Αρχική / -Ροή Ειδήσεων / ΔΝΤ: Επιμένει για μείωση συντάξεων και αφορολόγητου – Τι απαντά στον Μοσκοβισί

ΔΝΤ: Επιμένει για μείωση συντάξεων και αφορολόγητου – Τι απαντά στον Μοσκοβισί

Εμμένει το ΔΝΤ στην άποψή του ότι οι συντάξεις και το αφορολόγητο όριο στην Ελλάδα είναι υψηλά και πρέπει να μειωθούν, παρά την αμφισβήτησή της από την Κομισιόν.
Απαντώντας ουσιαστικά στο άρθρο του Επιτρόπου Οικονομικών της ΕΕ στους Financial Times, στο οποίο ο Πιερ Μοσκοβισί αμφισβήτησε τα στοιχεία του ΔΝΤ, ο Πολ Τόμσεν και ο Μορίς Όμπστφελντ επανέρχονται με προσθήκη στο αρχικό τους δημοσίευμα στο blog του Ταμείου (IMF blog) για να δικαιολογήσουν τις θέσεις τους. Σημειώνεται ότι στην προσθήκη, που ανάρτησαν σήμερα, τα δύο στελέχη του ΔΝΤ δεν αναφέρονται απευθείας στον Μοσκοβισί και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά σημειώνουν ότι «κάποιοι αναγνώστες είχαν ερωτήματα για τα στοιχεία, στα οποία βασίζεται η ανάλυσή μας, και σκεφθήκαμε ότι θα βοηθούσε, και πάλι, να παραθέσουμε τα στοιχεία».

Συγκεκριμένα, δίνονται απαντήσεις, υπό μορφή ερωτήσεων, στα τέσσερα σημεία που είχε αμφισβητήσει τα στοιχεία τους ο Μοσκοβισί. Τα τέσσερα ερωτήματα και οι απαντήσεις (συνοπτικά) έχουν ως εξής:

Ερώτηση 1.: Δεδομένου ότι οι φορολογικοί συντελεστές στο εισόδημα, μαζί με τις εισφορές στην κοινωνική ασφάλιση, είναι πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, είναι δίκαιο να υποστηρίζεται ότι οι μισοί από τους Έλληνες φορολογούμενους εξαιρούνται από τον φόρο εισοδήματος;

Απάντηση: Στην πραγματικότητα, αυτό ισχύει σε μεγάλο βαθμό, επειδή πάρα πολλοί φορολογούμενοι εξαιρούνται από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, ώστε ο συνολικός συντελεστής φορολογίας στην Ελλάδα είναι αναποτελεσματικά υψηλός.

Ερώτηση 2.: Δεν διευρύνθηκε η φορολογική βάση με τη φετινή μεταρρύθμιση της φορολογίας εισοδήματος, με το αφορολόγητο της Ελλάδας να ευθυγραμμίζεται με αυτό άλλων χωρών της Ευρωζώνης;

Απάντηση: Το επιχείρημα ότι το αφορολόγητο στην Ελλάδα είναι κατάλληλο, επειδή είναι περίπου το ίδιο ποσό σε ευρώ με άλλες χώρες της Ευρωζώνης, είναι κατά την άποψή μας εντελώς άσκοπο, επειδή αγνοεί το γεγονός ότι τα επίπεδα εισοδημάτων στην Ελλάδα είναι σχετικά χαμηλά.

Σύμφωνα με τα στελέχη του ΔΝΤ, η φετινή μεταρρύθμιση της Ελλάδας μείωσε το ποσοστό των μισθωτών που δεν φορολογούνται κατά μόνο 3 ποσοστιαίες μονάδες, από το 55% στο 52%, σε σύγκριση με το 8% που είναι ο μέσος όρος της Ευρωζώνης (εξαιρουμένης της Ελλάδας).

Ερώτηση 3: Η μέση σύνταξη το 2013 ήταν 1.233 ευρώ τον μήνα στη Γερμανία έναντι 846 ευρώ στην Ελλάδα. Και αν προστεθούν τα κοινωνικά επιδόματα, τα οποία ήταν πολλαπλάσια στη Γερμανία, η διαφορά είναι ακόμα μεγαλύτερη. Γιατί υποστηρίζετε ότι οι συντάξεις στην Ελλάδα είναι δυσανάλογα υψηλές;

Απάντηση: Τα στοιχεία αυτά δεν δίνουν μία ακριβή εικόνα, πρώτον επειδή δεν βασίζονται σε άτομα με ίδια χαρακτηριστικά και, δεύτερον, επειδή δεν λαμβάνουν υπόψη τις εισοδηματικές διαφορές μεταξύ των χωρών. Για εργαζόμενους με αντίστοιχα χαρακτηριστικά – για παράδειγμα με εισφορές 45 ετών – οι συντάξεις είναι σχεδόν ίδιες σε ονομαστικούς όρους (1.287 ευρώ στη Γερμανία και 1.1152 στην Ελλάδα).

Ερώτηση 4: Δεν έχει αυξηθεί η φορολογική συμμόρφωση στην Ελλάδα; Στο πρώτο 9μηνο του 2016, η εισπραξιμότητα των τεσσάρων βασικών φόρων αυξήθηκε στο 81% από 77% το 2015.

Απάντηση: Ο ισχυρισμός αυτός είναι λανθασμένος, επειδή βασίζεται σε έναν στενό ορισμό και σε στοιχεία για λίγους μόνο φόρους. Η εισπραξιμότητα, βασισμένη σε έναν ευρύτερο ορισμό, είναι 37% το πρώτο 9μηνο (αμετάβλητη από το 201

Δείτε ακόμα

Check Also

Τουρισμός για όλους: Πάνω από 35.000 αιτήσεις μέσα σε 3 ώρες στο vouchers.gov.gr – Πώς θα κάνετε αίτηση

Σε λειτουργία τέθηκε μέσω του vouchers.gov.gr, το νέο πλήρως αναβαθμισμένο πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» που …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *