Αρχική / ---SLIDER / Επίθεση Γκάμπριελ στον Σόιμπλε για την ευρωπαϊκή πολιτική του

Επίθεση Γκάμπριελ στον Σόιμπλε για την ευρωπαϊκή πολιτική του

Επίθεση στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έκανε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, με αφορμή την απορριπτική στάση του απερχόμενου υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας στις προτάσεις του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, για την εμβάθυνση της Ευρωζώνης.

Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, που οδεύει στην αντιπολίτευση μετά τη συγκυβέρνηση με τη Μέρκελ την περασμένη τετραετία, επέκρινε τον Σόιμπλε γιατί βιάστηκε να απαντήσει στις προτάσεις του Μακρόν.

«Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αποσιωπά ότι είναι αναγκαία μια λύση στο θέμα της προβληματικής των παλαιών χρεών», αναφέρει μεταξύ άλλων σε έγγραφό του ο Γκάμπριελ, με τίτλο: “Η Ευρώπη χρειάζεται οράματα και όχι τεχνοκράτες”.
«Εάν αυτό είναι το αποχαιρετιστήριο δώρο το αποχωρούντος υπουργού Οικονομικών, είναι καλύτερα να το αγνοήσει κανείς. Αλλά μάλλον είναι μια προαναγγελία για την ερχόμενη κοινοβουλευτική περίοδο. Το σκορ είναι αυτή τη στιγμή 10-0 υπέρ της Γαλλίας σε ότι αφορά στις γαλλογερμανικές σχέσεις ως προς το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρει ο Γκάμπριελ, προσθέτοντας:

«Οι ιδέες του κ. Σόιμπλε δείχνουν με εντυπωσιακό τρόπο πόσο μικρή είναι η προθυμία του (γερμανικού) υπουργείου Οικονομικών να επενδύσει συνολικά στην ιδέα της ευρωπαϊκής ενότητας, η οποία είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας, ώστε να εξαλειφθεί το υπάρχον έλειμμα νομιμοποίησης της ευρωπαϊκών ενεργειών / δράσεων».

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών «κατέθεσε στο ECOFIN προτάσεις για την ευρωπαϊκή εξέλιξη, χωρίς να έχουν συμφωνηθεί στην εν ενεργεία ακόμη κυβερνήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να εκληφθούν ως απόλυτη απόρριψη μιας νέας Ευρώπη όπως την οραματίζεται ο κ. Μακρόν. Αυτό δεν μπορεί να μείνει χωρίς αντίλογο», σημειώνει ο Γκάμπριελ, προσθέτοντας:

«Αντί να αξιοποιηθούν οι προτάσεις Μακρόν ως ευκαιρία για μια νέα αρχή, οι προτάσεις (Σόιμπλε) ηχούν ως πιο άκαμπτη στάση στις ευρωπαϊκές χώρες – μέλη σε ότι αφορά στις μεταρρυθμίσεις. Με τον τρόπο αυτό η Γερμανία διακινδυνεύει την περαιτέρω διάβρωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την εγκατάλειψη της ευρωπαϊκής συνεργασίας από μέρους και άλλων κρατών».

Ο Σόιμπλε τάχθηκε μεν υπέρ της ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) και της δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, αλλά απορρίπτει την μεταβίβαση αρμοδιοτήτων σε έναν Ευρωπαίο υπουργό Οικονομικών, την οποία θεωρεί ασυμβίβαστη με τις ισχύουσες Ευρωπαϊκές Συνθήκες.

Ο κ. Γκάμπριελ θεωρεί μεν την δημουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου ορθή αλλά χαρακτηρίζει εσφαλμένη «την απόρριψη ενός ευρωπαϊκού υπουργείου Οικονομικών, ιδίως ενός κοινού προϋπολογισμού της Ευρωζώνης».
Οι προτάσεις για (κοινό) προϋπολογισμό και η καθιέρωση ενός υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι αναγκαίο τουλάχιστον να συζητηθούν. Δεν επιτρέπεται να μην είναι εξ αρχής στην ημερήσια διάταξη. Εκτός τούτου το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αποσιωπά ότι είναι αναγκαία μια λύση στο θέμα της προβληματικής των παλαιών χρεών. Οι προτάσεις Σόιμπλε διατρέχουν τον κίνδυνο να θεωρηθούν ως τυπικά γερμανικές και να επικριθούν. Ακριβώς όμως αυτός είναι ο λόγος ο οποίος συνέβαλε τα τελευταία χρόνια στην πολιτική απομόνωση της Γερμανίας και την απροθυμία πολλών άλλων μελών της Ευρωπαικής Ένωσης να βοηθήσουν την Γερμανία στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, τονίζει ο Γκάμπριελ στο έγγραφο το οποίο έφερε στο φως το ARD.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα

Check Also

Άρση μέτρων: Ανοίγουν και οι κλειστοί κινηματογράφοι από την 1η Ιουλίου

Νέα άρση μέτρων προ των πυλών και οι ανακοινώσεις αναμένονται το απόγευμα (17.06.2021) από τον …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *