Αρχική / -Ροή Ειδήσεων / Η Ελλάδα θα βγει στις αγορές το 2017 εάν…

Η Ελλάδα θα βγει στις αγορές το 2017 εάν…

Πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση ασκούν οι αρμόδιοι ευρωπαϊκοί φορείς με σκοπό την επίσπευση των μεταρρυθμίσεων και την πιστή εφαρμογή του προγράμματος. Από την πλευρά του ο ισχυρός άντρας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότηατας -ESM-, Κλάους Ρέγκλινγκ εκτιμά πως η Ελλάδα μπορεί να βγει στις αγορές το 2017 αρχικά με μικρής κλίμακας εκδόσεις ομολόγων, ενώ στη συνέχεια θα μπορεί να χρηματοδοτείται από τις αγορές εφόσον ακολουθήσει πλήρως το πρόγραμμα προσαρμογής.

«Αυτό θα συμβεί εάν εφαρμόσει η Ελλάδα πλήρως το πρόγραμμα προσαρμογής», τόνισε. Σημείωσε επίσης ότι οι μεταρρυθμίσεις και η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων μεσοπρόθεσμα θα αποτελέσουν παράγοντα βελτίωσης της εμπιστοσύνης των επενδυτών. Σύμφωνα με τον ίδιο, η εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και οι φθηνές χρηματοδοτικές διευκολύνσεις από τον ESM θα κάνουν το χρέος διατηρήσιμο.

Αναφορικά με τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις ο επικεφαλής του ESM δήλωσε πως δεν είναι 100% πεπεισμένος πως θα συμβεί! Σε κάθε περίπτωση, όπως εξήγησε το κόστος της εξόδου θα είναι μεγάλο, όμως δεν διαβλέπει άλλες παρόμοιες κινήσεις από άλλα κράτη-μέλη της Ένωσης. Σε σχέση με τις προκλήσεις του προσφυγικού, ο Ρέγκλινγκ σχολίασε πως απαιτείται καλύτερη συνοριακή προστασία.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, σε συνέχεια και της σημερινής συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοάκη, στάθηκε στο γεγονός ότι η Ελλάδα πρέπει ν’ αναλάβει την κυριότητα του προγράμματος σημειώνοντας πως είναι ανάγκη να υλοποιηθούν άμεσα οι μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στη συμφωνία.

Η ΕΚΤ, τέλος, αναγνώρισε ότι το τελευταίο έτος έχει σημειωθεί αισθητή πρόοδος όσον αφορά την εφαρμογή του τρίτου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, που είχε ως αποτέλεσμα την επαναφορά τoυ waiver στις 22 Ιουνίου.

Δείτε ακόμα

Check Also

Επίδομα θέρμανσης: Δεύτερη ευκαιρία για αίτηση μέχρι τις 13 Ιανουαρίου

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από την πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ, το σύνολο των αιτήσεων …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *