Αρχική / -Ροή Ειδήσεων / Bloomberg: Δόση 11 δισ. ευρώ και λύσεις για το χρέος ετοιμάζει το Eurogroup Bloomberg: Δόση 11 δισ. ευρώ και λύσεις για το χρέος ετοιμάζει το Eurogroup

Bloomberg: Δόση 11 δισ. ευρώ και λύσεις για το χρέος ετοιμάζει το Eurogroup Bloomberg: Δόση 11 δισ. ευρώ και λύσεις για το χρέος ετοιμάζει το Eurogroup

Αθήνα
Τα 11 δισ. ευρώ φθάνει η δόση που θα εκταμιευτεί για την Ελλάδα, σύμφωνα με προσχέδιο έκθεσης της Κομισιόν, που επικαλείται το Bloomberg, και η οποία μένει να επικυρωθεί από το Eurogroup. Εξ αυτών 3,8 δισ. ευρώ θα διατεθούν για εξόφληση χρεών του Δημοσίου προς ιδιώτες και τα υπόλοιπα για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Συγκεκριμένες λύσεις προτείνονται στην έκθεση και για την επαναφορά του χρέους σε βιώσιμο επίπεδο. Στον «κατάλληλο και σταδιακό» συνδυασμό μέτρων που προτείνεται, περιλαμβάνονται επιμήκυνση της ωρίμανσης των ομολόγων, κλείδωμα επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα και περίοδο χάριτος, καλύπτοντας τις προτάσεις-απαιτήσεις του ΔΝΤ.

Το ελληνικό πρόγραμμα «είναι γενικά σε τροχιά, ανοίγοντας τον δρόμο για την επόμενη εκταμίευση για την Ελλάδα», αναφέρει η έκθεση συμμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενόψει της συζήτησης που θα γίνει αύριο (Τρίτη) στο Eurogroup.

Αισθητή βελτίωση εμφανίζουν και οι προβλέψεις που περιέχονται στην έκθεση, με την Επιτροπή να προβλέπει χαμηλότερες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας από το πρόγραμμα βοήθειας και υψηλότερα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις.

Όπως σημειώνει το Bloomberg οι υποθέσεις της τελευταίας έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με ημερομηνία 21 Μαΐου, είναι πιο αισιόδοξες από την προηγούμενη πρότασή της, με ημερομηνία 9 Μαΐου.

«Η Επιτροπή προβλέπει χαμηλότερες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας από το πρόγραμμα βοήθειας και υψηλότερα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις, τα οποία θα οδηγήσουν σε ένα ελαφρά χαμηλότερο λόγο του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ τις επόμενες δεκαετίες».

Το έγγραφο προβλέπει ότι η Ελλάδα θα επιτυγχάνει και θα διατηρεί πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 1,5% του ΑΕΠ έως το 2040.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το προσχέδιο, η χώρα θα κληθεί να πετύχει τους στόχους του προγράμματος όπως είναι γνωστοί, δηλαδή πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ για φέτος, 1,75% του ΑΕΠ για το 2017 και 3,5% του ΑΕΠ για το 2018. Παράλληλα, όμως, καλείται να διατηρήσει το πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για μια δεκαετία, προτού οι στόχοι περιοριστούν σταδιακά στο 1,5% του ΑΕΠ με ορίζοντα το 2040.

Από την άλλη πλευρά, ως αποτέλεσμα των μικρότερων δαπανών για ανακεφαλαιοποίηση, η χώρα θα διατηρήσει ένα χρηματοδοτικό μαξιλάρι 23 δισ. ευρώ από τα 86 δισ. που είναι συνολικά το πρόγραμμα.

Δόση 11 δισ. ευρώ

Ειδικότερα, σύμφωνα με το προσχέδιο της έκθεσης συμμόρφωσης της Κομισιόν, που θα πρέπει να επικυρωθεί από το EWG και το Eurogroup, οι δανειστές θα καταβάλουν στην Ελλάδα το ποσό των 11 δισ. ευρώ με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Το ποσό αυτό θα καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας έως το τέλος Νοεμβρίου.

Από αυτά, συνολικά 3,8 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες και 7,2 δισ. ευρώ θα μπουν απευθείας σε έναν ξεχωριστό λογαριασμό για να καλυφθούν οι δανειακές ανάγκες και η αποπληρωμή χρέους.

Συνδυασμός μέτρων για χρέος

Η έκθεση αναφέρεται, επίσης, σε έναν συνδυασμό μέτρων για την επαναφορά του ελληνικού χρέους σε βιώσιμο επίπεδο.

«Ένας κατάλληλος και σταδιακός συνδυασμός μέτρων διαχείρισης του χρέους (περιλαμβανομένου του κλειδώματος των σημερινών χαμηλών επιπέδων επιτοκίων), επέκτασης των περιόδων αποπληρωμής και των περιόδων χάριτος για το κεφάλαιο και τους τόκους», μαζί με ένα άλλον μηχανισμό κερδών (σ.σ. τη μεταφορά κερδών από τα ελληνικά ομόλογα της ΕΚΤ) θα επέτρεπε στην Ελλάδα να φέρει σε βιώσιμο επίπεδο το χρέος της, αναφέρει η έκθεση των στελεχών της Κομισιόν, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Δείτε ακόμα

Check Also

Ευλογιά των πιθήκων: Πιθανό να έρθει και στην Ελλάδα – Τι είπε η Ματίνα Παγώνη

Αυξάνονται διεθνώς τόσο τα επιβεβαιωμένα όσο και τα ύποπτα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων ή πιο …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *