Αρχική / ΔΗΜΟΦΙΛΗ / Η Κομισιόν ζητάει από την Ελλάδα έκτακτα μέτρα για το 2016 (ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ)

Η Κομισιόν ζητάει από την Ελλάδα έκτακτα μέτρα για το 2016 (ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ)

Την επίσημη έκθεση με τις χειμερινές προβλέψεις της παρουσίασε σήμερα η Κομισιόν, υποστηρίζοντας πως για να πετύχει η Αθήνα τους στόχους που έχουν τεθεί θα χρειαστεί να λάβει νέα μέτρα, πέραν όσων συμπεριλαμβάνονται στον Προϋπολογισμό.

Την ίδια ώρα ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, μεταβαίνοντας στο κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας όπου γίνονται οι συναντήσεις με τους επικεφαλής του κουαρτέτου, δήλωνε άγνοια για το θέμα, λέγοντας κατηγορηματικά ότι «δεν μας έχει τεθεί θέμα πρόσθετων μέτρων από τους δανειστές, μέχρι τώρα». Ωστόσο, σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά που η Κομισιόν κάνει λόγο για έκτακτα μέτρα σε επίσημη ανακοίνωσή της και ενώ η αξιολόγηση δεν έχει ολοκληρωθεί.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, τα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής που συμφωνήθηκαν με τις αρχές το γ’ τρίμηνο του 2015 στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής αναμένεται να αποφέρουν εξοικονόμηση έως 2% του ΑΕΠ μέχρι το 2017 και να οδηγήσουν σε πρωτογενές έλλειμμα σύμφωνα με τον ορισμό του προγράμματος κοντά στον στόχο του -0,25% του ΑΕΠ το 2015.

Έκτακτοι παράγοντες που σχετίζονται με την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα που ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2015 υπολογίζεται ότι επιδείνωσαν το δημοσιονομικό ισοζύγιο κατά 3,3 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, ωθώντας το συνολικό έλλειμμα στο 7,6% του ΑΕΠ το 2015.

Ο προϋπολογισμός του 2016 προβλέπει επιπλέον εξοικονόμηση 1,1% του ΑΕΠ από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα και τη φορολογία εισοδήματος, και μέσω του εξορθολογισμού των δαπανών που εξακολουθεί να χρειάζεται συγκεκριμενοποίηση και εφαρμογή. Ωστόσο, θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα το 2016 και 2017 προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος για πρωτογενή πλεονάσματα 0,5% του ΑΕΠ το 2016 και 1,75% του ΑΕΠ το 2017.

Δείτε ακόμα

Check Also

Power Pass: Διευκρινίσεις για τον σωστό υπολογισμό της επιδότησης και για τις αιτήσεις των φοιτητών

Διευκρινίσεις για το πώς μπορεί να διαπιστώσει κανείς ότι έχει γίνει σωστός υπολογισμός στην αναδρομική …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *