Αρχική / -Ροή Ειδήσεων / Γκάμπριελ: Προτείνει διπλή υπηκοότητα σε Βρετανούς που ζουν σε χώρες Ε.Ε

Γκάμπριελ: Προτείνει διπλή υπηκοότητα σε Βρετανούς που ζουν σε χώρες Ε.Ε

Να αναλογιστούν τι μπορούν να κάνουν για τους Βρετανούς που ζουν στις χώρες τους μετά το Brexit, κάλεσε τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και εισηγήθηκε την εισαγωγή διπλής υπηκοότητας.

Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να σκεφτούν τι μπορούν να προσφέρουν στους νέους Βρετανούς που ζουν εκεί, δήλωσε ο κ. Γκάμπριελ και τόνισε χαρακτηριστικά ότι εκείνοι «ήξεραν καλύτερα απ’ ό,τι οι σνομπ της βρετανικής ελίτ ότι το θέμα αφορούσε το μέλλον τους». Ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) σημείωσε ακόμη ότι το Βερολίνο πρέπει να αναθεωρήσει τη νομοθεσία που δεν επιτρέπει σε άτομα χωρίς υπηκοότητα Ε.Ε. να αποκτήσουν γερμανικό διαβατήριο διατηρώντας δύο υπηκοότητες. «Ας το προσφέρουμε αυτό στους νέους Βρετανούς που ζουν στην Γερμανία ή στην Ιταλία ή στην Γαλλία ώστε να μπορούν να παραμείνουν ως πολίτες της Ε.Ε.», συνέχισε ο κ. Γκάμπριελ.

Στο ίδιο πνεύμα η επικεφαλής των γερμανών Πρασίνων στην Ευρωβουλή Ρεμπέκα Χαρμς εισηγήθηκε «να δοθούν από άδειες παραμονής έως και υπηκοότητα» σε Βρετανούς οι οποίοι ζουν εδώ και χρόνια στην Γερμανία. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, δικαίωμα υποβολής αιτήματος για γερμανική υπηκοότητα διαθέτει όποιος έχει ζήσει τουλάχιστον οκτώ χρόνια στη χώρα ή επτά, εάν έχει παρακολουθήσει τα μαθήματα ενσωμάτωσης. Η γνώση της γερμανικής γλώσσας θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση, ενώ τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν ότι στην Γερμανία ζουν σήμερα περίπου 106.000 άτομα με βρετανική υπηκοότητα.

Ήδη πάντως, σύμφωνα με έρευνα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa), διαπιστώνεται σημαντική αύξηση στα αιτήματα Βρετανών που ζουν στην Γερμανία για την απόκτηση γερμανικής υπηκοότητας.

Δείτε ακόμα

Check Also

Η αστυνομική μας ταυτότητα, για όλες τις χρήσεις, στο κινητό μας

Όπως τόνισε στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Πρωινοί Τύποι» ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *