Αρχική / ---SLIDER / Επένδυση – έκπληξη από τον Σάκη Ρουβά

Επένδυση – έκπληξη από τον Σάκη Ρουβά

Μέχρι σήμερα ήταν γνωστό το καλλιτεχνικό αλλά και το έντονα κοινωνικά δραστήριο προφίλ του δημοφιλούς τραγουδιστή Σάκη Ρουβά.
Άλλωστε εκτός από τον κόσμο της… showbiz ο Σάκης Ρουβάς έχει αξιοποιήσει για κοινωνικούς σκοπούς την αναγνωρισιμότητά με στόχο την προώθηση πρωτοβουλιών με ιδιαίτερο κοινωνικό και ανθρωπιστικό χρώμα. Το τελευταίο διάστημα ωστόσο αναδεικνύεται και μια άλλη άγνωστη πτυχή των δραστηριοτήτων του τραγουδιστή, καθώς ξεκίνησε μια νέα επιχειρηματική προσπάθεια στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής και της ενέργειας.

Συγκεκριμένα ο Σ. Ρουβάς προχώρησε στην ίδρυση Ανώνυμης Εταιρείας η οποία θα δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων στον τομέα των θερμοκηπίων, της παραγωγής βιολογικών αγροτικών προϊόντων αλλά και στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές όπως βιομάζα και βιοαέριο. Η εταιρεία SK Κτηνοτροφική συστήθηκε στις 21 Ιανουαρίου, με διάρκεια 50 έτη και αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 24 χιλιάδων ευρώ το οποίο “καλύπτεται εξολοκλήρου με καταβολή μετρητών από τον ιδρυτή Αναστάσιο Ρουβά, καλλιτέχνη” ο οποίος και κατέχει τις 1000 ονομαστικές κοινές μετοχές αξίας 24 ευρώ η κάθε μία.

Σημειώνεται ότι αν και δε μετέχει στο τριμελές διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας του, ο ίδιος ασχολείται ενεργά με την προώθηση των επιχειρηματικών πλάνων της εταιρείας. Χθες μάλιστα ο ίδιος παρουσίασε σε κέντρο της Καρδίτσας, σε τοπικούς φορείς, αγρότες και κτηνοτρόφους το project της εταιρείας Βιοαερίου, το οποίο και αργότερα αναμένεται να επεκταθεί και στον τομέα των θερμοκηπίων.

Όπως μάλιστα αναφέρουν τα τοπικά ΜΜΕ της Θεσσαλίας, ο γνωστός τραγουδιστής τους τελευταίους μήνες είχε επισκεφθεί πολλές φορές την περιοχή της Καρδίτσας, όπου και – πάντα σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου – έχει αγοράσει έκταση 37 στρεμμάτων. Εκεί αναμένεται να κατασκευαστεί μια υπερσύγχρονη μονάδα πράσινης ενέργειας για την παραγωγή ρεύματος από βιοαέριο. Στην πορεία αναμένεται να γίνουν και άλλες επεκτάσεις για την κατασκευή θερμοκηπίων που θα παράγουν βιολογικά προϊόντα και θα θερμαίνονται με την ενέργεια που θα παράγει η μονάδα. Στη χθεσινή εκδήλωση αναμενόταν να παρευρεθούν κτηνοτρόφοι, οι οποίοι ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για την επένδυση και να υπογράψουν σύμβαση για τη διάθεση των αποβλήτων τα οποία μεταφέροντα στη μονάδα για την παραγωγή ενέργειας. Σημειώνεται ότι μπορεί ο ίδιος να κατάγεται από την Κέρκυρα, ωστόσο συνδέεται με τη Θεσσαλία καθώς η σύζυγός του κατάγεται από την περιοχή (είναι από τον Τύρναβο). Εξάλλου σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ της Καρδίτσας, εκ των βασικών συνεργατών του στο νέο επιχειρηματικό άνοιγμα είναι ο αδελφός του Νίκος. Η πρώτη κρούση πάντως για την επένδυση του Σάκη Ρουβά δεν έγινε τώρα.

Από το 2013 ο καλλιτέχνης εξέταζε πιθανή επένδυση σε άλλη περιοχή της Καρδίτσας, όπου όμως δεν υπήρχε διαθέσιμο δίκτυο για την διοχεύτεση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο. Ωστόσο η αναζήτηση συνεχίστηκε και τελικά εντοπίστηκε η κατάλληλη τοποθεσία στον Άγιο Βησάριο Καρδίτσας, μια περιοχή που βρίσκεται μεταξύ Καρδίτσας και Φαρσάλων.

Τι είναι το βιοαέριο
Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες τεχνολογίες ΑΠΕ, που βοηθά στην αξιοποίηση των κτηνοτροφικών αποβλήτων είναι το βιοαέριο. Και αυτό διότι εκτός από τα οφέλη που προκύπτουν σε επίπεδο περιβάλλοντος ταυτόχρονα παράγει αξίες για τις τοπικές κοινωνίες. Όπως εξηγεί ο Ελληνικός Σύνδεσμος Βιοαερίου, η λειτουργία μονάδων βιοαερίου, απαλλάσσει τις κτηνοτροφικές μονάδες από τα επιπλέον κόστη βιολογικών καθαρισμών και διαχείρισης αποβλήτων μειώνει το κόστος διατροφής των ζώων και εξοικονομεί χρήματα για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Παράλληλα το βιοαέριο εξασφαλίζει σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη.

Όπως εξηγεί ο ΕΛΣΥΒ, το βιοαέριο είναι ένα μείγμα διαφορετικών αερίων, που παράγεται από την αναερόβια χώνευση κτηνοτροφικών κυρίως αποβλήτων (λύματα από χοιροστάσια, βουστάσια),αγροτοβιομηχανικών αποβλήτων και λυμάτων, καθώς και από αστικά οργανικά απορρίμματα. Αποτελείται από 65% μεθάνιο και 35% διοξείδιο του άνθρακα και μπορεί να αξιοποιηθεί ενεργειακά, μέσω της τροφοδοσίας του σε μηχανές εσωτερικής καύσης, σε καυστήρες αερίου ή σε αεροστρόβιλο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας.

Tο βιοαέριο, με την κατάλληλη επεξεργασία και αναβάθμιση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως καύσιμο μεταφορών, με ιδιαίτερα ανταγωνιστική τιμή. Στη Σουηδία ήδη αρκετά οχήματα κινούνται με μεθάνιο και λειτουργούν σταθμοί διανομής βιοαερίου.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΑΔΜΗΕ αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε λειτουργία 10 μονάδες βιοαερίου συνολικής ισχύος 16MW στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, τις Σέρρες, τη Μαγνησία και την Ημαθία. Κάποιες από τις μονάδες του λειτουργούν αξιοποιούν το βιοαέριο από ΧΥΤΑ ή χώρους βιολογικού καθαρισμού, για τους οποίους ισχύουν μικρότερες τιμές αποπληρωμής. Ωστόσο για τις μονάδες που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια αξιοποιώντας βιοαέριο από κτηνοτροφικά και αγροτοβιομηχανικά οργανικά υπολείμματα και απόβλητα προβλέπονται διαφορετικές τιμές. Συγκεκριμένα για μονάδες κάτω από 3MW προβλέπεται τιμή 220 ευρώ/ μεγαβατώρα ενώ για μονάδες με ισχύ άνω των 3MW η προβλεπόμενη τιμή πέφτει στα 200 ευρώ / μεγαβατώρα.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι από την ημερομηνία που συστήθηκε μέχρι σήμερα, δεν έχει ακόμη (τουλάχιστον επισήμως) υποβληθεί αίτηση για χορήγηση άδειας μονάδας βιοαερίου από την SK Κτηνοτροφική στην αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Πηγή: Capital.gr

Δείτε ακόμα

Check Also

Σούπερ Μάρκετ: Αυτές είναι οι νέες αυξήσεις σε τιμές προϊόντων πρώτης ανάγκης

Με νέες αυξήσεις σε αρκετά προϊόντα θα κάνει ποδαρικό ο Οκτώβριος στα σούπερ μάρκετ. Σε …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *