Αρχική / -Ροή Ειδήσεων / Ισπανία: Τα συνδικάτα απορρίπτουν τη δημοσιονομική προσαρμογή που ζητούν οι Βρυξέλλες

Ισπανία: Τα συνδικάτα απορρίπτουν τη δημοσιονομική προσαρμογή που ζητούν οι Βρυξέλλες

Τα δύο κύρια ισπανικά συνδικάτα απέρριψαν σήμερα τις νέες δημοσιονομικές προσαρμογές που εξετάζονται από την Ισπανία υπό την πίεση των Βρυξελλών και ζήτησαν αύξηση του κατώτατου μισθού που βρίσκεται σήμερα στα 764 ευρώ τον μήνα.

«Απορρίπτουμε σταθερά την προσαρμογή των 5,5 δισεκ. ευρώ που ζητάει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», ανακοίνωσαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μαδρίτη ο γενικός γραμματέας της Γενικής Ένωσης Εργαζομένων (UGT) Πέπε Άλβαρεθ και ο επικεφαλής μιας άλλης μεγάλης συνδικαλιστικής συνομοσπονδίας, των Εργατικών Επιτροπών (CCOO), Ιγκνάθιο Φερνάντεθ Τόχο.

Η Ισπανία παρουσίασε το 2015 δημόσιο έλλειμμα 5,1% του ΑΕΠ και δεσμεύθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα το μειώσει στο 4,6% το 2016 και στη συνέχεια στο 3,1% το 2017 και στο 2,8% το 2018.
Ο προσωρινός προϋπολογισμός που διαβιβάσθηκε στα μέσα Οκτωβρίου από την κυβέρνηση του συντηρητικού Μαριάνο Ραχόι προέβλεπε ωστόσο έλλειμμα 3,6% την ερχόμενη χρονιά.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θεωρεί πως, αν δεν ληφθούν νέα μέτρα, η Ισπανία θα καταγράψει έλλειμμα 3,8%, ζήτησε νέες προσαρμογές.

Για τα συνδικάτα όμως, «είναι απαραίτητο να έχει η Ισπανία περιθώριο τουλάχιστον άλλου ενός χρόνου (δημοσιονομικής) ευελιξίας για να σταθεροποιήσει τους δημόσιους λογαριασμούς», σύμφωνα με τον Φερνάντεθ Τόχο. Μαζί με τον Άλβαρεθ ζητούν «μια επαναδιαπραγμάτευση» του χρονοδιαγράμματος για τη μείωση του ελλείμματος, ώστε η Ισπανία να έχει περιθώριο έως το 2019 για να μειώσει το έλλειμμά της κάτω από το όριο του 3%, το οποίο τίθεται από το ευρωπαϊκό σύμφωνο δημοσιονομικής σταθερότητας.

Οι UGT και CCOO ζήτησαν αύξηση του κατώτατου μηνιαίου μισθού των 764 ευρώ στα 933 ευρώ σε δώδεκα μήνες.

Η Ισπανία υπήρξε το 2015 μία από τις πιο δυναμικές οικονομίες της ευρωζώνης καταγράφοντας ανάπτυξη 3,2%. Για τη φετινή χρονιά, η κυβέρνηση προβλέπει ανάπτυξη 2,9%, αλλά η ανεργία βρίσκεται στο 18,9%, ποσοστό που είναι το μεγαλύτερο της Ευρώπης έπειτα απ’ αυτό της Ελλάδας.

Δείτε ακόμα

Check Also

Power Pass: Διευκρινίσεις για τον σωστό υπολογισμό της επιδότησης και για τις αιτήσεις των φοιτητών

Διευκρινίσεις για το πώς μπορεί να διαπιστώσει κανείς ότι έχει γίνει σωστός υπολογισμός στην αναδρομική …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *