Αρχική / -Ροή Ειδήσεων / Η έξυπνη λύση που εφαρμόζει η Κίνα για να μην περνούν με κόκκινο οι πεζοί

Η έξυπνη λύση που εφαρμόζει η Κίνα για να μην περνούν με κόκκινο οι πεζοί

Στην ομάδα των κινεζικών πόλεων που λαμβάνουν μέτρα για τους πεζούς που διασχίζουν με κόκκινο τους δρόμους εντάχθηκε η πόλη Γιουχάν, πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι της κεντρικής Κίνας.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε μια διασταύρωση στην είσοδο της τεχνολογικής ζώνης East Lake, στέκεται ένα γιγάντιο σιδερένιο πλαίσιο με δύο συρματόσχοινα τα οποία ανεβαίνουν και κατεβαίνουν, σύμφωνα με τα φανάρια.

Τα συρματόσχοινα εμποδίζουν τους πεζούς να διασχίσουν τον δρόμο όταν είναι αναμμένο το κόκκινο, ενώ ανεβαίνουν αυτόματα επιτρέποντάς τους να περάσουν μόλις ανάψει το πράσινο.

Η συσκευή, με την ονομασία «έξυπνο εμπόδιο για τους πεζούς», διαθέτει μία μικρή οθόνη στην κορυφή που προειδοποιεί το κοινό να παρακολουθεί τα φανάρια.

«Σε αυτή τη διασταύρωση περνάνε πολλοί πεζοί, τις δε ώρες αιχμής εδώ επικρατεί κυριολεκτικά συνωστισμός πεζών και αυτοκινήτων», αναφέρει ο υπάλληλος της τροχαίας της περιοχής, Λιου Πινγκ.

Η συσκευή εγκαταστάθηκε τον Φεβρουάριο και, όπως εξηγεί ο Λίου, «προηγουμένως αστυνομία ή εθελοντές έπρεπε να προειδοποιούν τους πεζούς όταν άναβε το κόκκινο, είτε με σφυρίχτρες, είτε ανεβοκατεβάζοντας τα συρματόσχοινα».

Ο Λίου τονίζει πως σύμφωνα με τους υπολογισμούς της τροχαίας, περίπου το 90% των πεζών συμμορφώνονται με τους κανονισμούς κυκλοφορίας. Με αυτή τη συσκευή το ποσοστό αυτό αυξήθηκε κατά 5%.

Στο Τζινάν, πρωτεύουσα της επαρχίας Σαντόνγκ της ανατολικής Κίνας, υπάρχει ένας επιπλέον μηχανισμός αναγνώρισης προσώπου στις διασταυρώσεις ο οποίος εντοπίζει τους παραβάτες και στη συνέχεια αναρτά τη φωτογραφία τους στις δημόσιες οθόνες. Οι φωτογραφίες αυτές διαβιβάζονται στη βάση δεδομένων δημόσιας ασφάλειας και επιβάλλονται πρόστιμα στους παραβάτες.

«Αφότου υιοθετήθηκε αυτή η τεχνολογία οι περιπτώσεις των παραβατών έχουν μειωθεί από 200 σε 20 κάθε μέρα στις μεγάλες διασταυρώσεις της πόλης. Όλο και λιγότεροι άνθρωποι διασχίζουν το δρόμο με κόκκινο» υποστηρίζει το στέλεχος από το τμήμα της τροχαίας του Τζινάν,Λι Γιονγκ.

Η πόλη έχει εγκαταστήσει εξοπλισμό αναγνώρισης προσώπου σε 50 μεγάλες διασταυρώσεις. Κάθε συσκευή κοστίζει περίπου 100.000 γιουάν ( ή περίπου 15.000 δολάρια ΗΠΑ).

Δείτε ακόμα

Check Also

Δεν είναι δυνατόν! 12χρονος στην Ροδόπη βίασε 6χρονο!

Την ανατριχιαστική καταγγελία έκαναν στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης οι γονείς ενός 6χρονου αγοριού στην Κομοτηνή! …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *