Αρχική / -Ροή Ειδήσεων / ‘Aσκηση και σωστή διατροφή «κλειδί» για την υγεία

‘Aσκηση και σωστή διατροφή «κλειδί» για την υγεία

Η άσκηση και η σωστή διατροφή είναι κλειδί για την υγεία σύμφωνα με όσα σημείωσαν επιστήμονες και στελέχη της αγοράς κατά το 1ο Συμπόσιο Ομάδας Ειδικών Δημόσιας Υγείας.

Γενική ήταν η παραδοχή ότι οι Έλληνες έχουν ξεφύγει από το μεσογειακό διατροφικό πρότυπο, που τους έδωσε τη δυνατότητα να έχουν υψηλότερο μέσον όρο ζωής, τις προηγούμενες δεκαετίες.

Παράλληλα καταγράφηκε η ανάγκη για σωστή διατροφή από την εμβρυική ηλικία, όπου η μητέρα πρέπει να ακολουθεί συμβουλές , για να μην πάρει βάρος και να τρέφεται σωστά.

Υπάρχει λοιπόν, όπως αναφέρθηκε, ανάγκη να δοθεί σημασία στην ανάπτυξη διατροφικής κουλτούρας και να μπει η άσκηση στην καθημερινότητα ώστε να υπάρξει πρόληψη φαινομένων όπως η παχυσαρκία, η οποία και δημιουργεί αλυσιδωτές αντιδράσεις στην Υγεία, το περιβάλλον και τα ασφαλιστικά συστήματα.

Την ίδια στιγμή κρίνεται απαραίτητο η βιομηχανία να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες μειώνοντας αλάτι και ζάχαρη, όπου είναι εφικτό (ορισμένα παραδοσιακά τρόφιμα έχουν συγκεκριμένο τρόπο παρασκευής και διατήρησης) , όπως έχει συστήσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Όπως μάλιστα αναφέρθηκε, με την κρίση, τα ελληνικά νοικοκυριά μείωσαν κατά μέσον όρο περίπου 50 ευρώ, από τα περίπου 350 που έδιναν το μήνα για φαγητό, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Η μείωση αυτή δεν αφορούσε όλα τα προϊόντα διατροφής. Για παράδειγμα μειώθηκε η κατανάλωση τυριών, κρέατος και περισσότερο ψαριών αλλά αυξήθηκε η κατανάλωση ψωμιού.

«Το θετικό είναι πως τα τελευταία χρόνια η διατροφή είναι προτεραιότητα, η διατροφή παίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο. Με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαιτολόγων Διατροφολόγων, έχουμε συνεργαστεί πολύ αποτελεσματικά, και να δούμε πως θα προχωρήσουμε. Τα πάντα τελικά γυρνούν γύρω από το φαγητό» σημείωσε η Ιωάννα Κόντελε, Τμήμα Δημόσιας Υγείας, Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας.

Ο Αντώνης Καμπάνης, εκπρόσωπος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Τροφίμω ανέφερε ότι η δημόσια υγεία και τα θέματα της διατροφής και της φυσικής δραστηριότητας είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα της βιομηχανίας τροφίμων, ενώ η συντονίστρια στο πιλοτικό πρόγραμμα σχολικά γεύματα Μαίρη Καψοκεφάλου σημείωσε ότι οι πιέσεις σε σχέση με την οικονομική κρίση αποτελούν κίνητρο για δράση, προς την επίλυση προβλημάτων.

«Η ποιότητα της διατροφής μας σχετίζεται άμεσα με κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες κι όσο λιγότερο είναι το εισόδημά μας τόσο χειροτερεύει η ποιότητα της διατροφής μας» ανέφερε ο Νίκος Μανιαδάκης Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, κοσμήτορας στην ΕΣΔΥ.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η «επιβολή φόρων, φόροι αμαρτίας σε τρόφιμα, αναψυκτικά, αλκοόλ, δεν μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά μας και επιβαρύνουν τις ομάδες που είναι σε χειρότερη μοίρα»
«Δεν είναι οι φόροι μέσο για να προστατεύσεις τη δημόσια υγεία» κατέληξε.

Δείτε ακόμα

Check Also

Η νέα λίστα που ισχύει από σήμερα για το «καλάθι του νοικοκυριού» ανά σούπερ μάρκετ

Νέες λίστες ανακοίνωσαν τα σούπερ μάρκετ σήμερα, Τετάρτη 23 Νοεμβρίου, στο Υπουργείο Ανάπτυξης όσον αφορά …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *