Αρχική / ---SLIDER / Έρχεται χρέωση έως 8 λεπτά/ευρώ για κάθε πλαστική σακούλα

Έρχεται χρέωση έως 8 λεπτά/ευρώ για κάθε πλαστική σακούλα

Χρέωση έως 8 λεπτά/ευρώ για κάθε πλαστική σακούλα θα έχουν από 1/1/2018 οι καταναλωτές, στο πλαίσιο της εναρμόνισης της χώρας στην κοινοτική οδηγία που αφορά στη μείωση χρήσης της πλαστικής σακούλας, όπως προβλέπεται στο σχετικό νομοσχέδιο το οποίο βρίσκεται ήδη στο γραφείο του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης Δημήτρης Πολιτόπουλος, «από 1/1/2018 οι καταναλωτές θα πληρώνουν έως και 8 λεπτά/ευρώ την πλαστική σακούλα, με την εφαρμογή του μέτρου να γίνεται σε δύο δόσεις προκειμένου να υπάρξει περίοδος εξοικείωσης».

Ειδικότερα, έως την 1η Ιουλίου οι καταναλωτές θα καταβάλουν το 50% της χρέωση της σακούλας (σ.σ. εάν π.χ. το κόστος της σακούλας είναι 8 λεπτά/ευρώ ο καταναλωτής θα δίνει 4 λεπτά/ευρώ κοκ), ενώ από το δεύτερο εξάμηνο του 2018 θα γίνει πλήρης εναρμόνιση στο μέτρο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το σχετικό νομοσχέδιο είναι έτοιμο να τεθεί από το υπουργείο σε διαβούλευση, ενώ ο ΕΟΑΝ θα είναι ο αρμόδιος διαχειριστής και ελεγκτής. «Τα χρήματα θα κατευθύνονται αποκλειστικά σε περιβαλλοντικές δράσεις, ενώ ένα ποσό θα “επιστρέφεται” στους δήμους προκειμένου να χορηγήσουν επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες στους πολίτες» τόνισε.

Η τοποθέτηση του κ. Πολιτόπουλου έγινε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών που αφορούσε στα πορίσματα έρευνας σχετικά με τη χρήση πλαστικής σακούλας στην Ελλάδα, καθώς και στη «σύμπραξη» τεσσάρων αλυσίδων στην κατεύθυνση της ευαισθητοποίησης των καταναλωτών και τη σταδιακή μείωση της χρήσης της.

Δείτε ακόμα

Check Also

Η νέα λίστα που ισχύει από σήμερα για το «καλάθι του νοικοκυριού» ανά σούπερ μάρκετ

Νέες λίστες ανακοίνωσαν τα σούπερ μάρκετ σήμερα, Τετάρτη 23 Νοεμβρίου, στο Υπουργείο Ανάπτυξης όσον αφορά …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *