Αρχική / ---SLIDER / Ακίνητα και αυτοκίνητα: Έρχονται μεταβιβάσεις ηλεκτρονικά με λίγα… κλικ

Ακίνητα και αυτοκίνητα: Έρχονται μεταβιβάσεις ηλεκτρονικά με λίγα… κλικ

Η πανδημία φέρνει τις ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις ακινήτων και αυτοκινήτων – Βάζει τέλος στην ταλαιπωρία των φορολογούμενων.

Μεταβιβάσεις ακινήτων
Ανοιχτό το ενδεχόμενο οι μεταβιβάσεις ακινήτων αλλά και των αυτοκινήτων να γίνονται ηλεκτρονικά άφησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Όπως είπε σχετικά με τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις μεταβιβάσεις ακινήτων, ήδη εξετάζεται η δυνατότητα οι μεταβιβάσεις ακινήτων αλλά και αυτοκινήτων να γίνονται ηλεκτρονικά.Μέχρι τώρα πάντως, η διαδικασία μεταβίβασης ακινήτων στην Ελλάδα, θεωρείται ότι μπορεί να διαρκέσει έως και ένα χρόνο, γεγονός που την καθιστά χρονοβόρα αλλά και ακριβή καθώς ο όγκος της γραφειοκρατίας για να υλοποιηθεί είναι τεράστιος.

Οι αλλαγές που εξετάζονται τώρα στις μεταβιβάσεις ακινήτων αφορούν σε πρώτη φάση της δημιουργία του ηλεκτρονικού φακέλου μεταβίβασης ακινήτων ο οποίος θα «κουμπώνει» με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Ακινήτου η οποία είναι υποχρεωτική από την 1η Φεβρουαρίου 2021.

Στην ουσία, το πλήθος των δικαιολογητικών που απαιτείται σήμερα και που καθυστερεί σημαντικά την όλη διαδικασία, θα κατατίθεται ηλεκτρονικά, γεγονός που γλιτώνει τους πολίτες από ραντεβού και επισκέψεις σε εφορίες, δήμους, κτηματολόγια, που ήταν δύσκολο να πραγματοποιηθούν λόγω της πανδημίας.Μεταβιβάσεις αυτοκινήτων
Η ηλεκτρονική μεταβίβαση αυτοκινήτων ξεκινά μέσα απο τη δημιουργία ενός ειδικού ιστότοπου στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr – ΕΨΠ), όπου θα καταχωρούνται πληροφορίες για όλα τα οχήματα ανεξάρτητα εάν κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους ή έχουν τεθεί σε καθεστώς ακινησίας. Με βάση μόνο τον αριθμό κυκλοφορίας στο μητρώο οχημάτων της ΑΑΔΕ, θα παρέχονται δημόσιες πληροφορίες (open data) σχετικά με:

-την κατάσταση κίνησης ή ακινησίας των οχημάτων για τα οποία έχει εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας στην Ελλάδα,

-την τρέχουσα κατάσταση ασφάλισής τους,

-τυχόν δήλωσή τους ως απωλεσθέντων ή κλαπέντωνΟι αρχές έτσι, μέσω αυτού του του ιστότοπου, θα μπορούν να ξέρουν ποια αυτοκίνητα κυκλοφορούν, ποια είναι ακίνητα, ποια δεν έχουν ασφαλιστεί ή παραμένουν με απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας. Με βάση τις πληροφορίες που θα αντλούνται από την ειδική ηλεκτρονική πύλη, οι αρχές θα γνωρίζουν ποια αυτοκίνητα κυκλοφορούν ενώ έχουν τεθεί σε καθεστώς ακινησίας ή είναι ανασφάλιστα ή δεν έχουν πληρωθεί από τους κατόχους τους τα τέλη κυκλοφορίας. Το ηλεκτρονικό αυτό αρχείο θα αποτελεί εργαλείο για τους αστυνομικούς που διενεργούν ελέγχους στους δρόμους σε διερχόμενα σε διερχόμενα οχήματα αλλά και για τους φοροελεγκτές της ΑΑΔΕ που πραγματοποιούν διασταυρώσεις.

Δείτε ακόμα

Check Also

…ακολουθήστε το…

…ακολουθήστε το, σήμερα και σχεδόν καθημερινά θα έχετε την ευκαιρία να απολαμβάνετε και να ενημερώνεστε …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *