Αρχική / -Ροή Ειδήσεων / ΗΠΑ: Επίθεση Τραμπ στις φαρμακοβιομηχανίες – Υποσχέθηκε μείωση στις τιμές των φαρμάκων

ΗΠΑ: Επίθεση Τραμπ στις φαρμακοβιομηχανίες – Υποσχέθηκε μείωση στις τιμές των φαρμάκων

Επίθεση στις αμερικανικές φαρμακοβιομηχανίες για τις υψηλές τιμές των φαρμάκων εξαπέλυσε σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ. Σε συνέντευξη που έδωσε στο περιοδικό Time, που τον ανακήρυξε πρόσωπο της χρονιάς, ο Τραμπ υποσχέθηκε ότι θα μειώσεις τις τιμές των φαρμάκων, με αποτέλεσμα να υποχωρήσουν οι μετοχές των αμερικανικών φαρμακευτικών και βιοτεχνολογικών εταιρειών.

Ο Τραμπ δεν ανέφερε πώς θα μειώσει τις τιμές των φαρμάκων. Προηγουμένως, όμως, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι είναι ανοικτός στο να επιτρέψει τις εισαγωγές φθηνότερων φαρμάκων από το εξωτερικό, κάτι που έβρισκε στο παρελθόν σταθερά την αντίδραση του φαρμακευτικού κλάδου και των αμερικανικών εποπτικών Αρχών του τομέα Υγείας.

Η φαρμακοβιομηχανία είναι ο τελευταίος στόχος του νεοεκλεγέντος Αμερικανού Προέδρου. Χθες, έβαλε στο στόχαστρο την αεροναυπηγική εταιρεία Boeing, καλώντας την κυβέρνηση να ακυρώσει την παραγγελία για ένα νέο προεδρικό αεροπλάνο (Air Force One), λόγω των υψηλών χρεώσεων της. Προηγουμένως είχε επιτεθεί στην αυτοκινητοβιομηχανία, δεσμευόμενος ότι θα μπλοκάρει το σχέδιο της Ford να ανοίξει νέο εργοστάσιο στο Μεξικό και απειλώντας να επιβάλει δασμού στα αυτοκίνητα που θα εισήγαγε στις ΗΠΑ από το Μεξικό.

Οι επενδυτές είχαν χαιρετίσει αρχικά τη νίκη του Τραμπ ως θετική για τις φαρμακευτικές και βιοτεχνολογικές μετοχές, με τον δείκτη βιοτεχνολογίας του Nasdaq να σημειώνει κέρδη έως 12% τις δύο πρώτες ημέρες μετά τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου. Οι επενδυτές είχαν ανακουφισθεί από την ήττα της Χίλαρι Κλίντον, η οποία επέκρινε στην προεκλογική της εκστρατεία τις αυξήσεις τιμών των φαρμάκων.

Ο δείκτης μετοχών βιοτεχνολογίας, ο οποίος κινείται 10% χαμηλότερα από το πρόσφατο υψηλό του, υποχώρησε σήμερα σχεδόν 4% στο χαμηλότερο επίπεδο από τις εκλογές.

Δείτε ακόμα

Check Also

Power Pass: Διευκρινίσεις για τον σωστό υπολογισμό της επιδότησης και για τις αιτήσεις των φοιτητών

Διευκρινίσεις για το πώς μπορεί να διαπιστώσει κανείς ότι έχει γίνει σωστός υπολογισμός στην αναδρομική …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *