Αρχική / -Ροή Ειδήσεων / Αμετακίνητη η Μέρκελ έδειξε στον Αλέξη Τσίπρα το δρόμο που οδηγεί στον Σόιμπλε

Αμετακίνητη η Μέρκελ έδειξε στον Αλέξη Τσίπρα το δρόμο που οδηγεί στον Σόιμπλε

Χωρίς απτά αποτελέσματα πραγματοποιήθηκε χθες η συνάντηση στο Βερολίνο ανάμεσα στην Άνγκελα Μέρκελ και τον Αλέξη Τσίπρα ειδικά σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Πριν καν αρχίσουν οι συνομιλίες το μεσημέρι της Παρασκευής στην καγκελαρία η Άγκελα Μέρκελ έδωσε στους δημοσιογράφους το στίγμα της συνάντησης. Όπως επεσήμανε «δεν είχαμε πάντα εύκολες συνομιλίες, όμως είναι πάντα ειλικρινείς και χαρακτηρίζονται από τη θέληση να πετύχουμε αποτελέσματα».

Αντιδρώντας, προφανώς έκπληκτος, ο κ. Τσίπρας συμφώνησε μαζί της λέγοντας ότι οι σχέσεις τους «διακρίνονται για την ευθύτητα και τη σταθερότητά τους».

Σε μια προσπάθεια να μετριάσει εξ αρχής τις ελληνικές προσδοκίες η κ. Μέρκελ φρόντισε στις δηλώσεις της πριν ξεκινήσει το γεύμα εργασίας να διευκρινίσει ότι το Βερολίνο «δεν είναι ο τόπος όπου λαμβάνονται αποφάσεις» για το ελληνικό πρόγραμμα και ότι οι διαβουλεύσεις γίνονται με τους θεσμούς και το Eurogroup όπου «βρίσκονται σε καλά χέρια». Ωστόσο, έδειξε πρόθυμη να ενημερωθεί σχετικά από τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Πάντως η Άνγκελα Μέρκελ τόσο για το θέμα με τη «13η σύνταξη», όσο και για τη δεύτερη αξιολόγηση έδειξε στον Αλέξη Τσίπρα το δρόμο που οδηγεί στον Βόλβγκανγκ Σόιμπλε, απορρίπτοντας την πολιτική λύση που ήθελε η ελληνική κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός έθεσε λοιπόν τις ελληνικές προτεραιότητες για έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και, σε συνδυασμό με την άμεση εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Η κ. Μέρκελ όμως, παρέπεμψε στους δανειστές και το Eurogroup τις αποφάσεις για την αξιολόγηση και τα μέτρα ενίσχυσης των χαμηλοσυνταξιούχων. Είναι ξεκάθαρο ότι με αυτό τον τρόπο έδωσε αρκετό χώρο για το «παιχνίδι» του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

O Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με την Αγκ. Μέρκελ επιτέθηκε εκ νέου στο ΔΝΤ. Με ενημερωτικό σημείωμα που εστάλη από το Μαξίμου τονίζεται ότι η κυβέρνηση ανησυχεί ιδιαίτερα για τη στάση του Ταμείου αλλά κυρίως για το γεγονός ότι η πολιτική αλλαγή στις ΗΠΑ μπορεί να επηρεάσει τις ισορροπίες, και γι’ αυτό πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Συγκεκριμένα, στο non paper τονίζεται:

1. Ο Πρωθυπουργός στη διάρκεια της συνάντησής του με την Γερμανίδα Καγκελάριο, ανέλυσε στην Άνγκελα Μέρκελ τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. Και επισήμανε τη μεγάλη σημασία που έχει η έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση (QE).

2. Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε στην Καγκελάριο τον προβληματισμό του για τη στάση που κρατά το ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση. Καθώς και για την πιθανή επιθυμία τού Ταμείου να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα.

3. Ο Πρωθυπουργός επισήμανε στη συζήτηση ότι η καθυστέρηση της απόφασης του ΔΝΤ σχετικά με τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα -δεδομένης της πολιτικής αλλαγής στις ΗΠΑ που μπορεί να επηρεάσει τις ισορροπίες- δημιουργεί ανησυχίες για την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

4. Η Άνγκελα Μέρκελ και ο Αλέξης Τσίπρας συζήτησαν το γεγονός ότι οι Ευρω-τουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή και ότι το Κυπριακό και το προσφυγικό έχουν ιδιαίτερη σημασία στο πλαίσιο αυτό.

5. Ο Αλέξης Τσίπρας ανέλυσε τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται στο προσφυγικό ζήτημα, σημειώνοντας ξανά ότι είναι κρίσιμο να διατηρηθεί η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, ταυτόχρονα όμως ότι και άλλα κράτη της ΕΕ οφείλουν να αναλάβουν ευθύνη που τους αναλογεί τόσο άμεσα, σε επίπεδο μετεγκατάστασης και παροχής στελεχών, όσο και μακροπρόθεσμα.

6. Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε την Καγκελάριο σχετικά με τις ελληνικές θέσεις για το Κυπριακό και τη σημασία των διμερών διαβουλεύσεων Ελλάδας – Τουρκίας, προκειμένου να υπάρξει επιτυχής έκβαση της πολυμερούς διάσκεψης για το ζήτημα. Τόνισε, παράλληλα, ότι η ΕΕ πρέπει να έχει ενεργό ρόλο στην πολυμερή διάσκεψη.

Δείτε ακόμα

Check Also

Η νέα λίστα που ισχύει από σήμερα για το «καλάθι του νοικοκυριού» ανά σούπερ μάρκετ

Νέες λίστες ανακοίνωσαν τα σούπερ μάρκετ σήμερα, Τετάρτη 23 Νοεμβρίου, στο Υπουργείο Ανάπτυξης όσον αφορά …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *