανήσου, ζητούν επίσημη ενημέρωση σχετικά με την συμμετοχή δύναμης του ΝΑΤΟ στον έλεγχο των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών που δέχονται τα νησιά, μετά και τις ανεπίσημες πληροφορίες περί περιορισμού των δραστηριοτήτων του ΝΑΤΟ στα γεωγραφικά όρια του Βορείου Αιγαίου.

Επισημαίνουν δε, ότι με δεδομένο ότι τα νησιά της Δωδεκανήσου δέχονται ένα συντριπτικό ποσοστό των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών και στο πλαίσιο της προετοιμασίας Περιφέρειας και δήμων για την αντιμετώπιση τόσο του ίδιου του φαινομένου, όσο και των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων, καθώς στις πλάτες της τοπικής αυτοδιοίκησης έχει πέσει βαρύ φορτίο διαχείρισης του συγκεκριμένου θέματος, η ενημέρωση αλλά και η συμμετοχή τους στον κυβερνητικό σχεδιασμό κρίνεται επιβεβλημένη.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν το πρωί της Τετάρτης ο περιφερειάρχης και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, ανακοίνωσαν ότι θα επιδιώξουν άμεσα συνάντηση με κυβερνητικούς παράγοντες, από τους οποίους θα ζητήσουν πλήρη ενημέρωση για τα σχέδια και τις αποφάσεις της κυβέρνησης, καθώς και συμμετοχή στον σχεδιασμό της της Περιφέρειας και των δήμων που δέχονται τον μεγαλύτερο όγκο μεταναστευτικών ροών.

Δεν είναι δυνατόν, σ’ ένα τόσο σοβαρό ζήτημα να μην έχουμε επίσημη ενημέρωση και να το παρακολουθούμε και εμείς μέσα από δημοσιογραφικές πληροφορίες και διαρροές. Με την επιστολή μας προς την κυβέρνηση ζητούμε το αυτονόητο. Η αυτοδιοίκηση της Δωδεκανήσου έχει σηκώσει πολύ μεγάλο βάρος της διαχείρισης των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών προς τη χώρα μας, ως εκ τούτου η συμμετοχή μας στον κυβερνητικό σχεδιασμό καθίσταται επιβεβλημένη» ανέφερε ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος και προσέθεσε:

«Ζητάμε απαντήσεις σε ερωτήματα που θα μας επιτρέψουν να προετοιμαστούμε ώστε, ενόψει του καλοκαιριού, να έχουμε το καλύτερο δυνατό μοντέλο διαχείρισης των προσφυγικών ροών προς τα νησιά μας και παράλληλα να αποσβέσουμε κατά το μέγιστο δυνατόν τις επιπτώσεις του φαινομένου, προσανατολισμένοι πάντα στις αρχές του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης».

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου Φώτης Χατζηδιάκος δήλωσε:

«Ανησυχούμε, προβληματιζόμαστε, δεν εφησυχάσουμε. Οι εξελίξεις όσον αφορά το προσφυγικό είναι ραγδαίες. Η αυτοδιοίκηση δεν κάνει εξωτερική πολιτική, έχουμε όμως σημαντική εμπειρία στη διαχείριση του ζητήματος. Μέχρι τώρα, αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα σχεδόν μόνοι μας. Η σοβαρότητά του επιβάλλει να συντονιστούμε μεταξύ μας και με την κυβέρνηση. Η αγωνία μας είναι πώς θα συμβάλλουμε στον σχεδιασμό, αλλά και για το τι πρόκειται να αντιμετωπίσουμε το προσεχές διάστημα».

Δείτε ακόμα

Check Also

Επίδομα θέρμανσης: Δεύτερη ευκαιρία για αίτηση μέχρι τις 13 Ιανουαρίου

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από την πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ, το σύνολο των αιτήσεων …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *