Αρχική / -Ροή Ειδήσεων / «Δούλεψα στο Facebook και ήταν η πιο τοξική εργασιακή εμπειρία της ζωής μου»

«Δούλεψα στο Facebook και ήταν η πιο τοξική εργασιακή εμπειρία της ζωής μου»

Μια πρώην εξωτερική συνεργάτης του ιστότοπου κατηγορεί την εταιρεία του Ζούκερμπεργκ για εκφοβισμό, ευνοιοκρατία και σεξιστική αντιμετώπιση των γυναικών

Ο υψηλός μισθός, τα δωρέαν γεύματα και το προνόμιο να εργάζεσαι σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου αποτελούν… όνειρο απατηλό για τους περισσότερους Έλληνες. Αναμφίβολα, οι περισσότεροι από εμάς θα «πέταγαν τη σκούφια τους» για μία θέση εργασίας στο Facebook, τον «κολοσσό» των social media που γίνεται ολοένα και πιο ισχυρός με κάθε χρόνο που περνά.

Ωστόσο, μια πρώην εξωτερική συνεργάτης της εταιρείας του Ζούκερμπεργκ που εργαζόταν στην ομάδα trending του Facebook σκιαγραφεί μια τελείως διαφορετική εικόνα για τον δημοφιλή ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τη «θητεία» της σε αυτόν ως «την πιο τοξική εργασιακή εμπειρία» που είχε ποτέ.

Σύμφωνα με την δική της εμπειρία, οι υπάλληλοι στο συγκεκριμένο τμήμα όπου εργάστηκε η ίδια ως «news curator» (συγκεντρώνοντας ειδήσεις που εμφανίζονται στα trending topics) είχαν να αντιμετωπίσουν σε καθημερινή βάση προβλήματα που προέκυπταν από το κακό management, όπως εκφοβισμό από τους προϊσταμένους τους, ευνοιοκρατία και σεξιστική αντιμετώπιση. Επιπλέον υπήρχε ιδιαίτερα αυξημένη πίεση στους υπαλλήλους να πετύχουν τους στόχους τους, παρά τον «κακό προγραμματισμό» για τον οποίον ευθυνόταν η εταιρεία, ενώ η ποιότητα της εργασίας τους περνούσε σε δεύτερη μοίρα αφού έπρεπε να παράγουν καθημερινά έναν τεράστιο όγκο δουλειάς.

Όπως ανακάλυψε η γυναίκα σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την πρόσληψή της, τα αισθήματα οργής και κατάθλιψης ήταν κάτι συνηθισμένο ανάμεσα στους συναδέλφους της, κάτι που εξηγεί τις μαζικές παραιτήσεις που έχουν λάβει χώρα από το 2014 στο συγκεκριμένο τμήμα. Ειδικότερα 15 από τους 45 εργαζομένους της ομάδας Trending (10 από τα οποία γυναίκες) έχουν παραιτηθεί τα δύο τελευταία χρόνια, γεγονός που υποδηλώνει ότι το πρόβλημα του σεξισμού είναι ίσως το χειρότερο που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο Facebook.

H πρώην συνεργάτιδα του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης, που έγραψε ανώνυμα ένα άρθρο για τον Guardian, είπε ότι η αντιμετώπιση των γυναικών από την εταιρεία ήταν ο πιο «καταστροφικός» παράγοντας, αφού οι γυναίκες εξαναγκάζονταν να «καταπνίγουν» τις απόψεις και τα παράπονά τους, ενώ οι άνδρες ενθαρρύνονταν τουλάχιστον να εκφράζονται ελεύθερα.

Όπως επισημαίνει η γυναίκα, παρόλο που πολλές από τις υπαλλήλους που παραιτήθηκαν δήλωσαν ως λόγο της αποχώρησής τους την σεξιστική αντιμετώπιση, ο κολοσσός των social media δεν έχει λάβει κανένα μέτρο για να διορθώσει το πρόβλημα. Όσο για την ίδια, η «τοξική» θητεία της στο Facebook έχει αφήσει τα σημάδια της πάνω της, αφού και στη νέα της θέση διστάζει να πει την άποψή της ή να μοιραστεί τις ιδέες της με τους προϊσταμένους της.

Δείτε ακόμα

Check Also

ΕΝΦΙΑ: Τι μπορούν να κάνουν όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν την πρώτη δόση

Λίγες ημέρες έχουν ακόμη στη διάθεση τους οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να εξοφλήσουν την πρώτη …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *