Αρχική / ---SLIDER / Αχτσιόγλου: Επί ΝΔ ο κατώτατος μισθός μειώθηκε 200 ευρώ, επί ΣΥΡΙΖΑ 11 ευρώ

Αχτσιόγλου: Επί ΝΔ ο κατώτατος μισθός μειώθηκε 200 ευρώ, επί ΣΥΡΙΖΑ 11 ευρώ

Σκληρή κριτική στην αντιπολίτευση και ειδικά στη ΝΔ η οποία δια του εισηγητή της, Γιάννη Βρούτση χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως «νομοσχέδιο πολιτικής σκοπιμότητας», άσκησε η Έφη Αχτσιόγλου.

Η υπουργός Εργασίας, μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή στην οποία συζητείται το σχέδιο νόμου για την προστασία των εργαζομένων, ανέφερε πως πρόκειται για το πρώτο αμιγώς προστατευτικό νομοσχέδιο του υπουργείου της από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα.

«Λέτε πως είναι άνευ αξίας οι ρυθμίσεις του, ότι είναι ένα φύλο συκής (…) όμως για εμάς πίσω από καθεμία από αυτές τις ρυθμίσεις υπάρχουν πραγματικές ιστορίες εργαζομένων που χρειάζονται υποστήριξη. Θα βελτιωθεί η καθημερινότητά τους», είπε η κ. Αχτσιόγλου.

Αφού η υπουργός Εργασίας, υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έκανε δεκτή προσφάτως τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ ώστε να θεωρείται βλαπτική μεταβολή των εργασιακών σχέσεων η μη καταβολή των δεδουλευμένων, προσέθεσε ότι σήμερα κάνει δυο βήματα. Αναφέρθηκε στο σημείο αυτό στην ρύθμιση σύμφωνα με την οποία από την αμέσως επόμενη μέρα – κατά την οποία ο εργαζόμενος που παραμένει απλήρωτος, αποχωρεί από την εργασία του – θα μπορεί να παίρνει επίδομα, σημειώνοντας πως έτσι παρέχεται ουσιώδης βοήθεια στο ζήτημα του βιοπορισμού. Ταυτοχρόνως, θεσπίζεται η πολύ γρήγορη εκδίκαση των εργασιακών διαφορών ώστε ο εργαζόμενος να μπορεί να παίρνει πολύ γρήγορα την αποζημίωσή του και τα δεδουλευμένα που του οφείλονται.

Καταλόγισε ακόμη στην Αξιωματική Αντιπολίτευση ότι βασίζει την επιχειρηματολογία της στα πρωτοσέλιδα και έτσι εκτίθεται, καθώς – όπως είπε – εκείνοι που «διέλυσαν τους μισθούς» σήμερα καταγγέλλουν μειώσεις.

Όπως υπογράμμισε η υπουργός, επί ΝΔ ο μέσος μισθός για μερική απασχόληση μειώθηκε γύρω στα 200 ευρώ ενώ επί Σύριζα μειώθηκε κατά 11 ευρώ. Επίσης ανέφερε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η πρώτη που κατάφερε να μειώσει την ανεργία μέσα στην κρίση από 25,8% τον Ιανουάριο του 2015 σε 21,7% τον Μάιο του 2017. «Κάνουν μια κριτική για τους μισθούς. Τον Νοέμβριο του 2011, ο μέσος μισθός ήταν 600 ευρώ για μερική απασχόληση. Τον Νοέμβριο του 2014 ήταν κοντά στα 400 ευρώ. Μείωση δηλαδή 200 ευρώ. Επί ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκε όντως κατά 11 ευρώ. Ποιος διέλυσε τους μισθούς; Τους μισθούς που εσείς καταγγέλλετε, εσείς τους δημιουργήσατε. Εμείς προσπαθούμε να βάλουμε ένα φρένο σε αυτήν την υποβάθμιση, δεν λέω ότι τα λύνουμε όλα, λέω όμως ότι βάζουμε ένα φρένο. Αυτήν την στιγμή οι μισθοί σταθεροποιούνται», τόνισε η κ. Αχτσιόγλου.

Ακόμη, σημείωσε ότι επί διακυβέρνησης Σαμαρά η πλήρης απασχόληση μειώθηκε από 61% σε 45% ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε και πάλι στο 50%. «Δεν λέμε ότι όλα είναι καλά, ούτε έχουμε success story. Ποιος απορύθμισε όμως την αγορά εργασίας;» διερωτήθηκε η υπουργός Εργασίας.

Εξάλλου, η κ. Αχτσιόγλου, απέναντι στην αναφορά του Γιάννη Βρούτση ότι δεν λειτουργεί ακόμη το risk analysis, είπε πως λειτουργεί από τον Ιανουάριο του 2017 και προσέθεσε πως ήδη ο ΕΦΚΑ, η οικονομική αστυνομία και το ΣΔΟΕ έκαναν μεικτούς ελέγχους εδώ και μήνες στην βάση των αποτελεσμάτων αυτού. Δεύτερον, η υπουργός επισήμανε ότι έχει εγκριθεί από το ΕΣΠΑ ένας προϋπολογισμός 7εκ. 600.000 ευρώ για τις δράσεις του Σώματος Επιθεώρησης εργασίας. Πιλοτικά προγράμματα ελέγχων, αναβάθμιση των υπηρεσιών ενημέρωσης και νομικών συμβουλών προς τους εργαζόμενους, προγράμματα εκπαίδευσης των επιθεωρητών κλπ ενώ έχουν γίνει ήδη 50 προσλήψεις στην Επιθεώρηση Εργασίας και επίκειται νέο οργανόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει αύξηση των οργανικών θέσεων κατά 150 θέσεις, ενώ η ΝΔ περιέκοψε διακόσιες θέσεις

Δείτε ακόμα

Check Also

Αυτές είναι οι ώρες μέσα στην ημέρα θα μειώνεται υποχρεωτικά το ρεύμα στην Ελλάδα

Σε επίπεδα ρεκόρ αναμένεται να φτάσει ο πληθωρισμός στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ελέω …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *