Αρχική / -Ροή Ειδήσεων / ΚΕΠΕ: Χάθηκαν 1 εκατ. θέσεις εργασίας στην Ελλάδα την περίοδο 2008 – 2015

ΚΕΠΕ: Χάθηκαν 1 εκατ. θέσεις εργασίας στην Ελλάδα την περίοδο 2008 – 2015

Περίπου 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας χάθηκαν στην Ελλάδα το διάστημα (από το 2008 έως το 2015) λόγω του έντονου φαινομένου της οικονομικής κρίσης που καταγράφεται στην χώρα, σύμφωνα με σχετική μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).

Ειδικότερα, τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι: Ήταν τόσο μεγάλες οι απώλειες θέσεων απασχόλησης, που υπολογίζεται ότι είναι σχεδόν διπλάσιες με τις περίπου 500.000 θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν στα χρόνια της οικονομικής «άνθησης», δηλαδή από το 2001 έως το 2008. Μπορεί την τελευταία διετία, σε απόλυτους αριθμούς να καταγράφεται αύξηση στα μεγέθη της απασχόλησης, εντούτοις δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνεται αναφορά για αντιστροφή του κλίματος. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει σχετική μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).

Πάντως μείωση 20,8% σημείωσε ο αριθμός των απασχολούμενων στην Ελλάδα ( ή 956 χιλιάδες άτομα) το τέταρτο τρίμηνο του 2015 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2008.

Μεταξύ άλλων οι ειδικοί επιστήμονες του ΚΕΠΕ αναφέρουν ότι: « Η παρατεταμένη μείωση της απασχόλησης δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στα έσοδα του κράτους, αφού μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές και τα κονδύλια για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Παράλληλα, αυξάνονται οι ανάγκες για κοινωνική προστασία. Λόγω της κρίσης μειώθηκαν οι απασχολούμενοι, που παράγουν και εισφέρουν στα Ασφαλιστικά Ταμεία και αυξήθηκαν οι άνεργοι και τα άτομα που δεν συμμετέχουν στην αγορά εργασίας. Αυτή η αντίστροφη πορεία είχε ως αποτέλεσμα να μεταβληθεί αρνητικά ο δείκτης οικονομικής εξάρτησης, ο οποίος ενώ κατέγραφε τιμές κοντά στην μονάδα, από το 2012 και μετά κινείται έντονα πάνω από το 1,5 κάτι που σημαίνει ότι για κάθε έναν που εργάζεται αντιστοιχούν 1,5 άτομα που δεν εργάζονται, ακούσια και εκούσια. Ουσιαστικά, ο συγκεκριμένος δείκτης, αποτυπώνει το πρόσθετο βάρος που καλούνται οι απασχολούμενοι να διαχειριστούν, αφού «συντηρούν» επιπλέον άτομα».

Δείτε ακόμα

Check Also

Διευρύνονται οι δικαιούχοι επιδότησης ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου – Δείτε ποιους αφορά

Τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, προβλέπει τη …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *