Αρχική / -Ροή Ειδήσεων / Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: “Μόνος δρόμος για την ανάπτυξη το τρίτο Μνημόνιο”

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: “Μόνος δρόμος για την ανάπτυξη το τρίτο Μνημόνιο”

«Το τρίτο μνημόνιο πρέπει να πετύχει. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη», σημειώνει το Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής, στην έκθεσή του για το δεύτερο τρίμηνο του 2016 για την ελληνική οικονομία. Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι «δεν υπάρχουν καλύτερες λύσεις για την ανάπτυξη από την εφαρμογή του νέου μνημονίου».

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, εκκρεμούν μία σειρά από κρίσιμες αποφάσεις τους επόμενους μήνες έως την αξιολόγηση του Φθινοπώρου που μπορούν να προκαλέσουν νέες αναταράξεις.

Στα αρνητικά σημεία του τρίτου μνημονίου, συμπεριλαμβάνεται ο ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα διαρκείας μετά το 2018 της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ, ο οποίος χαρακτήριζεται μη ρεαλιστικός, ενώ στα θετικά αναφέρεται το γεγονός ότι εξασφαλίζονται τα απαραίτητα κεφάλαια για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου και αποτρέπεται, έτσι, η στάση πληρωμών.

Κρίσιμο ζήτημα χαρακτηρίζονται τα κόκκινα δάνεια, ενώ οι συντάξτες της έκθεσης εφιστούν προσοχή στις επικείμενες αλλαγές στα εργασιακά επισημαίνοντας ότι «η επανάληψη δηλώσεων για ασαφείς γραμμές που η ελληνική πλευρά είναι διατεθειμένη να υπερβεί μπορεί να προκαλέσει τον Σεπτέμβριο νέες αβεβαιότητες και να επιβραδύνει την ανάκαμψη της οικονομίας και τη βελτίωση της απασχόλησης».

Μεταξύ των κινδύνων που μπορούν να οδηγήσουν στη μη ανάκαμψη της οικονομίας, συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων το κύμα χρεοκοπίας μεγάλων επιχειρήσεων, το συγκεκριμένο μείγμα οικονομικής πολιτικής, το οποίο επιβάλλει εμπροσθοβαρώς νέα λιτότητα και, ιδιαίτερα, τα φορολογικά μέτρα που επιβαρύνουν την κατανάλωση και μπορεί να λειτουργήσουν ως αντικίνητρο για επενδύσε

Δείτε ακόμα

Check Also

Ευλογιά των πιθήκων: Πιθανό να έρθει και στην Ελλάδα – Τι είπε η Ματίνα Παγώνη

Αυξάνονται διεθνώς τόσο τα επιβεβαιωμένα όσο και τα ύποπτα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων ή πιο …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *