Αρχική / ΔΗΜΟΦΙΛΗ / Τσίπρας – Λαγκάρντ: Γρήγορη αξιολόγηση και ανοιχτή επικοινωνία Ελλάδας – ΔΝΤ

Τσίπρας – Λαγκάρντ: Γρήγορη αξιολόγηση και ανοιχτή επικοινωνία Ελλάδας – ΔΝΤ

Μια «ειλικρινή συζήτηση» για την πορεία του ελληνικού προγράμματος είχαν ο πρωθυπουργός και η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ κατά την κατ” ιδίαν συνάντησή τους στο Νταβός.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση από το πρωθυπουργικό γραφείο, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε στη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ ότι ο χρόνος αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και συνολικά του ελληνικού προγράμματος. Συμφωνήθηκε ότι οι καθυστερήσεις δεν αποτελούν στόχο καμιάς από τις δύο πλευρές, όπως επίσης να υπάρχει απευθείας επικοινωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και το ΔΝΤ προκειμένου η κάθε πλευρά να έχει σαφή αντίληψη για τις θέσεις της άλλης.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την Κρ. Λαγκάρντ σχετικά με τους ελέγχους που διεξάγουν οι ελληνικές αρχές για λίστες καταθετών στο εξωτερικό. Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι για πρώτη φορά υπάρχει πολιτική βούληση να διερευνηθούν αυτές οι υποθέσεις και όχι να συγκαλυφθούν όπως στο πρόσφατο παρελθόν, όταν ελεγχόμενα πρόσωπα απολάμβαναν πολιτικής προστασίας σε ανώτατο επίπεδο και στα οποία σήμερα έχουν επιβληθεί υψηλότατα πρόστιμα. Τέλος, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει σημαντικό μέρος των ποσών αυτών που βρίσκονται σε καταθέσεις του εξωτερικού με τη νομοθέτηση της διαδικασίας της «αυτοκαταγγελίας».

Στην ανάγκη σημαντικής ελάφρυνσης του χρέους, αλλά και υλοποίησης μεταρρυθμίσεων με ιδιαίτερη αναφορά στο ασφαλιστικό, στέκεται από την πλευρά του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συνεχίσει να συνεχίζει να στηρίζει την Ελλάδα, προκειμένου να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να καταστούν βιώσιμα τα δημόσια οικονομικά, μέσω ενός αξιόπιστου και ολοκληρωμένου μεσοπρόθεσμου οικονομικού προγράμματος» σημειώνει το Ταμείο σε σχετική ανακοίνωση.

Ένα τέτοιο πρόγραμμα θα απαιτήσει ισχυρές οικονομικές πολιτικές, κυρίως μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό, όπως επίσης και σημαντική ελάφρυνση χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας, για να εξασφαλιστεί ότι αυτό βρίσκεται σε σταθερά πτωτική τροχιά, προσθέτει το ΔΝΤ.

Δείτε ακόμα

Check Also

«Μέρισμα» 900 ευρώ για 200.000 ευάλωτα νοικοκυριά τα Χριστούγεννα

Το ποσό των 900 ευρώ θα καταβληθεί ως μέρισμα σε περισσότερα από 200.000 ευάλωτα νοικοκυριά …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *