Αρχική / -Ροή Ειδήσεων / ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΘΕΟ ΤΟΥ! Ο Σόιμπλε θέλει να μπλοκάρει την εκταμίευση της δόσης στο παρά πέντε

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΘΕΟ ΤΟΥ! Ο Σόιμπλε θέλει να μπλοκάρει την εκταμίευση της δόσης στο παρά πέντε

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται το σημερινό Eurogroup, με τη γερμανική εφημερίδα Die Welt σε δημοσίευμά της να αναφέρει ότι ενδέχεται ο Β. Σόιμπλε να επιχειρήσει να μπλοκάρει την εκταμίευση της δόσης, καθώς ακόμα δεν έχει βρεθεί μια συμβιβαστική λύση ανάμεσα σε ΔΝΤ και Ευρώπη για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Η εφημερίδα πάντως επισημαίνει πως η τακτική αυτή ίσως μακροπρόθεσμα να απομονώσει τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, εντός της ευρωζώνης, καθώς κανείς δεν θέλει να επαναληφθεί το σκηνικό του περασμένου καλοκαιριού.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι τις τελευταίες μέρες ο σκληρός Σόιμπλε εμφανίστηκε αρκετά αισιόδοξος για την έκβαση του σημερινού Eurogroup, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι δεν θα ζήσουμε άλλη κρίση με την Ελλάδα.

Παρ’ όλ’ αυτά τόσο ο ίδιος, όσο και κύκλοι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών διαμηνύουν πως δεν έχει αλλάξει τίποτα όσον αφορά στη στάση του Βερολίνου για το χρέος, παρά το γεγονός ότι έρχεται σε αντίθεση με το ΔΝΤ, το οποίο θέλει διακαώς να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Όπως αναφέρει η Die Welt, Μέρκελ και Σόιμπλε δε θέλουν σε καμία περίπτωση να συμβεί το οτιδήποτε θα μπορούσε να θεωρηθεί αλλαγή του τρέχοντος προγράμματος, αφού κάθε νέα αναθεώρηση θα πρέπει να περάσει από τη γερμανική Βουλή για έγκριση.

Και αυτό είναι κάτι που θέλει πάση θυσία να αποφύγει αφού ήδη αρκετοί βουλευτές του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος έχουν εκφράσει την αντίρρησή τους για οποιαδήποτε νέα παραχώρηση στην Ελλάδα.

Αυτό που τρέμει τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος, όσο και ο υπουργός Οικονομικών, είναι ότι η ελάφρυνση του χρέους θα ενισχύσει περαιτέρω το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία, το οποίο ήδη στις δημοσκοπήσεις έχει διψήφια ποσοστά.

Στο ίδιο κλίμα και το γερμανικό πρακτορείο dpa, τα τηλεγραφήματα του οποίου αναφέρουν μεταξύ άλλων πως«μολονότι η αποστολή εξετελέσθη και οι Έλληνες σφίγγουν ακόμα περισσότερο το ζωνάρι, η διαμάχη μεταξύ Ουάσιγκτον και Βερολίνου για το χρέος καλά κρατεί».

«Η ελληνική κυβέρνηση ανταποκρίθηκε πλήρως στις δεσμεύσεις που ανέλαβε, υιοθετώντας την Κυριακή άλλο ένα πακέτο μέτρων το οποίο πλήττει κυρίως τους χαμηλόμισθους. Την ίδια ώρα όμως το ΔΝΤ επιμένει στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, κάτι που με τη σειρά της απορρίπτει η Γερμανία, η οποία όμωςεπιμένει παράλληλα στη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Άγνωστο παραμένει πώς θα λυθεί ο γόρδιος αυτός δεσμός», αναφέρουν Γερμανοί αναλυτές στο dpa.

Δείτε ακόμα

Check Also

«Μέρισμα» 900 ευρώ για 200.000 ευάλωτα νοικοκυριά τα Χριστούγεννα

Το ποσό των 900 ευρώ θα καταβληθεί ως μέρισμα σε περισσότερα από 200.000 ευάλωτα νοικοκυριά …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *