Αρχική / ---SLIDER / Επιστροφή ΦΠΑ 5% στα νησιά για ηλεκτρονικές συναλλαγές
Ёˉ`ŐɄUяӊEUROKINISSI ÉّÏӠʏ͔QɍǓ

Επιστροφή ΦΠΑ 5% στα νησιά για ηλεκτρονικές συναλλαγές

Την επιστροφή στις επιχειρήσεις των νησιών του Αιγαίου ενός ποσοστού 4% – 5% από το συνολικό ΦΠΑ που αποδίδουν στο κράτος θέλει να εφαρμόσει το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου μεταξύ άλλων να αμβλύνει το κόστος από την κατάργηση της έκπτωσης 30% από τον συγκεκριμένο φόρο.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Αγορά, η διάταξη αυτή περιελήφθη στο νομοσχέδιο για τη χρήση του πλαστικού χρήματος, το οποίο αυτή την περίοδο βρίσκεται για προσθαφαιρέσεις στα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας.

Η επιστροφή του φόρου θα αφορά αποκλειστικά στις συναλλαγές με ηλεκτρονικό τρόπο και ο σχεδιασμός θα υλοποιηθεί από 1/1/2017, όταν θα ενταχθούν στο πακέτο αυτών που χάνουν την έκπτωση του ΦΠΑ και τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου.

Ήδη με κανονικό ΦΠΑ πραγματοποιούνται οι συναλλαγές σε Ρόδο, Σαντορίνη, Μύκονο, Νάξο, Πάρο και Σκιάθο, καθώς επίσης σε Σύρο, Θάσο, Άνδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο.

Παράλληλα, με άλλη διάταξη στο ίδιο νομοσχέδιο, το υπουργείο θα δώσει το δικαίωμα στις επιχειρήσεις όλης της χώρας να δημιουργήσουν έναν «ακατάσχετο λογαριασμό», μέσω του οποίου θα γίνονται όλες οι ηλεκτρονικές συναλλαγές της επιχείρησης και που θα χρησιμοποιείται για τη μισθοδοσία των εργαζομένων και την πληρωμή των προμηθευτών.

Αν και το όριο του ακατάσχετου που θα έχει ο συγκεκριμένος λογαριασμός δεν έχει ακόμα συμφωνηθεί, το υπουργείο προτείνει να είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Επίσης, στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής θα βοηθήσει και η διασύνδεση όλων των ταμειακών μηχανών με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, ώστε να υπάρχουν real time ενημέρωση και έλεγχος όλων των φορολογικών στοιχείων. Έτσι θα αλλάξει και ο τρόπος των ελέγχων, οι οποίοι θα είναι στοχευμένοι με βάση και τα στοιχεία των καταστημάτων που βρίσκονται στην ίδια περιοχή.

Τέλος, όσον αφορά στα υπερβολικά χαμηλά πρόστιμα για τις φορολογικές παραβάσεις, οι όποιες αλλαγές στο ύψος τους προσκρούουν στον τοίχο της τρόικας που δεν επιθυμεί την επιστροφή του παλαιού καθεστώτος με τα εξοντωτικά πρόστιμα που δεν εισπράττονταν ποτέ.

Οι αλλαγές λοιπόν που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών δε θα αφορούν στα χρηματικά, αλλά κυρίως στα διοικητικά πρόστιμα.
Στις περιπτώσεις που εντοπίζονται επιχειρήσεις να μην έχουν εκδώσει φορολογικά στοιχεία, την επόμενη μέραθα μπαίνει λουκέτο στο κατάστημα για 24 – 48 ώρες, ανάλογα με το ύψος της παράβασης κι εφόσον η επιχείρηση δεν έχει εντοπιστεί ξανά να φοροδιαφεύγε

Δείτε ακόμα

Check Also

Δείτε τις έξυπνες εφαρμογές που μειώνουν τον λογαριασμό στο σπίτι – Εντολή για 1.000 διακοπές τη μέρα λέει η ΔΕΗ

Σε δυσθεώρητα ύψη έχουν φτάσει οι λογαριασμοί ρεύματος τους τελευταίους μήνες με τους καταναλωτές να …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *