Αρχική / -Ροή Ειδήσεων / Διατροφικές διαταραχές: Τέσσερις σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία

Διατροφικές διαταραχές: Τέσσερις σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία

Οι διατροφικές διαταραχές είναι μια ομάδα ψυχοσωματικών διαταραχών που σχετίζονται με τη διατροφή και το σωματικό βάρος.

Οι άνθρωποι που βιώνουν μια διατροφική διαταραχή έχουν εμμονή με τη διατροφή, τις διατροφικές τους συνήθειες και το σωματικό βάρος τους.

AdTech Ad

Οι τρεις βασικοί τύποι διατροφικών διαταραχών είναι η ανορεξία, η βουλιμία και η ορθορεξία.

Περίπου το 95% των ατόμων που πάσχουν από ανορεξία και βουλιμία είναι γυναίκες.

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2008, διαπίστωσε ότι το 65% των γυναικών ηλικίας 25 έως 45 ετών έχουν κάποια μορφή διατροφικής διαταραχής και προσπάθησαν να χάσουν βάρος με διάφορους τρόπους, όπως η λήψη καθαρτικών και χαπιών για αδυνάτισμα και η πρόκληση εμέτων.

Οι διατροφικές διαταραχές και ειδικά η ανορεξία και η βουλιμία μπορεί να έχουν σοβαρές παρενέργειες:

Καταστροφή των νεφρών

Η συχνή πρόκληση εμετού και η μη λήψη τροφής και υγρών μπορεί να προκαλέσει στο σώμα κατάσταση αφυδάτωσης, υποβάλλοντας τα νεφρά σε επιπλέον εργασία για να διατηρήσουν φυσιολογικά επίπεδα του άλατος, του νερού και των βασικών μετάλλων στο αίμα .Ως αποτέλεσμα, τα απορρίμματα συσσωρεύονται προκαλώντας την αποδυνάμωση αυτών των βασικών οργάνων.

Καρδιοπάθεια

Οι γυναίκες μπορεί να υποφέρουν από καρδιακή νόσο ακόμα και μετά την ανάρρωση από μια διατροφική διαταραχή. Όπως όλοι οι μύες, η καρδιά χρειάζεται πρωτεΐνες για να λειτουργήσει σωστά, και στην προσπάθεια να λειτουργήσει χωρίς την σωστή διατροφή, γίνεται πιο αδύναμη. Άνθρωποι που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές έχουν αποδυναμωμένη καρδιά και κινδυνεύουν να υποστούν καρδιακή προσβολή, ακόμη και σε νεαρή ηλικία.

bigstock Old typewriter and inserted bl 125261648

Οστεοπόρωση

Σύμφωνα με το Διεθνές Ίδρυμα Οστεοπόρωσης, το 40% των γυναικών θα αναπτύξει την ασθένεια από την ηλικία των 50 ετών και μάλιστα χωρίς την επιβάρυνση μιας διατροφικής διαταραχής. Τα οστά αποδυναμώνονται με το πέρασμα του χρόνου λόγω του υποσιτισμού και οι διατροφικές διαταραχές αυξάνουν την ήδη υψηλή πιθανότητα εκδήλωσης οστεοπόρωσης στις γυναίκες.

Απώλεια δοντιών και ουλίτιδα

Πρόκειται για την συχνότερη παρενέργεια της βουλιμίας και οφείλεται στους συχνούς εμετούς οι οποίοι προκαλούν την επαφή των οξέων του στομάχου με τα δόντια και τα ούλα, βλάπτοντας το σμάλτο των δοντιών. Οι εμετοί μπορεί να επηρεάσουν ολόκληρο το στόμα, και, με την πάροδο του χρόνου, να οδηγήσουν σε δημιουργία ελκών στην στοματική κοιλότητα και απώλεια δοντιών.

Δείτε ακόμα

Check Also

Από σήμερα Τετάρτη ξεκινούν τα δρομολόγια των τρένων και του Προαστιακού

Την Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023 επανεκκινεί η κυκλοφορία συρμών στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Ελλάδας, ύστερα …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *