Αρχική / -Ροή Ειδήσεων / Guardian: Η φυγή ικανών και ταλαντούχων νέων θα έχει συνέπειες για την Ελλάδα

Guardian: Η φυγή ικανών και ταλαντούχων νέων θα έχει συνέπειες για την Ελλάδα

Στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας σύμφωνα με την οποία 427.ΟΟΟ Έλληνες έχουν μεταναστεύσει από το 2008, αναφέρεται σε ρεπορτάζ του ο Guardian κάνοντας λόγο για τη μεγαλύτερη «διαφυγή ταλέντων» στη σύγχρονη ιστορία.

Όπως τονίζεται μάλιστα, η «έξοδος των εργαζόμενων, πολλοί από τους οποίους είναι υψηλά εξειδικευμένοι, καθιστά την προοπτική της οικονομική ανάπτυξης ακόμα πιο αδιαφανή».

Θέλοντας να τονίσει τη σημασία της κατάστασης αυτής, ο Guardian φιλοξενεί τη δήλωση της συγγραφέως της έκθεσης, Σοφίας Λαζαράτου, η οποία μιλώντας στην Καθημερινή είπε ότι «η μετανάστευση και η φτώχεια είναι αναμφισβήτητα οι πιο οδυνηρές συνέπειες που βιώνει μία κοινωνία σε παρατεταμένες συνθήκες κρίσης».

Σύμφωνα με την έκθεση οι νέοι επαγγελματίες αναζητούν την τύχη τους στη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και περισσότεροι από 100.000 από αυτούς έχουν φύγει στο εξωτερικό από το 2013 και μετά.

«Η ανεργία -σε συνδυασμό με την βυζαντινή γραφειοκρατία και την ενδημική διαφθορά- έχει εντείνει τη ροή» σχολιάζει το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας παραθέτοντας στοιχεία σύμφωνα με τα οποία τα χρόνια της κρίσης, η ανεργία από το 4% έφτασε στο 25% , ενώ χωρίς εργασία είναι περισσότερο από το 50% των Ελλήνων ηλικίας 25 έως 39 ετών, το μεγαλύτερο ποσοστό στην ΕΕ.

«Αυτό φαίνεται είναι ότι υπήρξε μια βαθιά και μακροχρόνια διαρροή των πιο ικανών και ταλαντούχων κάτι που θα έχει σημαντικές συνέπειες για τις μελλοντικές δυνατότητες ανάπτυξης στην Ελλάδα», σχολιάζει ο καθηγητής Kevin Featherstone, που ηγείται του ελληνικού παρατηρητηρίου του London School of Economics ο οποίος στην ερώτηση αν το Brexit θα επηρέαζε την έξοδο των Ελλήνων απάντησε ότι αυτό είναι πιθανό.

«Η επανένταξη ατόμων που ήταν μακρόχρονα άνεργοι έχει γίνει ένα σημαντικό μέλημα σε μια χώρα όπου το βάθος και η διάρκεια της ύφεσης είναι παρόμοια με την κατάθλιψη που υπέστη Ανατολική Ευρώπη στις αρχές της δεκαετίας του 1990», σχολιάζει ο Guardian και αναφέρεται στην μεγάλη «έξοδο» των Ελλήνων γιατρών από τη χώρα οι οποίοι «κατά ειρωνικό τρόπο», στην πλειοψηφία τους έχουν φύγει για την Γερμανία.

Δείτε ακόμα

Check Also

Επίδομα θέρμανσης: Δεύτερη ευκαιρία για αίτηση μέχρι τις 13 Ιανουαρίου

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από την πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ, το σύνολο των αιτήσεων …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *