Αρχική / -Ροή Ειδήσεων / «Έκλεισε» η συμφωνία”. Εντός των ημερών τα 7,5 δις

«Έκλεισε» η συμφωνία”. Εντός των ημερών τα 7,5 δις

Εντός των ημερών τα 7,5 δις
Σε συμφωνία κατέληξαν κυβέρνηση και θεσμοί στα θέματα που παρέμεναν ανοιχτά για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ύστερα από μαραθώνιες διαβουλεύσεις που ολοκληρώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες και εκταμιεύεται εντός των ημερών η υποδόση των 7,5 δισ. Ευρώ.

Είχε προηγηθεί τηλεδιάσκεψη για το κλείσιμο των προαπαιτουμένων, ενώ στόχος είναι να κατατεθούν σήμερα ή αύριο οι σχετικές τροπολογίες, ενώ όσα από τα προαπαιτούμενα δεν είναι εφικτό να προχωρήσουν να πάνε για τον Οκτώβριο.

Αναφορικά με το ΕΚΑΣ, η κυβέρνηση ήρθε σε συμφωνία με τους δανειστές, ώστε το σταδιακό «ψαλίδι» να μην ξεκινήσει από την 1η Ιανουαρίου, όπως προβλέπει ο ασφαλιστικός νόμος, αλλά από τον Ιούνιο, ώστε να μην αναγκαστούν να επιστρέψουν ποσά οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

Ζητούμενο είναι τώρα πώς θα καλυφθεί η «τρύπα» των περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ που δημιουργείται από το αργοπορημένο «νυστέρι» στο ΕΚΑΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζονται διάφορα σενάρια. Στο τραπέζι είναι η κάλυψη της διαφοράς για τον Ιούνιο (η σύνταξη Ιουνίου έχει ήδη πιστωθεί στους λογαριασμούς των συνταξιούχων) από το ειδικό επίδομα του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (πλεόνασμα προϋπολογισμού). Πληροφορίες επίσης αναφέρουν πως οι δανειστές προτείνουν επιτάχυνση της σταδιακής κατάργησης του επιδόματος ή αλλαγή των εισοδηματικών κριτηρίων για φέτος, ώστε να το χάσουν περισσότεροι συνταξιούχοι (με τα εισοδηματικά του νόμου το χάνουν πάνω από 70.000).

Επίσης έγιναν δεκτές οι ελληνικές προτάσεις για τον ΑΔΜΗΕ και τις μεταβατικές διατάξεις για το νέο ασφαλιστικό. Οι σχετικές τροπολογίες θα έλθουν αύριο προς ψήφιση στη Βουλή.

Το μόνο θέμα που παραμένει ανοιχτό είναι τα κόκκινα δάνεια, για τα οποία συνεχίζεται η διαπραγμάτευση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Δείτε ακόμα

Check Also

Ευλογιά των πιθήκων: Πιθανό να έρθει και στην Ελλάδα – Τι είπε η Ματίνα Παγώνη

Αυξάνονται διεθνώς τόσο τα επιβεβαιωμένα όσο και τα ύποπτα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων ή πιο …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *