Αρχική / -Ροή Ειδήσεων / Δωρεάν εξετάσεις και ενημέρωση για την οστεοπόρωση

Δωρεάν εξετάσεις και ενημέρωση για την οστεοπόρωση

Τη «σιωπηλή επιδημία» που πλήττει τον πληθυσμό κυρίως της τρίτης ηλικίας, την οστεοπόρωση, επιχειρεί να ανακόψει ο Σύλλογος Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα», προσφέροντας ενημέρωση για τη νόσο αλλά και δωρεάν ιατρικές εξετάσεις.

 

 

Η οστεοπόρωση, ένα από τα πιο συχνά μυοσκελετικά νοσήματα, χαρακτηρίζεται από την ελάττωση της αντοχής του οστού, με αποτέλεσμα τα κατάγματα της σπονδυλικής στήλης και των άκρων, τα οποία δεν γίνονται άμεσα αντιληπτά.

Στην Ελλάδα περίπου 15.000 άτομα, γυναίκες και άνδρες, σπάνε κάθε χρόνο το μηριαίο οστό, με τη θνητότητα αυτών τα δύο πρώτα χρόνια μετά την εγχείρηση να φτάνει έως και 30%. Ομάδες υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση οστεοπόρωσης αποτελούν οι γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση και οι άνδρες μετά την ηλικία των 70 ετών.

Πώς γίνεται η διάγνωση της οστεοπόρωσης

Η μόνη εξέταση με την οποία γίνεται νωρίς η διάγνωση της οστεοπόρωσης είναι η μέτρηση της οστικής πυκνότητας. Είναι μια απλή, ακίνδυνη και ανώδυνη εξέταση η οποία καλύπτεται από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

Όλες οι γυναίκες άνω των 65 ετών και όλοι οι άνδρες άνω των 70 ετών πρέπει να κάνουν μέτρηση οστικής πυκνότητας. Επίσης, μέτρηση θα πρέπει να κάνουν και τα άτομα οποιασδήποτε ηλικίας που έχουν υποστεί οστεοπορωτικό κάταγμα ή έχουν αυξημένους παράγοντες κινδύνου (κληρονομικότητα, πρόωρη εμμηνόπαυση, χαμηλό σωματικό βάρος, πρωτοπαθής αμηνόρροια, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, κάπνισμα, ανεπαρκής πρόσληψη βιταμίνης D, έλλειψη άσκησης, λήψη ορισμένων φαρμάκων π.χ. κορτιζόνης, ύπαρξη ορισμένων ασθενειών π.χ. σακχαρώδης διαβήτης, προηγούμενο ιστορικό κατάγματος).

Ενημερωτική εκστρατεία

Στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης του κοινού για την οστεοπόρωση ο Σύλλογος Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα», προσφέρει 5.000 δωρεάν ακτινογραφίες σπονδυλικής στήλης. Η ενημερωτική εκστρατεία έχει τίτλο «Έχεις οστεοπόρωση. Ακτινογραφία έκανες;» και στο πλαίσιο της διεξαγωγής της δίνει την ευκαιρία σε ασθενείς άνω των 65 ετών που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για την οστεοπόρωση να κάνουν μια δωρεάν ακτινογραφία στην σπονδυλική τους στήλη.

Η καμπάνια αυτή έχει λάβει την επιστημονική αιγίδα και υλοποιείται με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών (Ε.Ε.Μ.Μ.Ο.). Οι ακτινογραφίες πραγματοποιούνται σε συνεργασία με δύο μεγάλες αλυσίδες διαγνωστικών κέντρων, τη ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ για Αθήνα και Θεσσαλονίκη και την ΕΥΡΩΙΑΤΡΙΚΗ για την υπόλοιπη Ελλάδα καθώς και με άλλα περιφερειακά κέντρα ανά την Ελλάδα.

Περισσότερες πληροφορίες για τις προϋποθέσεις λήψης του voucher θα βρείτε μέσα από την ιστοσελίδα www.osteocare.gr ή στο τηλέφωνο: 213 2086698.

Δείτε ακόμα

Check Also

ΕΝΦΙΑ: Τι μπορούν να κάνουν όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν την πρώτη δόση

Λίγες ημέρες έχουν ακόμη στη διάθεση τους οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να εξοφλήσουν την πρώτη …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *