Αρχική / ---SLIDER / Δημοσκόπηση – «φωτιά»: Ανοίγει η ψαλίδα υπέρ ΝΔ και Μητσοτάκη

Δημοσκόπηση – «φωτιά»: Ανοίγει η ψαλίδα υπέρ ΝΔ και Μητσοτάκη

Προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας κατά 12,5 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει νέα δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον ΣΚΑΪ. Η ΝΔ προηγείται με ποσοστό 28,5% έναντι 16% του ΣΥΡΙΖΑ, ανοίγοντας περαιτέρω την «ψαλίδα» από τα ευρήματα της αντίστοιχης δημοσκόπησης που είχε πραγματοποιηθεί στις 5 Σεπτεμβρίου. Τρίτο κόμμα παραμένει η Χρυσή Αυγή.

Στην παράσταση νίκης η δημοσκόπηση καταγράφει ότι το 62% θεωρεί ότι τις επόμενες εκλογές θα τις κερδίσει η ΝΔ. Καταλληλότερος πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 30,5%  έναντι 17% του Αλέξη Τσίπρα.

Οι 8 στους 10 δηλώνουν ότι τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση, ενώ μόνο το 8,5% έχει αντίθετη άποψη. Από τις επιδόσεις της κυβέρνησης είναι ικανοποιήμενοι μόνο το 5,5%, ενώ το 86,5% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία των τηλεοπτικών αδειών το 64,5% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι υποκρύπτει πολιτικές σκοπιμότητες. 

Το 60,5% δεν πιστεύει την εξαγγελία του προέδρου της ΝΔ για σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ, ενώ συνολικά το πρόγραμμα που παρουσίασε στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αντιμετωπίζεται από τους ερωτηθέντες ως πιο αξιόπιστο με 14 μονάδες διαφορά από τον Πρωυπουργό.

Το 69% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν συμφωνεί με τη φράση ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ έχει να προσφέρει ακόμη στη χώρα, ενώ μόλις το 5% πιστεύει το αντίθετο.

Ένα σημαντικό εύρημα της δημοσκόπησης είναι ότι οι 6 στους 10 που δηλώνουν ότι είτε θα απέχουν, είτε θα επιλέξουν το λευκό στις επόμενες εκλογές είναι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ.

Η έρευνα έγινε κατά το διάστημα από τις 30 Σεπτεμβρίου – 1 Οκτωβρίου σε δείγμα 1.500 ατόμων.

Ανοιγμα της «ψαλίδας»  – Ανατροπές από την προηγούμενη δημοσκόπηση
Στις δέκα ποσοστιαίες μονάδες ήταν το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, συγκεντρώνοντας το 27,5% έναντι 17,5% που συγκεντρώνει η Κουμουνδούρου, σύμφωνα με την  δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, πριν από ένα μήνα. Τώρα η διαφορά έχει ανέβει στις 12,5 ποσοστιαίες μονάδες καθώς υποχώρησε κατά μία μονάδα ο ΣΥΡΙΖΑ και κέρδισε 1,5% η ΝΔ.

Τρίτο κόμμα παρέμενε  η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 7,5% και ακολουθούσαν Δημοκρατική Συμπαράταξη και ΚΚΕ με 5,5% αμφότερα. Η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη συγκέντρωνε ποσοστό 3,5% ενώ εκτός «δημοσκοπικής Βουλής» μένουν ΑΝΕΛ (2%) και Ποτάμι (1,5%).

Δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός, με ποσοστό 22%, ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ ακολουθούσε με 19% ο πρωθυπουργός.

Χαρακτηριστικό είναι ότι πριν από ένα μήνα το 81% των πολιτών φοβόταν  ότι τα πράγματα κινούνται προς την λάθος κατεύθυνση, ενώ δυσαρεστημένοι από τις επιδόσεις της κυβέρνησης ήταν  σχεδόν 9 στους 10 Έλληνες (85,5%).

Παρόμοιο ήταν  το κλίμα και στη δεξαμενή των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, αφού το 72,5% δήλωνε ότι δεν ήταν ικανοποιημένο από την συγκυβέρνηση.

Δείτε ακόμα

Check Also

Ποιά και πότε ξεκινούν τα μέτρα για υποχρεωτικά rapid test σε καφέ, καταστήματα λιανικής, κομμωτήρια για τους ανεμβολίαστους

Από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου η ζωή των ανεμβολίαστων θα αλλάξει. Συγκεκριμένα μόνο σε τρεις …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *