Αρχική / -Ροή Ειδήσεων / Αυτό είναι το πρόσωπο του Αγ. Βαλεντίνου – Πώς καθιερώθηκε η γιορτή των ερωτευμένων

Αυτό είναι το πρόσωπο του Αγ. Βαλεντίνου – Πώς καθιερώθηκε η γιορτή των ερωτευμένων

Χρησιμοποιώντας 3D διαδραστική τεχνολογία, επιστήμονες στη Βραζιλία αποκάλυψαν το πρόσωπο βάσει μελέτης του κρανίου του προστάτη των ερωτευμένων

Χθες, παραμονή της γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου, οι επιστήμονες αποκάλυψαν για πρώτη φορά το πρόσωπο του Αγίου που πλήρωσε με τη ζωή του το τίμημα για την υπεράσπιση του έρωτα πριν από 1.700 χρόνια.

Χρησιμοποιώντας 3D διαδραστική τεχνολογία, επιστήμονες στη Βραζιλία αποκάλυψαν το πρόσωπο βάσει μελέτης του κρανίου του προστάτη των ερωτευμένων. Τα λείψανα χαρτογραφήθηκαν ψηφιακά και το πρόσωπό του ανακατασκευάστηκε από τον Cicero Moraes, έναν από τους κορυφαίους graphic designers της χώρας, με τη χρήση της 3D διαδραστικής τεχνολογίας.

Τα αποκαλυπτήρια έγιναν μια μέρα πριν από τη γιορτή των ερωτευμένων. Τα λείψανά του, που βρίσκονται στη Βασιλική της Σάντα Μαρία του Cosmedin, στη Ρώμη, φωτογραφήθηκαν από τον ερευνητή και θρησκευτικό συγγραφέα Jose Luis Lira και αναλύθηκαν από τον ανθρωπολόγο ιατροδικαστή Dr Marcos Paulo Salles Machado.Ο Machado κατέληξε στο συμπερασμα πως το κεφάλι ανήκε σε Ευρωπαίο γύρω στα 55 ή και παραπάνω. Παρά την περιορισμένη πρόσβαση στο κρανίο, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι έχουν κατασκευάσει την αυθεντική εικόνα του.

Δείτε βίντεο και εικόνες

Σήμερα, λοιπόν, πρόκειται για μία από τις εμπορικότερες γιορτές σε όλο σχεδόν τον δυτικό πολιτισμό. Λουλούδια, σέξι εσώρουχα, γλυκά σε σχήμα καρδιάς, λούτρινα αρκουδάκια και κάθε λογής «άχρηστα» αντικείμενα και διακοσμητικά που συνδέονται με την ημέρα εκτοξεύονται στον πίνακα των πωλήσεων και κάνουν για λίγο ενδιαφέρουσα την 14η Φεβρουαρίου. Πώς καθιερώθηκε όμως όλο αυτό το… διασκεδαστικό εμπορικό πανυγήρι και τι πραγματικά γνωρίζετε για τον Άγιο των ερωτευμένων;

Ο Άγιος Βαλεντίνος μπορεί να μην αναγνωρίζεται από την ορθόδοξη εκκλησία, αλλά η γιορτή των ερωτευμένων δεν γνωρίζει θρησκευτικά σύνορα. Ουσιαστικά πρόκειται για τον εορτασμό της μνήμης ενός καθολικού ιερέα του Βαλεντίνου, ο οποίος μαρτύρησε για την πίστη του, το 270 μ.Χ. στους διωγμούς του αυτοκράτορα Κλαύδιου.

Ο Βαλεντίνος καταδικάστηκε σε θάνατο, επειδή τελούσε γάμους ανάμεσα σε ζευγάρια, διαδίδοντας έτσι τη χριστιανική πίστη. Πώς όμως κατέληξε να γίνει ο προστάτης των ερωτευμένων; Ουσιαστικά η Καθολική εκκλησία όρισε τον εορτασμό της μνήμης του στις 14 Φεβρουαρίου, ημερομηνία που συμπίπτει με μια παγανιστική τελετή γονιμότητας, τα Λουπερκάλια.

Υπάρχουν διάφοροι θρύλοι για τη ζωή του Αγίου. Μία ιστορία θέλει τον Άγιο να παρεμβαίνει σε καυγά ερωτευμένων προκειμένου να επέλθει μεταξύ τους ειρήνη. Συγκεκριμένα η ιστορία αναφέρει πως «Ο άγιος κάποια μέρα ενώ καλλιεργούσε στον κήπο του τριαντάφυλλα, άκουσε ένα ζευγάρι να μαλώνει πολύ έντονα. Εκείνος έκοψε ένα τριαντάφυλλο, βγήκε στο δρόμο πλησίασε το ζευγάρι και τους παρακάλεσε να τον ακούσουν. Τους πρόσφερε το τριαντάφυλλο τους ευλόγησε και η αγάπη επανήλθε ανάμεσα τους, λίγο αργότερα αυτοί επέστρεψαν και ζήτησαν στον άγιο να ευλογήσει το γάμο τους».

Παρόλο που έζησε τον 3ο αιώνα, την πρώτη γραπτή αναφορά την έχουμε το 1382 σε ένα ποίημα του Άγγλου λογοτέχνη, Τζέφρι Τσόσερ, με τίτλο «Το Κοινοβούλιο των Πτηνών».

Σύμφωνα με το ποίημα των 699 στίχων κάθε χρόνο την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου τα πουλιά συγκεντρώνονται μπροστά στη θεά της φύσης για να διαλέξουν ερωτικούς συντρόφους! Το 1840 ήταν κοινός τόπος της αριστοκρατίας η ανταλλαγή, μεταξύ των ερωτευμένων, μικρών χειρόγραφων σημειωμάτων με ευχές (valentines). Σιγά- σιγά επεκτάθηκε και φτάσαμε στο σήμερα, όπου ο προστάτης των ερωτευμένων έγινε μία από τις εμπορικότερες γιορτές του έτους.

Δείτε ακόμα

Check Also

Σούπερ Μάρκετ: Αυτές είναι οι νέες αυξήσεις σε τιμές προϊόντων πρώτης ανάγκης

Με νέες αυξήσεις σε αρκετά προϊόντα θα κάνει ποδαρικό ο Οκτώβριος στα σούπερ μάρκετ. Σε …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *