Αρχική / -Ροή Ειδήσεων / Καβγάς Λαγκάρντ-Ντάισελμπλουμ για το ελληνικό χρέος: «Συμφωνία; Ποια συμφωνία;»

Καβγάς Λαγκάρντ-Ντάισελμπλουμ για το ελληνικό χρέος: «Συμφωνία; Ποια συμφωνία;»

Με άκρως ειρωνικό τρόπο απάντησε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ όταν κλήθηκε να σχολιάσει τη συμφωνία μεταξύ Ευρωζώνης και Ελλάδας για την ελάφρυνση του χρέους.

«Σε ποια συμφωνία μείωσης του Χρέους αναφέρεστε;» ήταν η απάντηση της Κριστίν Λαγκάρντ σε ερώτηση, που αφορούσε στις αποφάσεις που έλαβαν οι Ευρωπαίοι στο Eurogroup του Μαϊου, αναφορικά με το ελληνικό Χρέος.

Και για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για το “φαρμακερό” της σχόλιο, η επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε ότι η απάντηση της ήταν η ερώτηση της, αφήνοντας ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι τα όσα αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι δεν αποτελούν βάση συμφωνίας με το ΔΝΤ για το ελληνικό Χρέος και τη συμμετοχή του Ταμείου στο νέο πρόγραμμα. “Είναι δύσκολο να σχολιάσω κάτι το οποίο δεν έχουμε συνυπογράψει”, συνέχισε η επικεφαλής του Ταμείου απαντώντας και σε δεύτερη ερώτηση για το ίδιο θέμα, προκαλώντας τον εκνευρισμό του Γ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος προσπάθησε να ξεπεράσει με… ντρίπλα τη συζήτηση που μάλλον αιφνιδίασε αρνητικά τους Ευρωπαίους.

Η Κ. Λαγκάρντ δεν φάνηκε να πτοείται από την προσπάθεια του επικεφαλής του Eurogroup να διακόψει τη ροή του λόγου της και συνέχισε ξεκαθαρίζοντας ότι το Ταμείο δεν είναι ακόμα δεσμευμένο σε νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, αλλά δεσμεύεται σε συζητήσεις με τους Ευρωπαίους. “Για να εμπλακούμε σε νέο πρόγραμμα θα πρέπει πρώτα να δούμε το θέμα της βιωσιμότητας του Χρέους” υπογράμμισε η Κ. Λαγκάρντ, παραπέμποντας στις κρίσιμες συζητήσεις που θα γίνουν στο τέλος του χρόνου, όπου το Ταμείο θα εξετάσει τα μακροοικονομικά σενάρια, τις μεταρρυθμίσεις που θα έχει εφαρμόσει η Ελλάδα, καθώς και τα μέτρα ελάφρυνσης που θα βάλουν στο τραπέζι οι Ευρωπαίοι.

Παίρνοντας, τελικά, το λόγο, ο Γ. Ντάισελμπλουμ προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από το μεγαλοπρεπές άδειασμα της Κ. Λαγκάρντ, σημειώνοντας ότι στις αποφάσεις που έλαβε το Eurogroup τον περασμένο μήνα, πήρε στοιχεία από αυτά που ζητά το ΔΝΤ. “Δεν είναι δίκαιο να ρωτάτε αν αυτά είναι αρκετά. Ούτε εγώ μπορώ να το απαντήσω αυτό”, παραπονέθηκε μάλλον ενοχλημένος προς τους δημοσιογράφους που άνοιξαν το θέμα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup, οι Ευρωπαίοι κατ’ αρχάς παραδέχθηκαν ότι υπάρχει πρόβλημα βιωσιμότητας του Χρέους, όπως ακριβώς και το Ταμείο, ενώ συμφωνούν και στο ότι δεν είναι διατηρήσιμο μακροπρόθεσμα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%. Φτάνοντας, όμως, στο “δια ταύτα”, δηλαδή στο ποια ακριβώς μέτρα προτείνουν οι Ευρωπαίοι, παρέπεμψε απλώς στα όσα επεξεργάζεται ο ESM, ενισχύοντας την άποψη ότι την ώρα που η Αθήνα θα “καίγεται” με τα μέτρα της δεύτερης αξιολόγησης (εργασιακά κ.λ.π.), οι Ευρωπαίοι θα κονταροχτυπιούνται με το ΔΝΤ για την ενδεδειγμένη συνταγή ελάφρυνσης του Χρέους.

Αργότερα το ΔΝΤ διευκρίνιζε μέσω των ανταποκριτών στις ΗΠΑ «Το ΔΝΤ διευκρινίζει ότι έχουν συμφωνηθεί οι βασικές παράμετροι για το χρέος αλλά εκκρεμούν ποσοτικοποίηση και διασφάλιση βιωσιμότητας. Το ΔΝΤ διευκρινίζει ότι αυτο που εννοούσε η κ Λαγκάρντ είναι ότι δεν υπάρχει επισήμως συμφωνία για την ουσιαστική διευθέτηση χρέους. Το ΔΝΤ παραπέμπει στα όσα είπε νωρίτερα ο εκπρόσωπος Ράις περί επερχόμενων σταδίων για τη διευθέτηση χρέους».

Οπως αναφέρει η Λένα Αργύρη μέσω Twitter:

Δείτε ακόμα

Check Also

Power Pass: Διευκρινίσεις για τον σωστό υπολογισμό της επιδότησης και για τις αιτήσεις των φοιτητών

Διευκρινίσεις για το πώς μπορεί να διαπιστώσει κανείς ότι έχει γίνει σωστός υπολογισμός στην αναδρομική …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *