Αρχική / -Ροή Ειδήσεων / Καμπανάκι κινδύνου κρούει η ΕΣΕΕ για το μέλλον των επιχειρήσεων

Καμπανάκι κινδύνου κρούει η ΕΣΕΕ για το μέλλον των επιχειρήσεων

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει για μια ακόμη φορά η ΕΣΕΕ για την πορεία και το μέλλων των επιχειρήσεων εν μέσω της δυσμενούς συγκυρίας που απειλεί με αφανισμό πολλές από αυτές.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η ΕΣΕΕ, στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της, μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν διεξοδικά ήταν και το διαφοροποιημένο κλίμα της ελληνικής αγοράς από αυτό που παρουσιάζει το Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο για τις ΜμΕ-Β’ εξάμηνο του 2016.

Ειδικότερα για το βαρόμετρο η ΕΣΕΕ αναφέρει ότι η δομή του είναι τέτοια, ώστε να μην απεικονίζονται με τη βαρύτητα που απαιτείται τα προβλήματα και οι προκλήσεις των ΜμΕ στην Ελλάδα.

«Σημειώνεται, πάντως ότι το Βαρόμετρο κάνει ειδική μνεία στη διαφοροποίηση των επιδόσεων και στην ετερογένεια μεταξύ βορείων και νοτίων χωρών, αλλά εκ της φύσεώς του δεν κάνει ξεχωριστή αναφορά στις συντριπτικές πιέσεις που έχουν ασκηθεί σωρευτικά τα τελευταία οκτώ χρόνια στο ελληνικό επιχειρείν και, ειδικότερα, στο εμπόριο» αναφέρει.

Προσθέτει πως «το Βαρόμετρο δεν περιλαμβάνει την έντονη ανησυχία των ελληνικών εμπορικών επιχειρήσεων και, ιδιαίτερα, των “micro” για την πορεία του κύκλου εργασιών (το 67,7% των micro-επιχειρήσεων δήλωσε πτώση), των επενδύσεων (πτώση το 83,1%), των παραγγελιών (πτώση το 34,3%) και της γενικότερης κατάστασής (επιδείνωση δήλωσε το 65,9%)».

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με την ΕΣΕΕ δεν γίνεται λόγος για την εξαιρετικά έντονη απαισιοδοξία που απορρέει από τις προσδοκίες των επιχειρηματιών του εμπορίου απέναντι σε όλα τα βασικά μεγέθη (κύκλο εργασιών -43,8%, επενδύσεις-36.1%, αποθέματα -34.3% κ.λπ.) και τα συντριπτικά μεγέθη της αβεβαιότητας.

Όπως συμπεραίνει η ΕΣΕΕ η κατάσταση των ΜμΕ στην Ευρώπη μπορεί να σταθεροποιείται και σταδιακά να βελτιώνεται με αργούς ρυθμούς, παρά την απόφαση των Βρετανών για έξοδο από την Ε.Ε., στην Ελλάδα, όμως, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική, καθώς οι ΜμΕ βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωπες με πλήθος προβλημάτων (έλλειψη ρευστότητας, χαμηλή ζήτηση), αλλά και επιπλέον επιβαρύνσεις (φορολογικές, ασφαλιστικές, διοικητικές).

Δείτε ακόμα

Check Also

Επίδομα θέρμανσης: Δεύτερη ευκαιρία για αίτηση μέχρι τις 13 Ιανουαρίου

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από την πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ, το σύνολο των αιτήσεων …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *