Αρχική / -Ροή Ειδήσεων / Χαμός στη Βουλή για τον εκλογικό νόμο – Οξύτατη κριτική από τον Στάθη Παναγούλη

Χαμός στη Βουλή για τον εκλογικό νόμο – Οξύτατη κριτική από τον Στάθη Παναγούλη

Οξύτατη κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο ανεξάρτητος βουλευτής Στάθης Παναγούλης δηλώνοντας πως δεν θα ψηφίσει θετικά σε τίποτα εκτός από το δικαίωμα ψήφου από τα 17.

Δεν μπορώ είπε ο κ. Στάθης Παναγούλης «γιατί τόσο πολύ έχει κοπιάσει η κυβέρνηση εδω και τρείς μήνες για να φέρει αυτόν τον εκλογικό νόμο και να τον βαφτίσει απλή αναλογική. “Θα μπορούσατε” είπε “να καταθέσετε την πρόταση νόμου που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2012, με πρώτη την υπογραφή του σημερινού Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και ανάμεσα στους υπογράφοντες και η υπογραφή του σημερινού υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή. Αλλά πότε λέγατε ψέματα τότε ή τώρα; Τότε λέγατε ότι πρέπει να υπάρχει αντιστοιχεία ψήφων και εδρών και την κατάργηση του πλαφόν του 3% γιατί αυτό δεν συμβαδίζει με το σύστημα της απλής αναλογικής. Σήμερα η πρόταση που έχετε καταθέσει δεν έχει σχέση με την απλή αναλογική…»

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Στάθης Παναγούλης καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι φέρνει αυτές τις προτάσεις γιατί «έχετε συμβιβαστεί με την ήττα σας όποτε και εάν γίνουν εκλογές, εάν – όπως πρόσθεσε- εγώ πιστεύω ότι με τον «συνεταίρο» σας των «κόκκινων γραμμών» (Πάνο Καμμένο- ΑΝΕΛ) θα έχετε πλειοψηφία. Ο ΣΥΡΙΖΑ είπε «κέρδισε τις εκλογές γιατί είχατε υποσχεθεί λαγούς με πετραχείλια γι’ αυτό και ο λαός τον έφερε στην Κυβέρνηση», “ο εκλογικός νόμος που φερνετε σήμερα είναι εμαρφρόδητος…” συνέχισε ο ίδιος.

Ο κ. Στάθης Παναγούλης εγκάλεσε τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή για την δήλωσή του ότι υπάρχει ακόμα αρκετός πολιτικός χρόνος μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια για να βρεθούν οι 3 βουλευτές που λείπουν για να ψηφιστεί από 200 βουλευτές ώστε να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές.

«Ήταν ατόπημα η δήλωση σας αυτή» είπε ο βουλευτής στον υπουργό καταλογίζοντάς του ευθέως ότι προτρέπει σε αποστασίες βουλευτών από τα άλλα κόμματα και πρόσθεσε «εφέτος μόνο η 20 η Ιουλίου πέφτει ημέρα Πέμπτη ενώ εκείνη ήταν Παρασκευή ( εν. της αποστασίας)…

Στις διευκρινήσεις του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή «μακριά από εμένα αυτά περί αποστασιών… δεν το είπα με αυτό τον χαρακτήρα….» ο κ. Στάθης Παναγούλης του απάντησε «πρέπει αυτή την δήλωση να την ανακαλέσετε… εγώ την άκουσα την δήλωσή σας… και αυτό που είπατε αυτό σημαίνει… τώρα λέτε ότι δεν εννoούσατε αυτό, θα πρέπει να φέρουμε μεταφραστές … είναι απαράδεκτη και θα πρέπει να την ανακαλέσετε…». Μάλιστα πρότεινε στην κυβέρνηση «να μελετήσει το εκλογικό σύστημα του 1956 που το δεύτερο κόμμα πήρε περισσότερες έδρες από το πρώτο, Μπορείτε να το μελετήσετε και να το εφαρμόσετε!»

Ο κ. Στάθης Παναγούλης είπε πως “εγώ ψηφίζω μόνο την ψήφο στα 17, εάν και γι αυτό πιστεύω ότι θα έπρεπε να είχε όμως και τις παρενέργειες του δικαιώματος της ψήφους που είναι η απόδοση στους 17αρηδες και όλων των αστικών και ποινικών ευθυνών. Για το άρθρο με την κατάργηση του πλαφόν των 50 εδρών είπε πως θα ψηφίσει «παρών» όχι γιατί θέλει να υπάρχει πλαφόν αλλά γιατί η διατήρηση του πλαφόν του 3% νοθεύει την απλή αναλογική. Φέρτε, είπε « την απλή αναλογική χωρίς το 3% και θα τις ψηφίσω όλες» και σημείωσε «αλλά δεν έχετε ανάγκη από την δική μου ψήφο, τώρα έχετε βρει νέους συμμάχους, αυτούς της ΧΑ και φτάνετε τους 197! Η κυβέρνηση θα πρέπει να συνέλθει…»

Το νομοσχέδιο με τις αλλαγές του εκλογικού νόμου ψηφίσθηκε επί της Αρχής από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και ΕΚ αντίθετα ΝΔ, ΔΗΜ. ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ και ΠΟΤΑΜΙ καταψήφισαν, ΚΚΕ ψήφισε «παρών», ενώ η ΧΑ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια.

Δείτε ακόμα

Check Also

Επίδομα θέρμανσης: Δεύτερη ευκαιρία για αίτηση μέχρι τις 13 Ιανουαρίου

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από την πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ, το σύνολο των αιτήσεων …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *