Αρχική / ---SLIDER / Έρχεται νέα ρύθμιση για τη χορήγηση αντιβιοτικών μόνο με ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Έρχεται νέα ρύθμιση για τη χορήγηση αντιβιοτικών μόνο με ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Τον απαραίτητο χρόνο για τη μετάβαση στη νέα διαδικασία χορήγησης αντιβιοτικών αποκλειστικά με άυλη συνταγογράφηση θα δώσει νομοθετική διάταξη που ετοιμάζει το Υπουργείο Υγείας.

Ξεκαθαρίζει η εικόνα μετά το «αλαλούμ» που ακολούθησε τις ανακοινώσεις των πανελλήνιων φορέων των γιατρών και των φαρμακοποιών για τη νέα διαδικασία αποκλειστικής χορήγησης αντιβιοτικών με ηλεκτρονική συνταγή.Τυπικά, βάσει της σχετικής διάταξης, από σήμερα θα έπρεπε σε όλα τα φαρμακεία της χώρας αντιβιοτικά να χορηγούνται μόνο με ηλεκτρονική συνταγογράφηση από τους συνταγογραφούντες γιατρούς, οδοντιάτρους κλπ.

Όπως ανέφερε και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), «με το Νόμο 4675/2020 απαγορεύεται ρητά η χορήγηση φαρμάκου χωρίς ιατρική συνταγή, ενώ δινόταν ένα περιθώριο 3 μηνών για την εφαρμογή λόγω της πανδημίας», ανέφερε ο ΠΙΣ.

Θεωρητικά, λοιπόν, από σήμερα η συνταγή χορήγησης αντιβιοτικών θα ήταν μόνο ηλεκτρονική, αναγράφοντας τη συγκεκριμένη νόσο για την οποία κρίνεται αναγκαία η χορήγηση του φαρμάκου καθώς και την δοσολογία. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν θα ήταν δυνατή η έκδοση ηλεκτρονικής συνταγής, η χειρόγραφη συνταγή θα πρέπει να περιέχει όλα τα στοιχεία της ηλεκτρονικής και κυρίως τη νόσο για την οποία κρίνεται αναγκαία η χορήγηση του συγκεκριμένου.Ωστόσο, όπως έγινε λίγο αργότερα γνωστό από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ), η εφαρμογή του νόμου αναβλήθηκε. Οι λόγοι ήταν πρακτική, σύμφωνα με τον ΠΦΣ.

Δείτε ακόμα

Check Also

Η αστυνομική μας ταυτότητα, για όλες τις χρήσεις, στο κινητό μας

Όπως τόνισε στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Πρωινοί Τύποι» ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *