Αρχική / -Ροή Ειδήσεων / Γιούνκερ: Ο Ερντογάν πρέπει να το σκεφτεί ξανά πριν αθετήσει τη συμφωνία για το προσφυγικό

Γιούνκερ: Ο Ερντογάν πρέπει να το σκεφτεί ξανά πριν αθετήσει τη συμφωνία για το προσφυγικό

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα πρέπει «να το σκεφτεί δύο φορές» πριν αθετήσει τη συμφωνία που συνήψε με την ΕΕ για το προσφυγικό.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν πρέπει να το σκεφτεί δύο φορές πριν πει, όπως το λένε ορισμένοι από τους υπουργούς του, ότι η συμφωνία δεν θα εφαρμοστεί», δήλωσε ο Γιούνκερ στη διάρκεια γεύματος που οργανώθηκε στο Παρίσι από την γαλλική Ένωση Προεδρικού Τύπου.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε την ΕΕ ότι το τουρκικό κοινοβούλιο θα εμποδίσει την εφαρμογή της συμφωνίας για τους μετανάστες, αν δεν πραγματοποιηθεί καμιά πρόοδος σε ότι αφορά την εξαίρεση των συμπατριωτών του από την υποχρέωση να έχουν θεώρηση εισόδου στα διαβατήριά τους όταν επισκέπτονται τις χώρες της ΕΕ.

Αν αθετήσει αυτή τη συμφωνία, συνέχισε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο αρχηγός του τουρκικού κράτους θα πρέπει «να δώσει εξηγήσεις στους νεαρούς Τούρκους, στους επιχειρηματίες, στους δημοσιογράφους και στους άλλους, γιατί είναι απομονωμένοι μόνο στο τουρκικό έδαφος», ενώ επισήμανε μία «υποχώρηση των φιλοδοξιών» της Τουρκίας έναντι της Ευρώπης τα δύο τελευταία χρόνια.

Αφού υπενθύμισε πως η συμφωνία εκπονήθηκε «έπειτα από πολλές ημέρες και νύχτες» διαπραγμάτευσης, υπογράμμισε πως η Τουρκία «θα πρέπει να απαντήσει» στις 72 προϋποθέσεις που τέθηκαν από την ΕΕ για να υπάρξει εξαίρεση των Τούρκων πολιτών από τη βίζα.

«Υπολογίζουμε στο ότι η Τουρκία θα ανταποκριθεί σε αυτές τις προϋποθέσεις, που περιλαμβάνουν και την εξεύρεση μίας νέας νομοθεσίας σε ότι αφορά τον αντιτρομοκρατικό αγώνα» και «να συμμορφωθεί προς τον ευρωπαϊκό ορισμό της τρομοκρατίας», επέμεινε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Δείτε ακόμα

Check Also

Ποιά και πότε ξεκινούν τα μέτρα για υποχρεωτικά rapid test σε καφέ, καταστήματα λιανικής, κομμωτήρια για τους ανεμβολίαστους

Από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου η ζωή των ανεμβολίαστων θα αλλάξει. Συγκεκριμένα μόνο σε τρεις …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *