Αρχική / -Ροή Ειδήσεων / Για θεμελιώδεις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα αποφασίζουν με δημοψήφισμα οι Βούλγαροι τον Οκτώβριο

Για θεμελιώδεις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα αποφασίζουν με δημοψήφισμα οι Βούλγαροι τον Οκτώβριο

Το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας επικύρωσε σήμερα Πέμπτη την πρόταση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, τον προσεχή Οκτώβριο, με το ερώτημα τηςμείωσης του αριθμού των βουλευτών κατά 50% και της αλλαγής του τρόπου εκλογής τους.

Την πρωτοβουλία για το δημοψήφισμα αυτό είχε ο παρουσιαστής ενός ιδιαίτερα δημοφιλούς σατιρικού τηλεοπτικού προγράμματος, ο Σλάβι Τριφόνοφ. Η εκστρατεία που προώθησε συγκέντρωσε 673.481 υπογραφές, πολλές χιλιάδες περισσότερες από τις 400.000 που απαιτούνταν για να οργανωθεί το δημοψήφισμα.

Μολονότι καταδίκασαν έντονα τον «λαϊκισμό» των έξι ερωτημάτων που θα τεθούν στην κρίση των ψηφοφόρων, οι βουλευτές τα επικύρωσαν όλα. Το δημοψήφισμα θα γίνει τον Οκτώβριο, ταυτόχρονα με τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Οι ψηφοφόροι θα κληθούν να απαντήσουν αν συμφωνούν με την αλλαγή του τρόπου διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών, σε δύο γύρους με πλειοψηφικό σύστημα από το αναλογικό που ισχύει σήμερα. Σύμφωνα με τονΤριφόνοφ, το σημερινό σύστημα ευνοεί την είσοδο στο κοινοβούλιο των πολιτικών που είναι «υπάκουοι» στις ηγεσίες των κομμάτων τους.

Ένα άλλο ερώτημα αφορά τη μείωση του αριθμού των αριθμών στους 120 από 240 που είναι σήμερα καθώς και τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης στα κόμματα.

Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος θα υιοθετηθούν υποχρεωτικά από το κοινοβούλιο αν η συμμετοχή των ψηφοφόρων είναι τουλάχιστον ίση με εκείνη των βουλευτικών εκλογών του 2014, που ήταν λίγο πάνω από το 50%.

Δείτε ακόμα

Check Also

«Κλείδωσε» και ανακοινώνεται μέσα στην εβδομάδα ο νέος κατώτατος μισθός! Όσα αποκάλυψε ο Χατζηδάκης

«Θα είναι μια σημαντική αύξηση στον κατώτατο μισθό» προανήγγειλε ο υπουργός εργασίας Κωστής Χατζηδάκης για …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *