Αρχική / Uncategorized / Το Spiegel εμπλέκει και τον Σόιμπλε στα «Panama Papers»

Το Spiegel εμπλέκει και τον Σόιμπλε στα «Panama Papers»

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ εμφανίζεται να αγνόησε επανειλημμένα πληροφοριοδότη, που ήθελε να αποκαλύψει ύποπτες γερμανικές συναλλαγές μέσω offshore στον Παναμά

Σε μια περίεργη υπόθεση «εμπλέκει» το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που επικαλείται σε σχετικό του δημοσίευμα, τόσο ο χερ Σόιμπλε όσο και ο Βέρνερ Γκάτσερ, υψηλόβαθμο στέλεχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, αρνούνταν, επί σειρά ετών, να έρθουν σε επαφή με πληροφοριοδότη που ήθελε να προβεί σε αποκαλύψεις σχετικά με ύποπτες συναλλαγές μιας εικονικής εταιρείας στον Παναμά.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, το υπαγόμενο στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, Ομοσπονδιακό Τυπογραφείο (Bundesdruckerei), που αναφέρεται στα λεγόμενα «Panama Papers», χρησιμοποίησε αυτή την εταιρεία για συναλλαγές στη Βενεζουέλα.

Όπως επισημαίνει το Spiegel, «ούτε ο Σόιμπλε, που τώρα ανοίγει μέτωπο κατά των offshore εταιρειών, ούτε ο Γκάτσερ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του κρατικού ομίλου (Bundesdruckerei), αντέδρασαν επί σειρά ετών στην προσφορά» του πληροφοριοδότη, «που τους είχε γράψει προσωπικά».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, συνεχίζει το ρεπορτάζ της Deutche Welle, η offshore εταιρεία Billingsley Global Corporation, που χρησιμοποιούσε το Ομοσπονδιακό Τυπογραφείο και επίσης αναφέρεται στα «Panama Papers», ιδρύθηκε από τη δικηγορική εταιρεία Mossack Fonseca, που βρίσκεται στο επίκεντρο των αποκαλύψεων.

Από την πλευρά του, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διευκρίνισε ότι, έπειτα από «πολυάριθμες τόσο εσωτερικές όσο και εξωτερικές έρευνες, δεν διαπιστώθηκαν νομοθετικές παραβιάσεις», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αυτό το διάστημα εξετάζεται εκ νέου, εντός του Ομοσπονδιακού Τυπογραφείου, η επίμαχη «συναλλαγή στη Βενεζουέλα».

Οι σκανδαλώδεις αποκαλύψεις των «Panama Papers» έχουν θέσει επί ποδός τις αρμόδιες αρχές διεθνώς.

Οι πληροφορίες της Ένωσης Ερευνητών Δημοσιογράφων ICIJ για πολιτικούς, αθλητές, διασημότητες και υψηλόβαθμους παράγοντες, που φέρονται να διατηρούσαν χρήματα σε offshore φορολογικούς παραδείσους, φαίνεται να κινητοποιούν και τη Γερμανία.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται τις λεπτομέρειες ενός σχεδίου διαφάνειας και δράσης, προκειμένου μεταξύ να μπει φραγμός σε συναλλαγές γερμανικών επιχειρήσεων με φορολογικούς παραδείσους, όπως γράφει το Spiegel.

Το γερμανικό περιοδικό διευκρινίζει πάντως ότι το Βερολίνο απέρριπτε το προηγούμενο διάστημα σταθερά σε ευρωπαϊκό επίπεδο τη σύσταση ενός μητρώου διαφάνειας, το οποίο εμφανίζεται τώρα ως πρόταση της γερμανικής κυβέρνησης -συγκεκριμένα του υπουργού Δικαιοσύνης Χάικο Μάας.

Δείτε ακόμα

Check Also

Είμαι μια γάτα Αγκύρας…

Από τους «πραγματικούς» δημοσιογράφους της παλιάς γενιάς και δάσκαλος της δημοσιογραφίας με χιλιάδες χιλιόμετρα που …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *