Αρχική / -Ροή Ειδήσεων / Γκούντνι Γιοχάνεσον: Ο νέος πρόεδρος της Ισλανδίας -Αντιευρωπαϊστής και υπέρ του Brexit

Γκούντνι Γιοχάνεσον: Ο νέος πρόεδρος της Ισλανδίας -Αντιευρωπαϊστής και υπέρ του Brexit

Ο Γκούντνι Γιοχάνεσον πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του μελετώντας και σχολιάζοντας την πολιτική ιστορία της χώρας του, της Ισλανδίας. Κατόπιν ο πανεπιστημιακός αυτός αποφάσισε να γράψει το μέλλον, κι εξελέγη πρόεδρος.

Ο πολιτολόγος κατέλαβε την πρώτη θέση στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Σάββατο, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα. Δεν επρόκειτο περί έκπληξης: αφότου ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, στις αρχές Μαΐου, όλες οι δημοσκοπήσεις τον έφεραν να προηγείται μακράν των οκτώ αντιπάλων του.

Άρχισε την εκστρατεία του ενώ ήδη εμφανιζόταν να βρίσκεται στην καλύτερη θέση για να διαδεχθεί τον Όλαορ Ράκναρ Κρίμσον, τον βετεράνο πολιτικό 73 ετών, από τα οποία τα 20 ήταν αρχηγός του κράτους. Το βασικό πλεονέκτημα του Γιοχάνεσον; Δεν ανήκει στην πολιτική ελίτ, η οποία έγινε στόχος σκληρών επικρίσεων μετά την αποκάλυψη, στις αρχές Απριλίου, των λεγόμενων Εγγράφων του Παναμά, βάσει των οποίων πολλοί εύποροι Ισλανδοί είχαν μεταφέρει περιουσιακά τους στοιχεία σε φορολογικούς παραδείσους, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού—ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί.

Ο Γιοχάνεσον, ο οποίος συμπληρώνει σήμερα τα 48 του χρόνια, έχει πιο ήρεμο στιλ από τους περισσότερους πολιτικούς, συναινετικό, διόλου λαϊκιστικό. Σπούδασε στην Οξφόρδη, πήρε διδακτορικό από το πανεπιστήμιο Κουίν Μέρι του Λονδίνου, πριν περάσει το μεγαλύτερο μέρος της επαγγελματικής του ζωής στα αμφιθέατρα και τις βιβλιοθήκες.

Ο Γιοχάνεσον, μεταφραστής τεσσάρων βιβλίων του Στίβεν Κινγκ στα ισλανδικά, δεν εκδήλωσε ποτέ κομματική προτίμηση. Ανήκει στην κεντροαριστερά; Στην κεντροδεξιά; Στους οικολόγους; Είναι υπέρ της ΕΕ; Απαντά ότι είναι ακομμάτιστος. Υπόσχεται να είναι «αντικειμενικός», να παραμείνει «εκτός κομματικής πολιτικής», να «ενώνει τον λαό μάλλον, παρά να τον διχάζει». Τάσσεται εναντίον της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ψήφος υπέρ του Brexit; «Άλλαξε πολλά, με την καλή έννοια, για τους Ισλανδούς», κρίνει.

Η εκστρατεία του ήταν επιτυχημένη εξαρχής. Στις δημοσκοπήσεις τις πρώτες ημέρες συγκέντρωνε ακόμη και το 69% των προθέσεων ψήφου.

Ωστόσο στις χθεσινές εκλογές συγκέντρωσε ένα 37,8% των ψήφων, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, ποσοστό πολύ κατώτερο του αναμενομένου, ένα γεγονός που αποδόθηκε στην απροσδόκητα καλή επίδοση άλλης μιας νεόκοπης, ανεξάρτητης πολιτικού: η επιχειρηματίας Χάτλα Τομασντότιρ έλαβε το 29,8% των ψήφων.

«Δεν έχουν καταμετρηθεί όλες οι ψήφοι, αλλά θεωρώ ότι νικήσαμε», είπε ο Γιοχάνεσον στους υποστηρικτές του λίγη ώρα αφότου ανακοινώθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα.

Δείτε ακόμα

Check Also

Από σήμερα Τετάρτη ξεκινούν τα δρομολόγια των τρένων και του Προαστιακού

Την Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023 επανεκκινεί η κυκλοφορία συρμών στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Ελλάδας, ύστερα …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *