Αρχική / ΔΗΜΟΦΙΛΗ / Συζητήθηκε στο ΣτΕ η προσφυγή για τα περιφερειακά αεροδρόμια -Αναμένεται η απόφαση

Συζητήθηκε στο ΣτΕ η προσφυγή για τα περιφερειακά αεροδρόμια -Αναμένεται η απόφαση

Η συνταγματικότητα ή μη της παραχώρησης εκμετάλλευσης των αεροδρομίων σε ιδιώτες ήταν το θέμα που απασχόλησε την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τους προσφεύγοντες φορείς, ΟΣΥΠΑ, δήμους, δικηγορικούς συλλόγους, να υπεραμύνονται της αντισυνταγματικότητας των κυβερνητικών αποφάσεων με τις οποίες παραχωρήθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των αεροδρομίων για 42 χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι τα αεροδρόμια παραχωρήθηκαν με εφάπαξ ποσό από 600-650 εκατομμύρια ευρώ για κάθε ένα αεροδρόμιο και ετήσιο μίσθωμα περίπου 11 εκατ. ευρώ για κάθε αεροδρόμιο.

Οι προσφεύγοντες υποστήριξαν ότι η  ιδιωτικοποίηση  των αεροδρομίων είναι αντίθετη στις συνταγματικές επιταγές, καθώς εκχωρούνται μεγάλα κερδοφόρα περιουσιακά στοιχεία του Ελληνικού δημοσίου σε ιδιώτες προς βλάβη της εθνικής οικονομίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τίθεται και θέμα εθνικής κυριαρχίας. Ειδική, αναφορά έγινε για το αεροδρόμιο  των Χανιών Κρήτης που έχει ανατεθεί στην κοινοπραξία “Frapport –  Slentel LTD”, καθώς αφενός εκτελούνται έργα επέκτασης χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που δεν επιτρέπει την μεταβίβαση του και αφετέρου το αεροδρόμιο αυτό χρησιμοποιείται για τις ανάγκες της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, του ΝΑΤΟ  και των ΗΠΑ (η κυβέρνηση των ΗΠΑ διατηρεί την αεροπορική βάσης της Σούδας), κάτι που απαγορεύει την παραχώρησή του για λόγους εθνικής ασφαλείας.
Η ολομέλεια επιφυλάχθηκε να εκδώσει την άποψή της.

Δείτε ακόμα

Check Also

Σε ηλικία 88 ετών έφυγε από την ζωή ο σπουδαίος Γάλλος ηθοποιός Ζαν Πολ Μπελμοντό.

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 88 ετών άφησε ο σπουδαίος Γάλλος ηθοποιός, Ζαν Πολ …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *